Cele mai de încredere companii de asigurări din Moldova. Evaluarea fiabilității asiguratorilor în 2023

Cele mai de încredere companii de asigurări din Moldova. Evaluarea fiabilității asiguratorilor în 2023

În situația post pandemică și după invazia Rusiei în Ucraina, economiile lumii au marcat o creștere a inflației de până la 27% anual. Companiile de asigurări din vecinătatea țării noastre au avut de suferit, mai ales după falimentarea uneia din societățile de asigurare din România. Care este situația din domeniul asigurărilor din țara noastră? Pot oare cetățenii din Moldova sa aibă totală încredere în companiile de asigurare autohtone?

Ce spune CNPF din RM

Conform Comisiei Naționale a Pieței Financiare din RM „companiile de asigurări din Republica Moldova au cumulat în anul 2021 prime brute subscrise în sumă de 1 miliard 926,3 milioane de lei, volum în creștere cu 32,6% față de cel înregistrat în anul anterior.” Cifrele menționate atestă că la nivel național, domină asigurările generale, care dețin o cotă de 94,8% din asigurările totale, în timp ce asigurările de viață au rămas la 5,2%, din volumul asigurărilor totale. În același timp, asigurările auto rămân dominante, lor revenindu-le peste 70% din totalul primelor brute.

„Datele sunt generalizate în baza informațiilor prezentate de cele 10 societăți de asigurări, care activau la situația din 31 decembrie 2022,” anunță CNPF

Totodată, pe durata ultimului trimestru 2022, plățile brute subscrise au fost în creștere cu 24,5 %, față de perioada similară a anului 2021 și sunt ”…consemnate la majoritatea claselor de asigurare, inclusiv de accidente (implicit accidente de muncă și boli profesioniste) (+80,3%), de sănătate (+11,6%), CASCO (+7,7%), de incendiu și alte calamități naturale (+55,4%), alte asigurări de bunuri (+86,2%), de răspundere civilă auto, inclusiv RCA internă (+19,5%) și Carte Verde (+55%), de răspundere civilă avia (+139,7%), culturi agricole (+114%), de viață (+3,6%) etc.” conform raportului CNPF.

companii de asigurări

La data publicării prezentului articol, pe pagina web al CNPF din RM, activează zece companii. Toate companiile sunt conforme legislației în vigoare și dețin licențe de activitate pe un termen nelimitat. Printre serviciile de asigurare prestate, cele mai generale fiind: asigurarea RCA, Cartea Verde și CASCO.

Permanent în top cu noi

Compania din care facem parte – RCA.md, deține licență de activitate în domeniu, iar experiența angajaților noștri, acumulată în cei de peste doisprezece ani, reprezintă un factor util și pozitiv pentru clienții RCA.md. Echipa noastră de profesioniști vor consulta, vor analiza cele mai optime soluțiii de gestionare a riscurilor și vor recomanda compania cea mai convenabilă cerințelor de asigurare ale clientului. 

Principalele criterii de care se conduce colectivul nostru de brokeri sunt:

  • Corectitudinea, onestitatea și respectul față de client;
  • Profesionalism, corectitudine și stimă față de parteneri;
  • Studierea permanentă a legislației, respectarea legilor și regulamentelor CNPF.
Ai nevoie de o asigurare RCA?

Suntem onorați să lucrăm cu șapte din cele zece companii licențiate din Republica Moldova. Faptul că noi i-am ales anume pe ei, iar ei au acceptat colaborarea și în unele cazuri parteneriatul cu noi, spune de la sine că acestea sunt cele mai de încredere și mai fiabile companii de asigurare din țara noastră. 

Profesionalismul și responsabilitatea acestor companii se demonstrează foarte ușor prin creșterea indicatorilor financiari, majorarea portofoliului de asigurări și mărirea numărului de clienți.

Lista ad-hoc a celor șapte asiguratori moldoveni cu cea mai mare încredere


De peste douăzeci de ani, această companie își tratează clienții cu o responsabilitate deosebită, cu o grijă și o onestitate permanentă, oferindu-le produse noi de calitate. Este compania cu cele mai multe oficii în Republica Moldova. 

Extinderea sa a depășit numărul de 100 de oficii, modern amenajate, cu sute de angajați profesioniști, ce oferă servicii de asigurări generale, foarte important fiind domeniul agroindustrial. Moldasig a fost întotdeauna stabilă financiar, iar sumele pentru daune au fost returnate cu multă promptitudine. Recent a fost un exemplu prin implicarea de acțiuni civice, voluntare în vederea adunării de fonduri pentru refugiații din Ucraina, din cauza războiului.

Bine plasată în topul companiilor de asigurări din Republica Moldova, compania Moldcargo, de peste douăzeci de ani, oferă servicii de calitate clienților ei fideli. Este o companie cu aptitudini de gestionare serioase, cu principii bazate pe valori de credibilitate și onestitate. 

Cu un trecut deloc simplu și prin abordări netradiționale a ieșit cu brio din cele mai complicate situații, pe care doar profesioniștii adevărați ar fi putut să le rezolve. A avut stabilitate economică, nu a lăsat indicii financiari să coboare, a avut grijă de imaginea sa profesională și a mizat tot timpul pe un management competent, modern și de calitate. Din aceste considerente au fost apreciați de partenerii săi străini, extinzându-și afacerile în așa țări ca Germania, Rusia, Marea Britanie, Franța, Italia ș.a. Are un capital propriu de 60 mln lei și peste 250 de angajați.

Compania permanent este preocupată de creșterea calității serviciilor și a profesionalismului angajaților, adaptarea produselor de asigurare la noile provocări ale pieții, organizarea lucrului la distanță și creșterea vânzărilor on-line. 

Garanție SA se axează pe gestionarea prudentă a riscurilor preluate în asigurare, în conformitate strictă cu reglementările autorității de supraveghere și a cadrului legal în vigoare. 

Încă din anul 1993, compania a prestat clienților săi soluții viabile, adaptând permanent produsele și tarife la tendințele pieței.

”Toate produsele C.A. „Garanție” S.A., sunt acoperite prin două tratate de reasigurare, cu două companii de talie mondială. Primul a fost încheiat în aprilie 2015 cu compania internațională de reasigurări Swiss Reinsurance Company Ltd (Zurich, Elveția), următorul tratat a fost încheiat la data de 1 august 2016 cu compania internațională de reasigurări SCOR Perestrakhovaniye LLC – SCOR Group (Franța). De asemenea, precizăm că ambele tratate au fost încheiate prin susținerea și intermediul brokerului de reasigurare lider în regiunea Europei de Sud Est – MAI Reinsurance Brokers SIA”, se menționează pe pagina web a companiei.

Fiind parte a grupului financiar GRAWE, Austria, care are o experiență în domeniul asigurărilor de mai bine de 190 de ani, Grawe Carat din Moldova a intrat pe piața asigurărilor moldovenești în anul 2004. 

Produsul cheie, devenit și carte de vizită al companiei, a fost ”asigurările de viață”, rămânând până în prezent lider incontestabil la acest capitol. Filozofia companiei a fost punerea intereselor clientului în prim plan, iar puterea financiară a grupului Grawe din Austria, îi face să devină unul din cei mai stabili și viabili la orice fel de riscuri și provocări.

Cu motto-ul ”Asigurarea de partea ta”, managementul este concentrat asupra cerințelor fiecărui client, preocupandu-se de necesitățile și nevoile acestora. Grawe Carat este o companie cu tradiție din Republica Moldova, cu planuri îndrăznețe pentru viitor, având experiență, credibilitate și notorietate. 

Compania de asigurări ”Transelit” este o companie prezentă pe piața financiară a Moldovei de peste 20 de ani. În tot acest timp a fost deschisă cu clienții și partenerii săi, a reușit să consolideze și să creeze un portofoliu impunător de produse în asigurare. 

La începutul activității, compania avea licență doar pentru un singur produs – RCA, acum are peste douăzeci și este în permanentă preocupare de deschiderea noilor oportunități. Este o companie mixtă, internațională, cu investiții Britanice și reasigurări Germane. 

”Pe parcursul întregii sale activităţi, compania a întreprins un şir de măsuri de dezvoltare care au drept scop mărirea numărului de intermediari în asigurări, lărgirea reţelei teritoriale şi implementarea noilor tipuri de asigurări. Rezultatele obţinute nu reprezintă altceva decât o consecinţă logică şi firească a unor acţiuni concrete şi bine gândite”, se menționează pe pagina web al Transelit SA.

Este reprezentată absolut în toate raioanele țării noastre, cu birouri moderne, brokeri și agenți de asigurare profesioniști. În prezent, compania Transelit SA are peste 350 de angajați.

Compania de asigurări „Asterra Grup” S.A. se dezvoltă și crește stabil de la an la an, datorită atenției sale față de client, în așa mod, și-a păstrat identitatea. Sensibilă la nevoile și cerințele clienților, a introdus în gestionarea managementului constanță și valoare produselor oferite. Are propria abordare a strategiei de vânzare, a conceptului de deservire al clienților, punând accent pe menținerea și dezvoltarea afacerilor, bazându-se pe capitalul autohton.

”Asterra Group S.A.este о societate de аsigurări gеnеrаlе, cu о strategie de dezvoltare

bazată ре produse și servicii de calitate, particularizate pentru а асореri gama ехtiпsă de nevoi ale clienților săi. Societatea оfеră atat produse și servicii adaptate реntru clienți соrроrаtivi, сât și produse și servicii standardizate, simple și асореritоаrе pentru clienții de tip retail. Compania urmărеștе sё fie rесunоsсчută drept mоdеrпă, flехibilă și inovatoare de сătrе clienți și parteneri. Рriп responsabilitate, integritate, inovație сătrе ехсеlепță și serviciul clienți de ultimă gепеrаțiе, societatea dorește sё fie рrimа аlеgеrе репtru clienți și parteneri, аdăugâпd vаlоаrе și îmbunătățind permanent stabilitatea și secuгitatea Societății, рrin disciplina procesului de subscriere și rezultate financiare superioare”, se menționează în raportul conducerii Asterra Group SA pentru anul 2021.

Datorită posibilităților sale de acoperire a despăgubirilor, prin apartenența la grupul Austriac VIG, Donaris este plasată printre liderii incontestabili ai domeniului de asigurări din Republica Moldova. Grupul Austriac Vienna Insurance Group (VIG), recunoscut drept unul din cei mai puternici din Europa, clasificați cu A+, este acționarul principal al lui Donaris Moldova. Aceasta oferă companiei moldovenești viabilitate, stabilitate economică și siguranță financiară. Experiența Austriacă, cu o vechime de peste 200 de ani în industria asigurărilor, cu reprezentanți oficiali în peste 30 de state, ce însumează peste 50 de companii moderne.

”Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) este principalul expert pe piața asigurărilor în Austria, precum şi în Europa Centrală şi de Est. Grupul cu o tradiţie îndelungată, branduri puternice şi o relaţie apropiată cu clienţii este format din aproximativ 50 de companii din 30 de ţări. Cei peste 25.000 de angajaţi ai Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) au grijă de nevoile de zi cu zi ale peste 22 de milioane de clienți. Acțiunile VIG sunt cotate pe Bursa de Valori din Viena din 1994 și beneficiază de un rating A+ cu perspectivă stabilă din partea reputației agenții internaționale de rating Standard & Poor’s. Acesta este cel mai bun rating al unei companii din indicele ATX, principalul indice al Bursei de Valori din Viena. Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) colaborează îndeaproape cu Erste Group, cea mai mare bancă de retail din Europa Centrală și de Est,”, se spune pe pagina web al Donaris Moldova.

Datorită stabilității și viabilității partenerilor noștri, RCA.md se numără fără echivoc printre lideri din domeniul asigurărilor Republicii Moldova. Privim cu siguranță în viitor, datorită încrederii partenerilor și clienților noștri.

Ai nevoie de asigurare?

Articole similare:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.