Tipuri de asigurări în Republica Moldova – obligatorii și facultative
22 feb 2022

Tipuri de asigurări în Republica Moldova – obligatorii și facultative

În lumea contemporană cu riscuri enorme de viață, cu evenimente social-politice tot mai nefaste pentru oameni, este absolut necesară posibilitatea de a împărți cu cineva riscul, sau posibilitatea de a pune pe altcineva responsabilitatea totală pentru rezultatul unei cataclisme, accident nefast, calamități naturale, situații excepționale de crize economice, sănătate, etc.

Legislația pertinentă domeniului asigurărilor

În Republica Moldova, activitatea în domeniul asigurărilor este reglementată prin Lege.

Cadrul juridic este susținut de Constituția RM, Codul Civil al RM, legea cu privire la asigurări nr. 407-XVI din 21.12.2006, legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22.12.2006, legea privind asigurarea subvenţionată în agricultură nr. 183 din 11.09.2020, legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă a transportatorilor faţă de călători Nr.1553 XIII din 25.02.98, actele normative a CHPF din RM, alte acte normative și acorduri internaționale la care RM face parte.

Domeniul asigurărilor obligatorii medicale, este reglementat prin legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală nr.1585-XIII din 27 februarie 1998, actele emise de CNAM, alte acte normative, iar asigurările obligatorii sociale prin  Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, acte emise de CNAS al RM, alte legi și acte normative din RM. Trebuie să menționăm că pe domeniul de medicină și social, anual sunt emise legi pentru un an înainte

Definiția asigurării

Asigurarea este o formă de protecție a unei persoane fizice sau juridice, în condițiile stipulate într-un contract de asigurare între asigurat și asigurător, prin care unul plătește prima de asigurare, iar altul se obligă să-i plătească daunele suportate în urma consecințelor prevăzute în contract.

Asigurări Republica Moldova

Asigurările obligatorii și benevole (facultative)

După exemplul țărilor europene, în Moldova avem două tipuri de asigurări: obligatorii și benevole. Care este diferența dintre aceste două tipuri de asigurări?

  • asigurările obligatorii sunt reglementate prin lege, ceea ce înseamnă că raporturile dintre asigurat și asigurător, drepturile și obligațiile părților sunt stipulate foarte clar prin lege/legi
  • în asigurările benevole, raporturile dintre asigurat şi asigurător, drepturile şi obligaţiile părţilor se stabilesc prin contract de asigurare, la condiţiile stabilite de asigurător, în conformitate cu legislaţia în vigoare

Asigurările obligatorii 

Să începem cu asigurarea de răspundere civilă auto

RCA (răspundere civilă auto)

Prin RCA înțelegem că se asigură terți persoane, prejudiciate în urma unui accident rutier produs de către proprietarul automobilului asigurat. Acest tip de asigurare este obligatoriu și este mai mult în  favoarea terței persoane, decât a celei asigurate. Deși beneficiază de RCA ambele părți. Atât partea vătămată, care primește imediat valoarea daunei de la agentul asiguratoriu, cât și asiguratul care nu plătește din bugetul propriu o sumă, pe care la moment se putea să nu o aibă efectiv.

Toate persoanele fizice și juridice din Republica Moldova, în posesia cărora se află unul sau mai multe automobile, precum și mașini agricole, motociclete, etc., ce sunt înmatriculate în RM, sunt obligate să procure o poliță de asigurare RCA. Această poliță este viabilă doar pe teritoriul Republicii Moldova. La fel persoanele străine, ce ne tranzitează sau vizitează țara, sunt obligate să dețină o poliță de asigurare RCA, pe un termen limitat, viabil pentru țara noastră. Acest tip de asigurare restituie toate pagubele, indiferent dacă se afla automobilul în mișcare, sau staționa în momentul producerii accidentului și indiferent de numărul accidentelor cauzate de persoana asigurată, în termenii de asigurare.


Aveți nevoie de asigurare RCA?


Ce trebuie să fac în caz de accident auto, fiind posesorul asigurării obligatorii RCA?

În cazul în care ați comis un accident auto cu deteriorare a bunurilor unei alte persoane, în dependență de cât de grav este accidentul și cât de mare este dauna, aveți două opțiuni. 

(1) În cazul în care dauna este mai mică de 15000 MDL, puteți încheia o înțelegere amiabilă cu păgubitul (constatul amiabil); sau 

(2) când dauna depășește suma de 15000 MDL, trebuie să chemați obligatoriu poliția pentru a documenta cazul.

În cazul unei înțelegere amiabile (constatul amiabil):

  • se documentează printr-un proces-verbal ad-hoc cauza și locul accidentului;
  • se documentează dauna prin efectuarea unor poze clare;
  • se anunță asiguratorul în decurs de 48 de ore din momentul săvârșirii accidentului.
Chemarea poliției

În cazul chemării poliției, se prezintă companiei de asigurare procesul-verbal întocmit de poliție și în ambele cazuri, asigurați accesul pentru examinarea daunei și a circumstanțelor accidentului.

Cetățenii moldoveni, care doresc să efectueze o călătorie în afara granițelor RM sunt obligați să-și procure o poliță de asigurare (Cartea Verde), care echivalează asigurarea “RCA,” pentru țara respectivă.


Aveți nevoie de Carte Verde?


Asigurările sociale și medicale

Obligatorii sunt și asigurările sociale (pensii) și medicale. Polițele și plata pentru ele se fac de obicei la locul de muncă. Întreprinzătorii individuali achită polița după ce declară veniturile. Pensionarii se bucură de asistență socială și medicală gratuită din partea statului.

Asigurările benevole (facultative) 

CASCO

Acest tip de asigurare a automobilului este benevol, nefiind obligatoriu prin lege, precum RCA. Polița CASCO acoperă daunele legate de un accident auto în următoarele cazuri:

  • într-un accident produs indiferent din vina cui;
  • din cauza stării drumului (gropi, noroi, gheață, pietre,etc);
  • în urma actelor de vandalism;
  • datorită cataclismelor naturale, grindină, furtuni, etc;
  • în urma furtului automobilului sau a tentativei de furt cu unele piese extrase sau deteriorate.

În unele cazuri de achiziționare a mașinilor noi, companiile de leasing pot obliga posesorul să-și procure o poliță CASCO. În acest caz se recomandă să aflați dacă asigurătorul colaborează cu distribuitorul, acolo unde se va deservi mașina în perioada de asigurare sau garanție.

De ce să cumpăr asigurare CASCO?

Polița CASCO oferă un anumit confort sufletesc, în sensul că putem parca liniștit mașina pe noapte, fără să ne gândim permanent la ea. În plus, asigurarea CASCO vine cu următoarele beneficii:

  1. Are acțiune extinsă în Europa, în țările CSI și Turcia;
  2. Are un sistem de plată a primei de asigurare destul de flexibil și putem achita suma totală sau în rate, franciză;
  3. Oferă un pachet de riscuri pe care noi îl selectăm și plătim în corespundere cu protecția riscurilor alese;
  4. Prețul primei de asigurare se va calcula în dependență de clasa automobilului, vechimea lui, zona de acțiune a poliției și riscurile alese;

În afară de asta veți avea posibilitatea să vă alegeți dealerul, puteți cere să vi se pună la dispoziție un alt vehicul pe perioada restabilirii automobilului Dvs. Totul depinde de înțelegerea Dvs. cu distribuitorul mașinii procurate și a asiguratorului propriu zis.


Aveți nevoie de asigurare CASCO?


Cum procedez în caz de accident rutier, fiind posesor de asigurare CASCO?

În caz că ați nimerit într-un accident, trebuie să faceți următorii pași:

  • chemați poliția pentru a documenta cazul;
  • la necesitate apelați serviciul de pompieri și ambulanța;
  • faceți poze cât mai clare referitoare la daunele pricinuite;
  • informați asigurătorul în decurs trei zile lucrătoare, punându-i la dispoziție automobilul avariat, pentru examinare.

În caz că ați fost victima unui act de vandalism, furt, etc., informați imediat poliția și asigurătorul, la fel cu prezentarea dovezilor.

Asigurarea medicală europa, statele CSI și Turcia

Dacă aveți planificată o călătorie de serviciu, studii, turism, odihnă fie la mare sau munte, vă puteți asigura sănătatea la companiile de asigurare din Republica Moldova.

Adresându-vă veți obține o consultanță profesională, cu ofertele cele mai bune, ca să vă puteți organiza sejurul în străinătate cât mai avantajos.


Aveți nevoie de asigurare medicală de călătorie?

Asigurarea bunurilor imobile și mobile

Orice bun imobil, fie casă, teren, oficiu, depozit de mărfuri sau hale de producere, aflate în posesia unei persoane fizice sau juridice pot fi obiectul unui risc asigurat. Această asigurare este benevolă, dar poate fi și obligatorie în cazul unui credit bancar, spre exemplu. De asemenea, puteți asigura și bunurile mobile aflate pe teritoriul unui imobil.

Apartamente Chisinau
Photo credit

Asigurarea locuinței

Asigurarea casei sau a apartamentului  în scopul protejării bunurilor de orice fel de distrugere, calamități naturale, deteriorare totală sau parțială, alte riscuri prevăzute de legislația în vigoare.

Politicile companiilor de asigurare sunt îndreptate spre dezvoltarea mai multor oferte de protecție, însă cel mai avantajos tip este asigurarea complexă a bunurilor imobile, pentru că doar în acest caz puteți avea un trai liniștit.


Aveți nevoie de asigurare pentru bunuri imobile sau mobile?


Într-un final 

Am dori să vă atragem atenția că în situația de criză economică curentă, cauzată de starea pandemică mondială, când nici guvernele celor mai mari țări deseori nu pot face față situațiilor critice, ar trebui în primul rând să fim responsabili de protejarea sănătății noastre și a familiilor noastre, de păstrarea bunurilor agonisite de o viață. Prin asigurarea sănătății familiei, asigurarea mașinii, casei, a bunurilor, etc., vom micșora riscurile care ne înconjoară și vom contribui la starea de liniște și calm, de care omul contemporan are nevoie cel mai mult acum.

Mai citește:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      inregistrare video accident
      23 nov 2024
      Înregistrare video accident rutier — Implicările legale ale utilizării înregistrărilor camerelor de bord

      Descoperă implicațiile legale ale utilizării camerelor de bord în accidente rutiere. Află cum influențează confidențialitatea, legislația privind protecția datelor cu caracter personal și modul în care imaginile video pot fi folosite ca probe în Moldova.

      sablon nou carte verde
      31 oct 2024
      Schimbări importante în asigurarea Carte Verde – digitalizare și simplificare pentru tine

      Descoperă schimbările majore din asigurarea Carte Verde care îți vor transforma total modul de a circula cu mașina! Curând, o regulă esențială dispare complet – dar ești pregătit pentru ce urmează? Află ce trebuie să știi pentru a evita surprizele!

      Puncte de penalizare și amenzi
      8 oct 2024
      Când să apelezi la poliție după accident: Puncte de penalizare și amenzi

      Află când să apelezi la Poliție după accident și ce penalizări sau amenzi riști. Descoperă cum funcționează constatarea amiabilă cu informații utile pe RCA.md.

      constatarea amiabila moldova
      7 sept 2024
      Constatarea Amiabilă sau Europrotocol: Cum se Completează?

      Află cum să completezi constatarea amiabilă sau Europrotocol în caz de accident. Ghid despre proceduri și când să implici autoritățile.