Asigurare auto pentru mașini de închiriat: înțelegerea opțiunilor de acoperire
La închirierea unui vehicul pot apărea mai multe îndoieli cu privire la procedură, taxele percepute de companiile de rentacar și asigurarea mașinilor închiriate. Până la urmă, închirierea unei mașini poate fi extrem de avantajoasă pentru cei care călătoresc cu familia, de exemplu, oferind posibilitatea de a descoperi cele mai populare atracții turistice și cele mai ascunse frumuseți ale locurilor vizitate, cu toată libertatea pe care o poate oferi un vehicul privat.
Acoperire de bază pentru închirieri auto
Asigurarea de bază pentru chiriaș oferită de majoritatea companiilor este protecția numai pentru automobile: acoperă daunele aduse caroseriei, motorului și pieselor mecanice.
În unele companii, cu această asigurare, numită și CDW sau protecție parțială, chiriașul va fi protejat împotriva pierderilor cauzate de tâlhărie și furt, coliziuni, vandalism și incendiu, în funcție de planul de acoperire, care variază pentru fiecare companie și ajunge la prețuri de la 600 la 3500 euro.
Astfel, va rămâne doar să suporte fransa de asigurare, numită și coparticipare obligatorie. La urma urmei, este responsabilitatea chiriașului să returneze mașina în aceleași condiții în care a fost ridicată.
Este o acoperire destul de simplă, dar esențială, întrucât fiecare șofer este supus unor evenimente neprevăzute în trafic și infracționalitate, iar nevoia de a suporta numai consecințele acestora poate apărea foarte mult în buzunar.
Totuși, dacă preocuparea celor care închiriază vehiculul depășește costul financiar al mașinii în sine, majoritatea companiilor de închiriere oferă alte planuri de acoperire mai complete pentru o mică creștere a tarifului zilnic.
Protecțiile suplimentare
Aceste protecții suplimentare variază de la asistență de urgență, cu remorcări și transport, până la scutirea de coparticipare a chiriașului.
Sunt opționale oferite de firmele de închiriere și pot fi adăugate la contract în momentul semnării acestuia, înainte de ridicarea vehiculului. Consultați unele dintre cele mai comune protecții suplimentare:
- Scutirea de la coparticiparea obligatorie
Este un supliment pe care foarte puține companii de închirieri auto îl oferă. Cu acesta, conducătorul auto este scutit de plata coparticipării obligatorii în cazul avariilor și daunelor aduse vehiculului sau achitarii despagubirilor către terți.
- Serviciile de urgență
Planurile variază foarte mult de la companie la companie, dar practic, la angajarea unui serviciu suplimentar de urgență, chiriașul va avea la dispoziție asistență 24 de ore din 24 în cazurile de defecte minore sau defecțiuni uscate, pierderea cheilor etc.
Serviciile de remorcare pot fi incluse și pentru orice eventualitate care împiedică funcționarea mașinii și chiar un taxi pentru deplasarea beneficiarilor vehiculului închiriat.
- Protecție pentru geamuri și anvelope
Acest supliment oferă acoperire pentru reparații în cazul spargerii sticlei și daunelor anvelopelor cauzate de impacturi sau obiecte ascuțite pe pistă. În plus, oferă asistență la scoaterea vehiculului dacă acesta este împiedicat să circule din cauza geamurilor sau a anvelopelor defecte.
- Protecții personale
Acestea sunt planuri care fie acoperă transferurile pentru șoferul și pasagerii vehiculului închiriat în cazuri de urgență medicală, fie chiar asigură costurile cheltuielilor spitalicești.
De obicei, sunt angajați de persoane care călătoresc în locuri în care planurile private de sănătate nu oferă acoperire, cum ar fi călătoriile internaționale, de exemplu.
Aceste protecții și asigurări suplimentare sunt de obicei contractate pentru o creștere a tarifelor zilnice, pentru a face perioada cu mașina închiriată la fel de sigură ca și cum ai fi cu mașina proprie.
Riscul de accidente este real pentru oricine se confruntă cu traficul din oraș sau folosește drumurile pentru călătorii. Astfel, fiind acoperiți de oricare dintre planuri, de la cel mai elementar la cel mai complet, trebuie doar să urmeze o procedură simplă cu firma de închiriere și organele competente în caz de accident.
Principalele întrebări referitoare la închirierea de mașini
Procedurile și cerințele companiilor de închiriere a mașinilor sunt doar pentru a face tranzacțiile mai sigure pentru toată lumea. Mai jos sunt câteva dintre principalele întrebări care apar la închirierea unui vehicul:
- Care sunt cerințele pentru a închiria un vehicul?
Majoritatea companiilor cer ca chiriașul să aibă cel puțin 21 de ani și să aibă un permis de conducere de 2 ani, dar acești termeni pot varia de la o companie de închiriere la alta. Permisul de conducere trebuie să fie valabil.
O altă cerință ar putea fi un card de credit pe numele persoanei care închiriază mașina, cu o limită disponibilă. Acesta va fi folosit pentru depozit, care reține o sumă care, după livrarea vehiculului, va fi deblocată. Această valoare variază, în funcție de firma de închiriere și de categoria de vehicul care urmează să fie închiriat.
- Care sunt tipurile de facturare?
Practic, există două tipuri de taxare a sumei chiriei. Primul este pentru tariful zilnic, cu kilometraj gratuit. Ideal pentru cei care se gândesc să alerge mult cu mașina.
Al doilea este după kilometraj. În acest caz, kilometrajul marcat pe odometru este verificat la ridicarea și livrarea vehiculului pentru a calcula prețul final. Este mai potrivit pentru schimburi mici sau utilizare punctuală.
- Cine poate conduce o mașină închiriată?
Este o cerință contractuală ca doar chiriașul să poată conduce vehiculul închiriat. Dacă altcineva folosește mașina și se întâmplă ceva neprevăzut, asigurarea nu va acoperi prejudiciul, care va fi plătit de antreprenor.
Dacă mai multe persoane vor conduce vehiculul, acest lucru trebuie declarat companiei în momentul închirierii, astfel încât șoferii suplimentari să fie incluși în contract. Va fi necesar să se facă dovada documentației tuturor și plătită suplimentar o taxă de la 3 la 5 euro/zi/persoană.
- Care este rata de asigurare?
De regulă, firmele de închiriere oferă odată cu închirierea autoturismului, contractarea de asigurări împotriva furtului și accidentelor. Această asigurare va acoperi contravaloarea mașinii în caz de pierdere din cauza furtului sau accidentului, sau doar a pagubei rezultate, chiriașul fiind nevoit să plătească în unele cazuri doar franșiza pentru serviciu, în altele polița de asigurare RCA și CASCO sunt incluse în prețul de închiriere.
- Este obligatorie asigurarea mașinii la închiriere?
Ca și în cazul celorlalte vehicule din țara noastră, polița RCA este obligatorie, numită și protecția terților. Această asigurare acoperă daunele cauzate terților în accidente de circulație, accidente pietonale sau coliziuni cu bunuri imobiliare. Polița RCA acoperă atât daune materiale, cât și despăgubiri pentru vătămarea corporală. Suma asigurată este limitată și va acoperi costurile de reparații auto, bunuri publice și private, cum ar fi stâlpi și fațade de case, precum și despăgubiri către terți implicați în accident, inclusiv invaliditate permanentă sau deces.
- Cum este asigurată integritatea chiriașilor?
Protecția chiriașului (de regulă este asigurarea CASCO), servește la garantarea despăgubirilor conducătorului auto închiriat și pasagerilor acestuia, limitată la numărul de persoane în ocuparea maximă pentru fiecare model de mașină, în caz de deces sau invaliditate permanentă. Alte protecții suplimentare pot fi oferite de companiile de închiriere.
În mod ideal, căutați pe cel care oferă cel mai bun pachet de asigurare pentru a face utilizarea mașinii de închiriat mai sigură pentru dvs.
- Ce se întâmplă în caz de accidente?
Chiar dacă mașina închiriată este asigurată, este important de luat anumite măsuri în caz de accidente de circulație pentru ca protecțiile contractate să nu-și piardă valabilitatea.
În primul rând, este necesar de știut că pretențiile cauzate de o conduită proastă a chiriașului în trafic, încălcarea vreuneia dintre regulile rutiere, de exemplu, nu sunt acoperite de asigurare. Prin urmare, respectarea legislației este esențială.
O alta situație care invalidează asigurarea este conducerea autoturismului închiriat de către o persoană neinclusă în contract ca șofer suplimentar, chiar dacă persoana este calificată.
Proceduri în cazul unui accident de închiriere de mașini
Acestea fiind spuse, procedura care trebuie adoptată este practic aceeași ca în cazul unui accident cu vehiculul propriu.
În primul rând, ar trebui să verificați întotdeauna că nu există persoane rănite și să îi ajutați, dacă este necesar. Ulterior, este necesar să mergeți la o secție de poliție pentru a depune procesul-verbal. Un raport trebuie făcut chiar dacă nu există victime în accident sau dacă consecințele sunt doar mici lovituri sau zgârieturi în vopsea.
Asigurarea de închiriere auto necesită prezentarea buletinului pentru a deschide o reclamație și a urma procesul până la plata despăgubirii sau a reparației. După întocmirea raportului de incident la o secție de poliție, firma de închiriere trebuie anunțată.
De asemenea, în multe companii de închiriere este obligatoriu ca toată această procedură să se facă în 24 de ore de la producerea accidentului. Ideal este sa fii atent la termenele care sunt în contract la momentul semnării acestuia.
Articole relevante:
- Asigurare auto comercială vs. Asigurare auto personală: care e diferența?
- Asigurarea de călătorie: de ce este necesară și ce riscuri acoperă?
- Calculator: Devamare auto în Moldova
- Tipuri de asigurări în Republica Moldova – obligatorii și facultative
Nu ai timp pentru a crea comanda online?
Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.
Alte articole relevante
Descoperă schimbările majore din asigurarea Carte Verde care îți vor transforma total modul de a circula cu mașina! Curând, o regulă esențială dispare complet – dar ești pregătit pentru ce urmează? Află ce trebuie să știi pentru a evita surprizele!
Află când să apelezi la Poliție după accident și ce penalizări sau amenzi riști. Descoperă cum funcționează constatarea amiabilă cu informații utile pe RCA.md.
Află cum să completezi constatarea amiabilă sau Europrotocol în caz de accident. Ghid despre proceduri și când să implici autoritățile.
Asigurare RCA pentru mașinile electrice: Află diferențele esențiale față de cele tradiționale. Economii, avantaje și acoperiri specifice.