Carte Verde – tarife 2022 pentru toate țările

Carte Verde – tarife 2022 pentru toate țările

Prețurile pentru practic toate bunurile și serviciile în RM au crescut semnificativ în anul 2022. Biroul Naţional de Statistică informează că prețurile medii de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 22,16%, inclusiv la produse alimentare cu 27,04%, mărfuri nealimentare cu 17,99% și servicii prestate populaţiei cu 21,35%.

În condițiile în care prețurile cresc în lanț, asigurarea auto Cartea Verde, spre uimirea multora, s-a ieftinit, dacă e să facem o comparație cu anul 2018. În februarie 2019 s-a luat o hotărâre de către CNFP de a interzice aplicarea comisioanelor de către intermediari în asigurări la vânzarea poliței Carte Verde. Astfel a scăzut atunci prețul cu 15% și au rămas aceleași tarife în vigoare din februarie 2019. În acest mod, tarifele la Cartea Verde au rămas practic neschimbate în ultimii 3 ani.

Asta ilustrează un exemplu de preț pentru Cartea Verde pentru un autoturism ce are până la 9 locuri, iar greutatea nu-i depășește 3500 kg.

Prețurile din 2018 (la cursul euro din perioada respectivă), conform unui articol al ziarului Timpul din 2018, pentru 15 zile:

  • Zona 1 – (Ucraina, Belarus), 3,99 euro (79 MDL);
  • Zona 2 – (Ucraina, Belarus, Rusia), 26,1 euro (515 MDL);
  • Zona 3 – (toate țările UE), 41,02 euro (809 MDL)

Prețurile în aprilie 2022, conform calculatorului RCA.md:

  • Zona 1 – (Ucraina, Belarus), 3,15 euro (62,93 MDL);
  • Zona 2 – (Ucraina, Belarus, Rusia), 23,1 euro (461,48 MDL);
  • Zona 3 – (toate țările UE), 35,91 euro (717,40 MDL)

Sistemul Cartea Verde, reglementat de Consiliul Birourilor al Sistemului Internațional de Asigurare “Carte Verde”, este un sistem internațional, independent, și are o metodologie proprie de calculare a prețurilor. Dar, luând în considerare că prețurile la mărfurile de consum au fost mărite nu doar în Moldova, ci și în toată lumea, nu putem spune cu siguranță care vor fi următorii pași ai Consiliului Birourilor referitor la prețurile asigurării în toată lumea.

carte verde

Prețurile vor crește

Biroul Național al RM, responsabil inclusiv de asigurările auto obligatorii în Moldova, activează în baza legislației RM și în baza regulamentului Consiliului Birourilor. 


Conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Moldova a declarat că “polița RCA se va scumpi în prima etapă cu 36%”. 


Deci ne așteptăm că în scurt timp va fi o creștere și a tarifului poliței de asigurare cu Cartea Verde. Creșterea prețurilor la carburanți și energie, tarifele majorate ale service-urilor auto, prețurile majorate la piesele de schimb pentru automobile, unde de obicei se repară automobilele accidentate, inevitabil vor duce la o majorare de tarif pentru Cartea Verde.

Republica Moldova este vecină cu statul ucrainean aflat în război cu Federația Rusă în momentul actual, ambele fiind țări componente ale sistemului Cartea Verde, dar totodată nu-și recunosc reciproc polițele de asigurare, șoferii fiind nevoiți să-și cumpere alte polițe din țările respective. 

Cartea Verde pentru România

România este una dintre destinațiile preferate pentru cetățenii moldoveni în sezonul estival. Majoritatea preferă litoralul românesc, dar și munții Carpați cu aerul deosebit și bucătăria românească.

Cât vor plăti moldovenii pentru asigurarea Cartea Verde pentru România? O poliță de asigurare în România va fi identică la preț ca și pentru celelalte statele UE. Totodată va fi mai scumpă comparativ cu Ucraina, Belarus și Rusia. Proprietarii automobilelor se întreabă de ce este o diferență atât de mare, în raport cu Ucraina, spre exemplu (63,05 MDL – Ucraina vs 718,8 MDL – UE, respectiv România)? Simplu: prețurile pentru reparații la service-urile specializate, precum și serviciile medicale în UE sunt de 5-10 ori mai mari decât în Ucraina sau Moldova. De aceea tariful pentru cetățenii din RM pentru Cartea Verde în România este mai scump, iar pentru proprietarii de autoturisme din Ucraina, Rusia, Belarus, Armenia, ș.a. dar și pentru cetățenii UE, prețul unei polițe Cartea Verde pentru Republica Moldova va fi mai mic.

Un aspect important e să nu vă lăsați victimă a unor escroci care vă propun o reducere considerabilă pentru asigurare. În conformitate cu una din hotărârile Comisiei Naționale a Pieței Financiare din RM, privind asigurarea cu Cartea Verde, reduceri pentru acest tip de asigurare nu se pot oferi. 


Ai nevoie de asigurare Carte Verde?

Cartea Verde pentru UE

Atunci când vorbim despre țările care intră în sistemul de asigurarea Cartea Verde, pentru noi, cetățenii RM, înseamnă țările din zona 3. Care sunt ele? Le vom enumera pentru a ne da seama de importanța acestei forme de asigurare. 

Țările din zona 3:

(A)Austria, (B) Belgia, (BG) Bulgaria, (CY) Cipru, (CZ) Cehia, (D) Germania, (DK) Danemarca, (E) Spania, (EST) Estonia, (F) Franţa, (FIN) Finlanda, (GB) Marea Britanie, (GR) Grecia, (H) Ungaria, (HR) Croaţia, (I) Italia, (IRL) Irlanda, (IS) Islanda, (L) Luxemburg, (LT) Lituania, (LV) Letonia, (M) Malta, (N) Norvegia, (NL) Olanda, (P) Portugalia, (PL) Polonia, (RO) România, (S) Suedia, (SK) Slovacia, (SLO) Slovenia, (CH) Elveţia, (AL) Albania, (AND) Andorra, (BIH) Bosnia şi Herţegovina, (IL) Israel, (IR) Iran, (MA) Maroc, (MD) Moldova, (MK) Macedonia, (MNE) Muntenegru, (SRB) Serbia, (TN) Tunisia, (TR) Turcia.

Deși piața asigurărilor din Republica Moldova a crescut anul trecut cu 32,6% și a atins un volum de peste 1,9 mlrd lei, inclusiv răspundere civilă auto – 853,1 milioane lei (+33,5% față de 2020), dintre care RCA internă – 585,4 mil. lei (+26,9%) și Carte Verde – 267,7 mil. lei (+50,5%), urmate de asigurarea CASCO – 417,8 mil. lei (+23,2%), conform datelor de la CNPF, prețul pentru Cartea Verde va crește, apropiindu-se încet de tarifele de asigurare europene. Unul din motivele de strategie este de a apropia indicatorii din RM cu cei din vecinătatea europeană. 


Cităm CNPF: ”deși volumul primelor brute subscrise s-a majorat semnificativ în anul 2021, gradul de penetrare a asigurărilor în PIB a înregistrat nivelul de 0,80%, atestând o creștere modestă cu 0,1 p.p. a acestui indicator comparativ cu 2020 (spre ex. în țările din regiune indicele respectiv variază între 1-1,5 la sută.)”


Deci putem spune cu mai multă fermitate că prețul unei polițe de asigurare Cartea Verde va crește.

Ce schimbări și ce beneficii ar putea aduce creșterea tarifului la Cartea Verde

Autoritățile ne promit mai multe schimbări și beneficii odată cu adoptarea noilor prevederi legislative și cu creșterea prețului la asigurarea Cartea Verde. 

Deja este știut că orice asigurare auto RCA poate fi verificată și vizualizată online, precum poate fi efectuată și procurarea unei polițe Cartea Verde sau RCA. După modelul altor țări europene, Cartea Verde va deveni albă, adică va putea fi tipărită pe o foaie de hârtie albă și ținută în format electronic, pe telefon sau tabletă.

Odată cu întroducerea sistemului electronic de verificare a actelor permisive ale participanților la trafic, nu vom mai fi opriți pentru verificări a valabilității poliței de asigurare. Monitorizarea va fi efectuată online și doar după numărul de înmatriculare a mașinii autoritățile vor putea verifica valabilitatea poliței de asigurare. 

Important: înainte de a porni într-o călătorie planificată nu uităm să ne cumpărăm polița de asigurare obligatorie Cartea Verde, pentru a călători în liniște și pace. Nu trebuie să pornești pe drumuri necunoscute fără a avea asigurate unele prejudicii făcute din greșeală sau neatenție. Dar dacă vrem să avem și cele mai corecte și mai convenabile prețuri pentru noi, ne adresăm la una din companiile cu renume din domeniul asigurărilor RCA.md. Vom fi tratați cu atenție pentru a alege cea mai bună companie de asigurare de Cartea Verde valabilă pentru întreaga perioadă.


Ai nevoie de asigurare?

Articole similare:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.