Cum este calculat prețul poliței RCA?
11 iun 2021

Cum este calculat prețul poliței RCA?

Acesta este calculat din tariful de bază, se iau în calcul factorii următori:

 • experiență de conducere;
 • vârsta șoferului;
 • volumul și puterea motorului de transport;
 • regiunea în care a fost emisă polița de asigurare.

Cu cât sunt mai multe accidente într-o anumită regiune, cu atât  mai des se efectuează plăți. Reieșind din aceasta, pierderile companiei de asigurări sunt în creștere. Inclusiv pentru a controla numărul de accidente într-o anumită regiune, a fost conceput sistemul „Bonus-Malus”.

Ce fel de sistem este acesta?

„Bonus-Malus” este un sistem de reducere a sumei pentru asigurare rentabilă în cadrul RCA pe baza rezultatelor anului precedent. Altfel spus, dacă conduceți fără accidente, atunci acest sistem va reduce costul asigurării. „Bonus Malus” funcționează în ambele sensuri – șoferii conștiincioși pot obține o reducere la asigurare și contravenienții – o pedeapsă, ceea ce duce la o creștere a prețului asigurării.

Dacă conducătorul auto NU participă la producerea unui accident în perioada asigurării, atunci pentru următoarea poliță RCA primește o reducere + 5% din costul următoarei asigurări. Reducerea maximă pentru conducerea fără accidente este de 50%.

Dacă o persoană este responsabilă pentru un accident de automobil, atunci se adaugă 10% la costul inițial al poliței pentru fiecare accident.

Cum funcționează în practică sistemul „Bonus-Malus” ?

Atunci când se încheie un contract pentru o poliță RCA, compania trebuie să utilizeze pentru această procedură informații din RCA Data despre perioadele precedente de asigurare. Acest lucru este necesar pentru a confirma validitatea unei anumite măsuri în raport cu o persoană.

De asemenea, dacă doriți să introduceți mai multe persoane anume în polița de asigurare RCA, atunci este necesar să faceți acest lucru imediat, la încheierea unui nou contract. Dacă lista persoanelor autorizate să conducă transportul este extinsă ulterior, în perioada în care încă nu a expirat un an, sistemul Bonus-Malus nu va funcționa pentru ei în următoarea perioadă de asigurare.

Vă reamintim că șoferul are dreptul la reducerea prețului pentru polița din acest sistem, dacă până la această dată perioada de valabilitate a poliței anterioare de asigurare RCA a expirat, și nu a fost înregistrat niciun accident.

În cazul în care mai multe persoane care au voie să conducă sunt indicate în poliță, atunci se utilizează coeficientul maxim la calcularea sumei pentru fiecare șofer pentru perioada următoare.

Dacă polița nu implică o listă limitată de șoferi, atunci calculele se fac doar pentru proprietarul direct al autoturismului. În acest caz, se iau în considerare toate sumele de asigurare plătite pe durata contractului precedent de asigurare.

Când se încheie un contract de asigurare cu persoane juridice care dețin mai multe vehicule, compania utilizează sistemul Bonus-Malus, ținând cont de câte ori proprietarul a devenit vinovatul unui accident cu fiecare automobil.

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.  Nu ai timp pentru a crea comanda online?

  Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.   Alte articole relevante

   asigurare medicala calatorie md
   Asigurare medicală pentru călătoriile în afara țării

   Asigurarea medicală pentru cei care călătoresc în străinătate este necesară pentru toți turiștii, precum și pentru cei care urmează să locuiască temporar într-un alt stat. …

   asigurarea locuintei md
   12 oct 2021
   Despre asigurarea locuinței

   Polița de asigurare a imobilului este un tip de asigurare pentru orice  proprietate (casă, garaj, hambar, orice alte clădiri cu destinații gospodărești) împotriva eventualelor daune …

   asigurare casco in md
   12 oct 2021
   În ce constă Asigurarea CASCO?

   CASCO  este asigurarea mijlocului de transport, care acoperă riscurile conducătorului auto. Cu toate acestea nu contează, sunteți Dvs. vinovat în provocarea accidentului sau nu. Este …

   rca data pentru cartea verde
   RCA Data la întocmirea poliței Cartea Verde

   Începând cu 1 februarie 2013, contractele pentru emiterea unei polițe internaționale sunt încheiate în regim online prin RCA Data. Acesta este Sistemul de Informații de …