Cum putem verifica valabilitatea poliței RCA?

Cum putem verifica valabilitatea poliței RCA?

Sistemului Informaţional Automatizat de Stat RCA Data a fost elaborat în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr.133 din 27.02.2012 „Cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului automatizat de stat în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule”. 

Aceasta este baza de date în care se află toate vehiculele care au fost asigurate în Moldova.

Din păcate, ca metodă de protejare a datelor private, la acest fișier au acces doar entitățile publice, unele entități private care au nevoie de date din dosar în cazul unui accident de circulație și șoferii implicați într-un accident de circulație care pot dovedi anterior o astfel de implicare.

Astfel, ca să știi dacă o mașină are sau nu asigurare obligatorie RCA, atunci când o cumperi la mâna a doua, spre exemplu, este practic imposibil dacă nu ai datele companiei de asigurări și ale vehiculului. Deoarece pentru verificare trebuie să fie introduse cel puțin aceste date pe site-ul CNPF:

  • numărul poliței de asigurare RCA internă;
  • numărul certificatului de asigurare Carte Verde;
  • numărul certificatului de înmatriculare al autovehiculului.

Nici direct la compania de asigurare, fără aceste informații nu se va afla nimic, deoarece SIA RCA Data nu va transfera aceste date nici chiar în cazul în care suntem proprietarul autovehiculului asigurat și prezentăm doar Buletinul de Identitate.

Dimpotrivă, dacă interpelarea pe care dorim să o facem este legată de un vehicul cu care am avut un accident, putem solicita aceste informații de la compania noastră de asigurări, iar ei la rândul lor vor accesa acest site, completând dosarul de solicitare și atașând o copie a procesului-verbal de accident care dovedește nevoia acestor informații.

Ce este asigurarea obligatorie a vehiculului?

valabilitatea poliței RCA

Asigurările auto își asumă din ce în ce mai mult un rol important pentru siguranța publică și stabilitatea financiară a tuturor participanților la trafic, în special a proprietarilor care dețin și a persoanelor care conduc autoturisme, motociclete, tractoare, etc., și orice alt autovehicul care circulă pe drumurile naționale.

Toate aceste vehicule, obligatoriu trebuiesc asigurate, chiar dacă staționează în parcare sau într-un garaj, deoarece și atunci când sunt parcate pe o durată de timp îndelungat, ele sunt supuse riscului de a lua foc sau de a se porni involuntar. Iar pentru recuperarea daunelor pricinuite altor persoane, aceste vehicule obligatoriu trebuie asigurate. Nu ne asigurăm pe noi înșine, ci o facem pentru asigurarea persoanei numite ”persoană terți”.

Polița de asigurare obligatorie RCA, este o poliță contractată printr-o companie de asigurări, care oferă acoperire altor persoane implicate într-un accident rutier, în afara proprietarului de automobil și deținătorului poliței RCA, din vina căruia s-a produs accidentul. Cu alte cuvinte vehiculul celui vinovat de accidentul rutier nu se va repara și deținătorul unei polițe RCA nu va recupera nici un fel de daune, decât posibilitate de reparare a daunelor aduse celuilalt/celorlalte vehicul/e implicat/e în accident. Cam în felul acesta funcționează orice poliță RCA, fiecare din noi suntem asigurați de către alte persoane.

În țara noastră, legea impune fiecare proprietar de autovehicul să contracteze o companie de asigurare pentru procurarea unei polițe de asigurare de răspundere civilă (RCA). 

Acoperirea sa include:

  • răspunderea civilă a bunurilor și persoanelor;
  • apărare juridică și asistență judiciară legate de accident;
  • cheltuieli medicale persoanelor implicate în accident, aflate pe carosabil sau în celălalt vehicul accidentat.

Ai nevoie de o asigurare auto?

Asiguratorii sunt limitați prin LEGE

Aceasta înseamnă că, în cazul în care a avut loc un accident ce a provocat pagube unui alt vehicul sau vătămare corporală șoferului și pasagerilor acestuia, asigurarea RCA va recupera daunele rezultate din accident. Dar în limita prevăzută de legislație.

În acest sens, conform LP414/2006, art.14

”Limitele răspunderii asigurătorului:

(1) Despăgubirea de asigurare va fi stabilită şi achitată în limitele răspunderii asigurătorului.

(2) Limitele răspunderii asigurătorului sînt:

a) 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

b) 1 000 000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident.”

Amenzi mari pentru polița RCA expirată sau lipsa acesteia

Atunci când mașina ne aparține este destul de simplu să aflăm valabilitatea poliței RCA, termenul ei de valabilitate fiind inclus chiar în polița actuală. Dar dacă s-a pierdut cumva polița RCA, mai bine zis documentul ce atestă existența unei polițe RCA, cum procedăm?

Se știe că pierderea documentului nu înseamnă și pierderea poliței de asigurare. Pentru a recupera documentul e destul să apelăm la brokerul de asigurare, care va restabili documentul ce atestă existența poliței RCA sau Cartea Verde. Această procedură poate fi accesată tot prin SIA RCA Data.

Amenzile pentru lipsa poliței RCA este de la 30 la 60 unități convenționale, adică între 1.500 şi 3.000 lei, 1 unitate convențională fiind egală cu 50 de lei. 

Ce stă la baza prețului unei polițe RCA?

Atunci când se încheie o poliță de asigurare RCA, pentru un client concret, ce deține un vehicul concret, la prima de bază asiguratorul aplică coeficienții stabiliți de CNPF.

În ghidul asiguratului, elaborat de către CNPF, la capitolul V este menționat:

” La completarea cererii de asigurare, asiguratul trebuie să indice în formularul prezentat de asigurător, pe lîngă detaliile privind actele de identitate și domiciliul său și informație asupra autovehiculului pentru care se încheie asigurarea, inclusiv informație privind persoanele fizice admise la conducerea autovehiculului pentru care se încheie asigurarea, dacă se optează pentru un contract cu număr limitat de persoane. Aceste informații sunt necesare asigurătorului deoarece cuantumul primei de asigurare urmează a fi apreciat de asigurător în dependență de următorii factori:

  • statutul juridic al asiguratului – persoană fizică sau persoană juridică;
  • teritoriul utilizării autovehiculului – zonă rurală sau urbană;
  • locul înmatriculării autovehiculului;
  • tipul contractului în dependență de numărul persoanelor admise – limitat sau nelimitat;
  • caracteristicile tehnice ale autovehiculului – tipul autovehiculului, capacitatea cilindrică, numărul locurilor;
  • vârsta asiguratului și stagiul în conducere al acestuia, inclusiv vârsta și stagiul în conducere al persoanelor admise.

Dovada încheierii contractului de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto se face prin emiterea de către asigurător a poliței de asigurare RCA – în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă auto interne și certificatului de asigurare „Carte Verde” – în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă auto externe.”

Sistemul Bonus-Malus

Un alt factor ce determină prețul unei polițe RCA reprezintă istoricul de daune al șoferului și este un sistem de reduceri şi de majorări ale primei de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

Istoricul daunelor este numărul de accidente rutiere produse în 12 luni. Prin sistemul bonus-malus se urmărește stimularea asiguraților, care nu au produs accidente rutiere. Lor li se face o reducere din prima de asigurare. Sistemul bonus-malus permite de a modifica prima de asigurare la încheierea contractului de asigurare în funcţie de istoricul daunelor al fiecărui asigurat în parte pentru perioada precedentă de asigurare. Acest sistem nu se aplică asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto externă (Carte Verde).

Putem verifica valabilitatea poliței RCA

În cazul când două vehicule sunt implicate în același accident, verificarea polițelor RCA a ambelor automobile se face foarte simplu:

  • se cere de la ambele vehicule polița de asigurare;
  • se face cunoștință cu asiguratorii părților implicate;
  • se ia contact cu asiguratorul și se verifică pe loc dacă polița este sau nu valabilă;
  • dacă accidentul are loc noaptea, atunci se adresează către poliția prezentă la fața locului să verifice dacă polița de asigurare RCA este sau nu valabilă.

În caz dacă ambele mașini sunt asigurate la aceeași companie, sau de către același broker de asigurări, verificarea se va face mult mai simplu, indiferent de este zi sau noapte, iarnă sau vară, zi de lucru sau de weekend.

Călătorii plăcute să aveți!

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.