Tipuri de asigurări agricole și riscuri asigurate
Agro Business-ul, ca orice altă afacere care depinde de diverși factori externi, este o activitate foarte riscantă. În agricultură, majoritatea pericolelor sunt cauzate de elementele naturale. În acest sens, orice agricultor trebuie să gestioneze într-un mod contemporan amenințările ce au loc în adresa producției sale.
Însă, în afacerile agricole din regiunea țării noastre, unde viitorul și rezultatul muncii fermierului depinde de Dumnezeu, trebuie de acționat respectiv și de făcut totul ce depinde de om, apoi restul de lăsat pe seama naturii. Este ușor de observat că există o mulțime de pericole atât pentru fermieri, cât și pentru comunitățile rurale.
Astfel, asigurarea rurală devine o alternativă excelentă, deoarece este considerată cel mai eficient mecanism de a face față acestor provocări, întrucât oferă protecție împotriva evenimentelor incerte, cum ar fi pierderile de recolte, din cauza secetei, inundațiilor, grindină etc. Un fermier bun se va gândi bine și va lua o decizie corectă referitor la cine îl poate ajuta să facă o reducere semnificativă a pierderilor. Dar știți ce tipuri de asigurări rurale există?
Asigurari agricole
Este important de precizat că acesta este unul dintre tipurile de asigurări rurale cele mai căutate de producătorii agricoli și că are și cea mai mare aderență pe piață. Acest lucru se datorează faptului că promovează acoperirea pierderilor de recolte din mai multe motive diferite, cum ar fi:
- incendii;
- alunecări de teren;
- probleme meteorologice (perioada lungă de secetă, grindină, ploi excesive, vânturi puternice, îngheț etc.)
În țara noastră asigurările în agricultură sunt reglementate prin lege. Astfel Legea Nr. 183, din 11-09-2020, privind asigurarea subvenționată în agricultură, cu modificările de rigoare din 2020 și 2022, este baza legală de care se conduc asiguratorii pe domeniul agricol, dar și fermierii ce doresc un echilibru și o siguranță a viitorului roadelor lor.
Agricultorii își pot asigura roada pe câteva criterii:
- asigurarea cantitativă a recoltei culturilor agricole;
- asigurarea calității recoltei culturilor agricole;
- asigurarea plantațiilor multianuale;
- asigurarea animalelor;
- asigurarea sănătății animale;
- asigurarea peștilor;
- asigurarea familiilor de albine.
Cu toate acestea, este esențial de subliniat că statul subvenționează cu 70% producătorii agricoli asigurați, conform Hotărârii Guvernului nr. 455, din 21 iunie 2017, prin care se concretizează lista riscurilor subvenționate de stat:
- înghețuri de iarnă, timpurii de toamnă şi târzii de primăvară;
- ploi torenţiale;
- inundaţii (revărsarea râurilor);
- polignirea culturilor şi suflarea semănăturilor;
- incendierea culturilor cerealiere;
- secetă excesivă (care a provocat o scădere a recoltei de peste 30%);
- grindină;
- pieirea animalelor, păsărilor, familiilor de albine din cauză de boală, furtună, grindină, inundaţie, răcire excesivă, traumă;
- sacrificarea de necesitate a animalelor, păsărilor, familiilor de albine, conform indicaţiilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
Asigurarea animalelor
Acesta este unul dintre principalele tipuri de asigurări rurale, care protejează producătorul de pierderile cauzate de moartea timpurie a efectivului, precum bovine, cai, porci, capre, oi, etc.. Este posibil ca acest lucru să se întâmple din cauza condițiilor meteorologice, a problemelor naturale sau a unor boli ocazionale.
Astfel, este necesar de subliniat că aceasta acoperă pierderea animalelor crescute pentru consum, îngrășare, creștere, tracțiune și producție. Doar animalele folosite în reproducere și, de asemenea, în îmbunătățirea tuturor proceselor productive implicate.
Nu pot fi supuse asigurării următoarele animale:
- care sunt întreținute în condiții neconforme cu normele sanitar-veterinare;
- care sunt bolnave (infectate);
- care manifestă semne clinice de boală, au suferit o scădere fiziologică în greutate până sub cea normală și cele care se află în zona de protecție și de supraveghere delimitată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor;
- animalele de companie și cele decorative.
Nu poate fi supusă asigurării sănătatea următoarelor animale:
- care sunt întreținute în condiții neconforme cu normele sanitar-veterinare;
- în privința cărora apar suspiciuni de boală;
- care, la ultima inspectare, au fost diagnosticate ca fiind bolnave (infectate);
- care se află în zona de protecție și de supraveghere delimitată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cu excepția celor care nu sunt susceptibile la bolile în privința cărora a fost instituită zona de carantină de necesitate (nespecifice tipului de animale);
- care au suferit traume, au slăbit, care suferă de subnutriție.
Suma asigurată a animalelor
Tot prin legea menționată mai sus se plafonează sumele de asigurare a animalelor și a sănătății animaliere. Astfel, ”…suma asigurată la asigurarea sănătății animalelor se stabilește între asigurat și asigurător, dar nu poate depăși costul animalelor, indicat în evidența contabilă a asiguratului, sau prețul de procurare, indicat în contractele de vânzare-cumpărare ori, după caz, în invoice-uri, facturi de expediție, sau prețul de piață, indicat în raportul de evaluare.”
Asigurarea plantațiilor multianuale
Lista riscurilor subvenționate de stat este cunoscută deja. Sunt toate tipurile de calamități naturale despre care am menționat mai sus. Contractul de asigurare poate fi încheiat pentru 12 luni, sau mai puțin, acțiunea căruia va începe după achitarea primei de asigurare, în ziua indicată în contract la orele 00.00 și se va încheia la orele 24.00, în ultima zi a perioadei de asigurare.
Nu pot fi supuse asigurării:
- plantațiile multianuale în care peste 20% dintre tufele/pomii proiectați lipsesc sau au pierit;
- plantațiile multianuale al căror termen de funcționare utilă rămas este mai mic sau egal cu 2 ani;
- plantațiile multianuale întreținute în condiții neconforme cu normele agrotehnice.
Suma asigurată a plantației multianuale
La asigurarea plantației multianuale nu poate depăși suma costurilor activelor biologice și a costurilor aferente activelor biologice, până la momentul asigurării, sau, după caz, prețul de piață indicat în raportul de evaluare.
Asigurare pentru acvacultură
În sfârșit, acest tip are ca scop acoperirea deceselor și a altor riscuri care implică peștii, cauzate de boală sau accidente. Cu toate acestea, ceea ce o face diferită este că îndeplinește specificul speciilor crescute în captivitate.
Un exemplu sunt producătorii de pește și, în prezent, pot conta pe această acoperire. În acest fel, își mențin producția și sunt mai încrezători în satisfacerea cerințelor pieței.
Suma de asigurare a peștilor
Suma asigurată la asigurarea peștilor este egală cu costul acestora la momentul asigurării, indicat în evidența contabilă internă a asiguratului, sau cu prețul de procurare, indicat în contractele de vânzare-cumpărare ori, după caz, în invoice-urile de import, în facturile de expediție, sau cu prețul de piață, indicat în raportul de evaluare.
Suma asigurată la asigurarea peștilor în creștere este stabilită conform unei metodologii aprobate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Prin acordul comun al părților, acestea pot stabili suma asigurată la asigurarea peștilor, pentru fiecare zi de aflare în asigurare, ținând cont de adaosul zilnic în masă al acestora.
Nu pot fi supuși asigurării peștii:
- care sunt întreținuți în condiții neconforme cu normele sanitar-veterinare;
- care sunt bolnavi (infectați) sau care prezintă semne de boală;
- care, la ultima inspectare, au fost diagnosticați ca fiind bolnavi (infectați) sau a fost depistată o reacție pozitivă la anumite boli (agenți patogeni);
- care se află în zona de protecție și de supraveghere delimitată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cu excepția celor care nu sunt susceptibili la bolile în baza cărora a fost instituită zona de protecție și de supraveghere (nespecifice tipului de pești).
Asigurarea bunurilor agricole
Acest tip de asigurare este pentru protejarea bunurilor și a proprietăților agricole. Asigurarea acoperă următoarele bunuri:
- depozite și magazii;
- frigidere;
- mașini și utilaje agricole;
- produse depozitate în zona asigurată;
- casele proprietarului rural şi ale colaboratorilor săi.
Asigurarea cuprinde tot ceea ce se află în limitele proprietății, împotriva riscurilor generate de fulgere, incendiu, explozii, furtuni, furt, accidente vehicule, prăbușiri etc. Polița acoperă și instalațiile, construcțiile, produsele și echipamentele depozitate, care pot conduce la o inspecție prealabilă în scopul admiterii riscurilor și calculării valorii reale a asigurării.
După cum am văzut, toate tipurile de asigurări rurale sunt esențiale pentru a evita daunele aduse producătorului. Cu toate acestea, este necesar să analizați care sunt cele mai importante pentru tipul dumneavoastră de cultivare și cele care acoperă riscurile care decurg în regiunea în care se află producția dumneavoastră. În acest sens este esențial ajutorul unui bun broker de asigurări, pentru a te orienta în această alegere pentru afacerea ta.
Articole similare:
- Cele mai de încredere companii de asigurări din Moldova. Evaluarea fiabilității asiguratorilor în 2023
- Asigurarea mijloacelor de transport și a bunurilor imobiliare în Republica Moldova
- Ce este Vinieta? De ce, cât și unde trebuie plătită?
Nu ai timp pentru a crea comanda online?
Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.
Alte articole relevante
Descoperă schimbările majore din asigurarea Carte Verde care îți vor transforma total modul de a circula cu mașina! Curând, o regulă esențială dispare complet – dar ești pregătit pentru ce urmează? Află ce trebuie să știi pentru a evita surprizele!
Află când să apelezi la Poliție după accident și ce penalizări sau amenzi riști. Descoperă cum funcționează constatarea amiabilă cu informații utile pe RCA.md.
Află cum să completezi constatarea amiabilă sau Europrotocol în caz de accident. Ghid despre proceduri și când să implici autoritățile.
Asigurare RCA pentru mașinile electrice: Află diferențele esențiale față de cele tradiționale. Economii, avantaje și acoperiri specifice.