Ce faceți dacă asigurarea Cartea Verde expiră în timpul aflării în străinătate?

Ce faceți dacă asigurarea Cartea Verde expiră în timpul aflării în străinătate?

Orice automobil înregistrat în Republica Moldova, care părăsește hotarele țării noastre, fie în vest sau în est, obligatoriu trebuie să aibă polița de asigurare Cartea Verde. E știut deja faptul că polița este cerută la frontieră de către autoritățile țărilor unde intrați din RM. Fără Cartea verde, ca și fără pașaportul de străinătate sau carnetul de înmatriculare al mijlocului de transport, practic nu e posibil să intrați în România sau Ucraina. 

Un aspect important este valabilitatea asigurării pe tot termenul de ședere a călătoriei în străinătate. În cazul în care sunteți depistați cu mașina neasigurată sau cu termenul asigurării expirat, riscați cu o amendă de mii de euro sau cu pedepse cu privarea de libertate.

De ce sunt atât de stricte regulile

Sistemul Carte Verde constă în asigurarea persoanei terțe care a avut de suferit în rezultatul accidentului de circulație și compensarea pagubelor materiale sau corporale care au fost cauzate de conducători auto străini. Cu alte cuvinte, acest tip de asigurare protejează cetățenii statului în care călătoriți.

Pentru cetățenii Republicii Moldova, Cartea Verde este egală cu RCA europeană, fiind obligatorie în toate 47 state ale sistemului Carte Verde.

Despre Cartea Verde

Polița de asigurare Cartea Verde reprezintă asigurarea riscurilor unei a treia persoane, aflate în trafic. În cazul în care automobilul asigurat cu Cartea Verde ajunge într-un accident rutier din vina asiguratului, persoanei vătămate îi se vor despăgubi toate daunele, inclusiv și cele fizice. Sunt incluse toate persoanele participante la trafic – pietoni, cicliști, șoferi de scutere electrice etc.


Cartea Verde

Asigurarea Cartea Verde nu recompensează daunele fizice sau materiale pentru persoana vinovată de accident. Se recomandă procurarea CASCO, polița care acoperă despăgubirile chiar și în situația în care dvs. ați creat situația de accidentare în străinătate.

Chiar dacă dispuneți de asigurare Carte Verde, sunt cazuri în care compania asiguratoare poate să refuze compensarea daunelor survenite.

Aceste cazuri sunt:

  • Șoferul este în stare de ebrietate/drogat;
  • Șoferul nu are permis de conducere;
  • Șoferul se află la volanul unei mașini furate:
  • Accident produs cu rea intenție (mersul la roșu, depășiri violente, etc.)

Ai nevoie de asigurare Carte Verde?

Cum procedăm în caz de accident

În cazul unui accident rutier comis în altă țară din vina noastră, trebuie să păstrăm calmul, deoarece noi avem polița de asigurare Cartea Verde. Fără a intra în panică, efectuăm o evaluare a celor întâmplate. Dacă sunt vătămate persoane fizice, pasagerii proprii, pasageri străini sau pietoni.

Pașii următori sunt:

  • Chemăm poliția, ambulanța și pompierii, după caz;
  • Acordăm primul ajutor

Dacă nu sunt victime, încercăm să facem o constatare amiabilă pentru accident cu cealaltă parte a accidentului. Dacă s-a convenit constatarea amiabilă:

  • Completăm formularul și urmărim cu atenție completarea lui de către celălalt șofer;
  • Formularul trebuie să includă expres:
    • Numărul de înmatriculare al mașinii;
    • Marca, tipul și culoarea acesteia;
    • Număr/serie a poliței de asigurare Cartea Verde sau analog RCA;
    • Perioada de valabilitate a poliței de asigurare și numele companiei de asigurare;
    • Se indică în primul rând elementele de identificare a capului tractor, dacă vinovatul de accident este un cap tractor.

Dacă nu vă puteți descurca de unul singur, apelați la autoritățile competente. Pe verso-ul documentului Cartea Verde, veți găsi adresele și contactele tuturor Birourilor Naționale responsabile din toate țările care fac parte din sistemul de asigurare Cartea Verde. Pentru informații suplimentare și ajutor, puteți contacta Biroul Național Carte Verde din țara în care s-a produs accidentul.  

Este recomandat să faceți poze cu automobilul dvs, cu automobilele implicate în accident, cu actele tuturor participanților la accident (număr/serie ID, Pașaport, poliță de asigurare, RCA, CASCO, etc.), cu strada, intersecția, indicatoare rutiere prezente, etc. Nu mișcați vehiculul din loc până nu faceți poze. Predați o copie a formularului accidentului celuilalt șofer și în decurs de 48 de ore adresați-vă asigurătorului dvs pentru îndrumări. La fel să nu uitați la întoarcerea în țară să luați legătura cu asiguratorul dvs, pentru a verifica dacă totul este în ordine și nu mai e nevoie de ceva informații din partea dvs. 

Cartea Verde valabilă este responsabilitatea noastră

Cartea Verde

Pentru a evita cazuri neplăcute, este necesară verificarea actelor înainte de a pleca în călătorie. De asemenea, ne adresăm companiei de asigurări pentru sfaturi (în cazul în care nu aveți experiență). Fie prin telefon, online sau cu prezența proprie, profesioniștii RCA.md vă vor calcula prețurile, vă vor îndruma de la care companie e mai bine să procurați polița Carte Verde. Astfel veți evita situația de depășire a termenilor de valabilitate. Sau poate nu trebuie să cheltuiți pentru asigurare pe un termen mai mare. În orice caz, consultarea este gratuită și nu vă obligă la nimic.

Lipsa poliței de asigurare poate duce la urmări neplăcute, în dependență de stat, aceasta se pedepsește sever (de exemplu în Belgia, aceasta se consideră o infracțiune și se deschide dosar penal; în Marea Britanie mașina poate fi confiscată). Din acest motiv, trebuie să țineți cont strict de valabilitatea poliței dvs Cartea Verde.


Cauți unde să faci asigurare Carte Verde?

Carte Verde a expirat. Ce facem?

Asigurarea Cartea Verde se obține pe un termen minim de 15 zile. Pentru a stabili termenul de asigurare, urmați îndrumările asiguratorilor.

În cazul în care asigurarea dvs a expirat, în primul rând vă adresați companiei de unde am procurat polița Cartea Verde. Ne adresăm cu cel puțin o zi înainte, sau cel puțin în ultima zi când polița noastră mai e valabilă. În regim online, compania vă poate deschide o altă poliță Cartea Verde, deoarece date dvs și a automobilului sunt la compania dată și doar la un click distanță veți avea Cartea Verde reînnoită. 

Dacă ați produs deja accidentul înainte de a procura o poliță nouă de Carte Verde, toate daunele și consecințele le veți suporta pe cont propriu.

O altă soluție ar fi să cumpărați o poliță Cartea Verde la frontierele dintre state. În cazul în care sunteți într-o țară ca Rusia; Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaijan, Serbia, sau Turcia, sau trebuie să tranzitați una din aceste țări, vă veți asigura mașina cu polița Cartea Verde a țării respective. Pe verso, țările în care asigurarea nu e valabilă vor fi marcate/barate cu semnul X. Agentul de asigurări vă va explica ce se poate face pentru țara respectivă.

Sperăm că acest scurt ghid vă va ajuta să evitați orice situații neplăcute în călătoria dvs. Pentru orice întrebări, suntem mereu la dispoziția dvs.


Ai nevoie de asigurare?

Articole similare:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.