Asigurarea mijloacelor de transport și a bunurilor imobiliare în Moldova
Din păcate, problemele se întâmplă tuturor – șoferilor și chiar și celor care nu au mașină.
Cum vă puteți proteja de posibile riscuri și cum vă puteți compensa suma cheltuită în caz de accident sau situaţie excepţională?
Despăgubiri pentru proprietarii de vehicule
Dacă vorbim de mijloace de transport, atunci fiecare proprietar de mașină trebuie să perfecteze o poliță RCA și, pe lângă aceasta, CASCO. În primul caz se despăgubește prejudiciul cauzat terților, iar în al doilea caz însuşi asiguratul primește despăgubiri, indiferent dacă este sau nu vinovat de accident.
Astfel, CASCO protejează într-o mai mare măsură bunul șoferului, oferindu-i o modalitate garantată de a se proteja de aproape toate riscurile posibile.
Compensare pentru accidente de circulație cu daune nesemnificative (până la 15 000 lei) şi fără traume/persoane vătămate
Vă reamintim că în cazul unui accident cu daune nesemnificative(până la 15 000 lei și fără traume/persoane vătămate), puteți utiliza procedura de „Constatare amiabilă a accidentului de autovehicul”, care vă va ajuta să economisiți timpul și banii.
„Constatarea amiabilă a accidentului de autovehicul” este o procedură voluntară în care ambii șoferi completează și semnează un formular special, iar apoi în termen de două zile informează asigurătorul despre șoferul responsabil de accident. În același timp, este de dorit ca ambii participanți la accident să vină la biroul companiei de asigurări.
Pentru a fi eligibil pentru „Constatarea amiabilă a accidentului de autovehicul”, accidentul trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- fără victime;
- șoferii au polițe RCA (totodată, acestea trebuie să fie emise cu cel puțin 24 de ore înainte de producerea accidentului);
- prejudiciul material este mai mic de 15 000 lei;
- doar două mașini sunt implicate în accident;
- există posibilitatea de a face o fotografie sau un videoclip la locul accidentului.
Un punct important: ambii șoferi trebuie să ajungă la un compromis în privinţa accidentului. Dacă nu există, atunci „Constatarea amiabilă este imposibilă”.
Dacă cel puțin o condiție NU este îndeplinită (inclusiv realizarea unui compromis în privinţa accidentului), atunci este imposibil să se utilizeze opțiunea constatării amiabile.
Rețineți că, chiar dacă depuneți formularul completat în termen de 48 de ore, compania are dreptul de a refuza despăgubiri dacă cererea completată este ilizibilă.
Despăgubiri pentru un accident cu daune majore
Un accident de circulație major este un accident cu pagube de peste 15 000 de lei, dar fără victime.
În acest caz, pentru a primi compensații, trebuie să faceți următoarele:
- Șoferul și victima trebuie să meargă la secția de poliție, care are jurisdicție asupra zonei în care s-a produs accidentul (puteți suna și telefonic).
- Vinovatul de accident trebuie să transmită o copie a poliței RCA nevinovatului
- Vinovatul de accident îşi va repara mașina în baza poliţei CASCO sau pe cheltuiala proprie.
Reţineţi că polița RCA nu vă va scuti de nici o răspundere dacă accidentul s-a produs din vina dumneavoastră.
Din momentul primirii sesizării despre accidentul de autovehicul, compania de asigurări trebuie să solicite autorităților competente informații despre accident, iar apoi să întocmească un proces-verbal cu privire la prejudiciul cauzat și să închidă dosarul privind pagubele materiale într-un interval de timp, care nu depășește 15 zile calendaristice de la data prezentării de către partea vătămată a ultimului document necesar pentru închiderea dosarului.
Compania închide apoi cazul privind vătămările corporale și plătește compensaţia de asigurare. Termenul de transfer al compensației nu trebuie să depășească trei luni de la data depunerii cererii de despăgubire.
Despăgubiri în cazul unui accident cu pagube majore și traume/victime
Dacă sunt victime, trebuie să sunaţi imediat la poliție la 112. În niciun caz nu trebuie de părăsit locul accidentului până când oamenii legii întocmesc un proces-verbal.
În cazul unui accident cu pagube majore și victime, poliţa de asigurare RCA acoperă daunele materiale aduse persoanei vătămate (inclusiv pasagerilor care se aflau în mașina persoanei responsabile de accident).
Sumele compensaţiilor:
- daune materiale – până la 1 000 000 lei;
- traume – până la 1 000 000 lei de persoană (dar nu mai mult de 5.000.000 lei, indiferent de numărul victimelor).
Reamintim că poliţa de asigurare RCA despăgubește și dauna cauzată sănătății terților în timpul accidentului. În cazul decesului vreuneia dintre victime, moștenitorii acestuia primesc despăgubiri materiale de la asigurător.
În primul rând, se identifică vinovatul accidentului, iar apoi se stabilesc plățile după ce victimele/rudele acestora au depus o cerere ca urmare a accidentului.
Un punct important: în caz de spitalizare, victimele trebuie să păstreze toate chitanțele și alte documente, care confirmă costurile tratamentului. În caz contrar, compania de asigurări are dreptul de a refuza calcularea despăgubirilor.
Fondurile care reprezintă interesele asiguraților în domeniul răspunderii civile auto:
- Fondul de protecție a victimelor străzii;
- Fondul naţional de garanţie;
- Fond de compensare.
În cazul când nu se identifică vinovatul accidentului, persoana vătămată este despăgubită de către Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule. De asemenea cazuri se ocupă și Fondul de protecție a victimelor străzii și plătește despăgubiri dacă mașina sau vinovatul accidentului rămân neidentificaţi, precum și în cazurile de vătămare corporală sau deces.
Orice cetățean are dreptul să-și trimită cazul la Fondul de protecție a victimelor străzii dacă i-a fost vătămată sănătatea sau vehiculul, dar vinovatul a dispărut sau nu are poliță de asigurare RCA.
Din momentul depunerii documentelor, persoana vătămată trebuie să primească despăgubiri bănești în termen de 90 de zile.
În cazul când au fost decese în urma accidentului, Fondul plătește toate cheltuielile pe care familia le-a suportat prin organizarea înmormântării. În acest caz, rudele defunctului nu primesc despăgubiri suplimentare.
În plus, Fondul de protecție a victimelor străzii plătește despăgubiri persoanelor care și-au pierdut capacitatea de muncă în urma accidentului.
Limitele de despăgubire din Fondul de protecție a victimelor străzii sunt următoarele:
- deteriorarea/distrugerea bunurilor (indiferent de numărul victimelor) – 1 000 000 lei;
- vătămare corporală/deces – 1 000 000 lei pentru fiecare victimă (dar nu mai mult de 5.000.000 lei, indiferent de numărul victimelor).
Proprietarii, a căror mașini au fost găsite avariate în parcare, precum și cetățenii urcați în mașina vinovatului accidentului, dacă știau că acesta din urmă nu avea poliță de asigurare RCA, nu vor putea primi despăgubiri.
Despăgubiri pentru daune în baza asigurării medicale
Dacă vă aflați într-o altă țară și aveți nevoie de asistență medicală, trebuie să sunați imediat la Centrul de Asistență la unul dintre numerele afișate în polița de asigurare. Prin telefon va trebui să furnizați numele și prenumele, locul unde vă aflaţi, numărul poliței de asigurare, numărul de telefon de contact și alte informații.
Apoi trebuie să urmați cu strictețe instrucțiunile operatorului.
Dacă s-a întâmplat că ați plătit personal pentru servicii în timp ce vă aflați într-o țară străină, atunci trebuie să contactați Centrul de asistență în termen de 24 de ore din momentul plății pentru a le furniza informații cu privire la suma totală a cheltuielilor.
De asemenea, dacă ați plătit singur pentru tratament, atunci trebuie să cereți medicului să vă dea un certificat medical, care, pe lângă numele dumneavoastră și numele specialistului, trebuie să conțină următoarele elemente:
- diagnostic stabilit;
- rețeta pentru medicamente și alte recomandări ale medicului.
Rețineți că, dacă ați plătit de sine stătător pentru medicamente sau proceduri medicale, este important să păstrați toate cecurile, facturile și chitanțele pentru a primi o recompensă bănească pe baza acestora.
După întoarcerea dintr-o călătorie, trebuie să primiți plata compensației în termen de 30 de zile calendaristice de la data întoarcerii.
Despăgubiri pentru daune în cadrul asigurării bunurilor mobile și imobile
Cazurile asigurate în domeniul asigurărilor de bunuri sunt următoarele:
- distrugeri provocate de foc (explozie de gaz, fulger, incendiu);
- daune produse în timpul unui dezastru natural (furtuni, grindină, inundaţii, cutremur);
- daune produse ca urmare a unor acțiuni ale terților (tâlhărie, vandalism, furt cu spargere);
- deteriorarea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare și încălzire (nu sunt incluse accidentele ce au avut loc din cauza temperaturilor scăzute).
Ce trebuie de întreprins pentru a primi despăgubiri pentru daune materiale?
- Apelați la organele abilitate – pompieri sau poliție, solicitați întocmirea unui proces-verbal și notificați asigurătorul dumneavoastră despre producerea unui eveniment asigurat în termen de 3-4 zile.
- Întocmiţi o cerere adresată companiei de asigurări, în care trebuie să indicați ora exactă și motivele care au dus la producerea accidentului. Pe lângă aceasta, este necesar să se întocmească o listă cu bunurile distruse/avariate, să se atașeze chitanța poliței de plată a ratei de asigurare și un document care stabilește evenimentul asigurat.
- Așteptați sosirea comisarului de avarie care urmează să verifice dacă acest caz este asigurat. În plus, angajatul va calcula suma plății asigurării, va întocmi un act.
Vă atenţionăm că asigurătorul are dreptul de a refuza calcularea despăgubirii dacă evenimentul a avut loc înainte de plata ratei de asigurare, clientul a furnizat informații false despre incident sau a majorat în mod independent prejudiciul.
Este foarte dificil să preziceţi ce s-ar putea întâmpla la un moment sau altul în viața dumneavoastră. Creați cele mai confortabile condiții pentru dvs. și pentru cei dragi și simțiți-vă liniştiţi în timpul odihnei, în timp ce călătoriți cu mașina sau doar locuind în propria casă.
Vă vom ajuta să obțineți beneficiul maxim și să rezolvați toate problemele cât mai repede posibil, chiar dacă va avea loc evenimentul asigurat.
Articole similare:
- Carte Verde – tarife 2022 pentru toate țările
- Ce faceți dacă asigurarea Cartea Verde expiră în timpul aflării în străinătate?
- Comandaţi „Cartea verde” pentru autovehiculul dvs. în 2 minute. Livrare rapidă în Chișinău.
Nu ai timp pentru a crea comanda online?
Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.
Alte articole relevante
Descoperă implicațiile legale ale utilizării camerelor de bord în accidente rutiere. Află cum influențează confidențialitatea, legislația privind protecția datelor cu caracter personal și modul în care imaginile video pot fi folosite ca probe în Moldova.
Descoperă schimbările majore din asigurarea Carte Verde care îți vor transforma total modul de a circula cu mașina! Curând, o regulă esențială dispare complet – dar ești pregătit pentru ce urmează? Află ce trebuie să știi pentru a evita surprizele!
Află când să apelezi la Poliție după accident și ce penalizări sau amenzi riști. Descoperă cum funcționează constatarea amiabilă cu informații utile pe RCA.md.
Află cum să completezi constatarea amiabilă sau Europrotocol în caz de accident. Ghid despre proceduri și când să implici autoritățile.