Avantajele asigurării Cartea Verde pe termen lung pentru migranți și turism de afaceri

Avantajele asigurării Cartea Verde pe termen lung pentru migranți și turism de afaceri

Pentru proprietarii de vehicule auto din Moldova, Cartea Verde este egală cu RCA europeană, fiind valabilă în toate 45 state (până la data de 30.06.2023 au fost 47 de state, Rusia și Belarus fiind excluse din cauza invaziei în Ucraina) ale sistemului Carte Verde. Un vehicul care nu are asigurare Cartea Verde nu poate fi utilizat în traficul internațional. 

Compania de asigurări despăgubește victima pentru prejudiciul cauzat în urma accidentului de circulație. Astfel, persoana care a provocat accidentul nu compensează prejudiciul.Toate daunele cauzate victimei într-un accident de circulație sunt despăgubite de către asigurator.

Asigurătorul are obligația de a despăgubi victima pentru pagubele cauzate de trafic în măsura specificată în contractul de asigurare și LEGEA Nr. 414 din 22-12-2006, ”cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule.”

Asigurarea auto pentru un vehicul dintr-o țară din Spațiul Economic European poate fi încheiată numai în țara de origine. Se poate procura polița de asigurare Cartea Verde în țara dvs. de origine. Un vehicul care nu provine dintr-o țară cu carte verde trebuie să aibă un contract de asigurare la frontieră pentru țara în care intră.

Semnarea unui contract de asigurare Cartea Verde

Un vehicul înmatriculat în Republica Moldova trebuie să fie asigurat de un asigurător din Moldova.

La încheierea contractului, asigurătorul va emite o poliță Cartea Verde. Cartea Verde este un tip special de poliță care demonstrează că asigurarea este valabilă în alte țări indicate pe Cartea Verde. Asigurătorul va transmite fără întârziere datele contractului încheiat către sistemul RCA data, prin care se poate verifica autenticitatea poliței de asigurare.

În străinătate, trebuie să ai la tine o poliță de asigurare de trafic. În țările cu Carte Verde care nu sunt state contractante ale Spațiului Economic European, trebuie să fie prezentată autorităților o Carte Verde tipărită. De aceea, trebuie luată Cartea Verde în țări îndepărtate din Spațiul Economic European.

Ce vehicule trebuie asigurate

Toate vehiculele ce părăsesc frontiera țării noastre, cum ar fi autoturism, camion, autobuz, motocicletă sau tractor, trebuie să dețină Cartea Verde. Contractul trebuie încheiat și pentru remorcile unor astfel de vehicule. Un vehicul care nu are asigurare Cartea verde, nu poate fi utilizat în traficul internațional. Dacă obligația de asigurare nu este îndeplinită, vehiculului i  se aplică amenzi și chiar riscă în unele țări ca Belgia și Marea Britanie să fie sechestrate. 

Ai nevoie de Carte Verde?

Ce avantaje au asigurările pe un termen mai lung

Companiile de asigurări din țara noastră se conduc de metodologii de calcul a plății asigurării auto elaborate de către regulatorul Pieței Asigurărilor. Fiecare asigurător încearcă să evalueze cât mai exact riscul de asigurare și determină prima de asigurare pe baza acestor metodologii.

În practica asigurărilor, nu a fost dezvoltată nicio înțelegere sau o regulă unificată cu privire la modul de evaluare a istoricului pierderilor clientului și în ce măsură aceasta afectează prima de asigurare.

Este obișnuit ca contractele de asigurare anterioare și cazurile de asigurare ale proprietarului vehiculului, utilizatorului responsabil al vehiculului și titularului poliței să fie luate în considerare la calcularea primei de asigurare.

Avantaje Cartea Verde migranți turism afaceri

Dacă o persoană stabilită cu traiul în altă țară dorește ca istoricul său de asigurări din țara de baștină să fie luat în considerare pentru sistemul Bonus-Malus, în Slovenia de exemplu, trebuie să ceară furnizorului său de asigurări anterior un document despre istoricul său de asigurări anterior și să îl trimită furnizorului de asigurări din Slovenia. Asigurătorul Sloven va ține cont de acest lucru atunci când va evalua riscul de asigurare conform metodologiei sale.

Similare sunt regulile asigurărilor obligatorii și în celelalte state UE. Dar aceste reguli se răsfrâng doar la vehiculele înregistrate pe teritoriul acestor state. Pentru vehicule cu număr de înregistrare MD, inclusiv cele de transport internațional, nu există nici o reducere pentru Cartea Verde, chiar dacă sunt dovezi clare a lipsei de accidente. De aceea nu trebuie să cadeți pradă promisiunilor de plată a polițelor de asigurare foarte ieftine. Ele sunt identice la preț la toți asiguratorii din țara noastră, pentru că prețurile sunt reglementate prin lege.

Dacă nu se încheie asigurarea Cartea Verde

Pentru conducerea unui vehicul fără asigurare Cartea Verde în străinătate, poliția poate pedepsi șoferul cu amendă, sau cum am mai spus dosar penal și sechestrare în unele țări.

Dacă sunt provocate pagube cu un vehicul fără asigurare, se va solicita despăgubirea de la proprietarul, utilizatorul responsabil sau șoferul vehiculului fără asigurarea Cartea Verde.

Această situație trebuie evitată, deoarece cheltuielile pentru recuperarea daunelor pot fi semnificativ mai scumpe decât prima de asigurare.

Care prejudiciu este compensat

Dacă au fost cauzate pagube într-un accident de circulatie, compania de asigurari va oferi despăgubire pentru prejudiciul cauzat în cazul asigurării Cartea Verde.

În cazul unui eveniment asigurat, asigurătorul compensează pierderea, de exemplu:

  • distrugerea sau deteriorarea vehiculului victimei;
  • costul refacerii sau înlocuirii unei clădiri deteriorate, gard, indicator rutier etc.;
  • cost pentru a preveni deteriorarea sau a reduce daunele;
  • cost pentru a obține despăgubiri sau pentru a determina daune;
  • costul tratamentului victimei, inclusiv asistența medicală și costul medicamentelor;
  • pierderea veniturilor din cauza incapacităţii de muncă a victimei;
  • pierderea întreținerii persoanelor aflate în întreținerea defunctului;
  • daune cauzate de nevoile crescute ale victimei, de exemplu cheltuielile pentru ajutoare medicale (ochelari, proteze, scaun cu rotile etc.), pentru o asistentă etc.;
  • alte cheltuieli suplimentare care decurg din evenimentul asigurat;
  • daune nemateriale.

Cine suportă daunele asigurate cu Cartea Verde

În cazul de survenire a unui accident pe teritoriul unei țări străine, procedura de înregistrare a cazului este este una tradițională:

  • nu se părăsește locul accidentului;
  • se întreprind toate acțiunile ce țin de diminuarea pagubelor produse;
  • se va întocmi actul de constatare amiabilă a accidentului sau se va chema poliția locală;
  • se va anunța Biroul Național al asigurărilor din țara respectivă;
  • se va anunța asiguratorul care a eliberat Cartea Verde;
  • se va nota:
  1. data și locul accidentului;
  2. numele, datele de contact al celuilalt șofer precum și marca automobilului;
  3. fotografii de la fața locului, copia poliței de asigurare a celuilalt șofer.

Dacă șoferul vinovat este rezident în țara unde s-a produs accidentul, prejudiciul va fi compensat de către compania ce a asigurat cazul.

Dacă șoferul vinovat este din altă țară, daunele vor fi suportate în acest caz de către Biroul Național al asigurărilor din țara respectivă, unde este înregistrat accidentul. 

Cartea verde pe un termen lung este avantajoasă

Cartea Verde poate fi eliberată pe un termen de la 15 zile minimum, la 12 luni maximum.   Conform calculatorului prezent pe pagina web al RCA.md, prețurile autovehiculelor asigurate cu Cartea Verde vor arăta în felul următor:

  • pentru autoturism – Carte Verde pentru Europa (inclusiv România) pentru un termen 15 zile – 728 MDL, pentru 1 an 7,277 MDL;
  • pentru camionete pasager – marfar, pînă la 3,5 tone – Carte Verde pentru Europa (inclusiv România) pentru un termen 15 zile – 2079 MDL, pentru 1 an 20790 MDL;
  • pentru pasager – marfar, camioane de la 3,5 tone și mai grele – Carte Verde pentru Europa (inclusiv România) pentru un termen 15 zile –  1248 MDL, pentru 1 an 12474 MDL;
  • transport persoane pâna la 17 locuri -Carte Verde pentru Europa (inclusiv România) pentru un termen 15 zile – 3118 MDL, pentru 1 an 31184 MDL; 
  • transport persoane de la 18 locuri – Carte Verde pentru Europa (inclusiv România) pentru un termen 15 zile – 1456 MDL, pentru 1 an 14553 MDL.

Este evident avantajul unei asigurări cu Cartea Verde pe un termen de 12 luni, comparativ cu cel de 15 zile (dacă suma ar fi împărțită la zile, plata pentru 12 luni este de cca 55% mai mică). Dacă aveți nevoie de Cartea Verde pentru a pleca în călătorie, pentru a pleca la studii sau business, nu ezitați. Brokerii de la RCA.md vor face tot posibilul ca să aveți o călătorie reușită.

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.