Comandaţi „Cartea verde” pentru autovehiculul dvs. cu livrare rapidă în Chișinău.

Comandaţi „Cartea verde” pentru autovehiculul dvs. cu livrare rapidă în Chișinău.

„Cartea Verde” este un sistem internațional de asigurare de răspundere civilă a proprietarilor de vehicule și un certificat, care confirmă că proprietarul vehiculului care călătorește în străinătate are asigurare de răspundere civilă față de terți.

În cazul când șoferul devine vinovat al unui accident în străinătate, despăgubirea de asigurare a victimei se va face pe Cartea asigurătorului local, și invers, dacă un șofer străin cu Carte Verde a devenit vinovat de accident pe teritoriul Moldovei, atunci părții vătămate i se va face despăgubiri de asigurare pe o Carte Verde străină.

Birourile naționale „Cartea Verde” fac parte dintr-o singură organizație – Consiliul Birourilor, cu sediul la Bruxelles, care funcționează sub auspiciile Grupului de lucru pentru transportul rutier al Comitetului pentru transport intern al Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite. Sistemul „Cartea Verde” include 48 de țări.

Soluționarea tuturor revindecărilor se realizează în limita sumelor asigurate în conformitate cu legislația țării în care s-a produs accidentul.

Cartea Verde

La calcularea costului Cărții Verzi se iau în considerare următoarele momente:

 • tipul autovechiculului/vehiculului;
 • perioada pentru care plecaţi în străinătate (de la 15 zile la 1 an);
 • țările pe care intenționați să le vizitați.

Tarifele sunt recalculate lunar în funcție de cursul euro, stabilit de URAA (РСА) din data de 15 a fiecărei luni și sunt aceleași pentru toate companiile de asigurări.

În acest caz, asiguratul plătește integral prima de asigurare pentru întreaga perioadă.

Atât o persoană fizică, cât și o persoană juridică pot întocmi certificatul „Cartea Verde” pentru o mașină sau o motocicletă, dacă aceasta utilizează vehiculul în mod legal.

În acest caz, trebuie respectate două reguli:

 • Încheierea contractului este posibilă nu mai devreme de 30 de zile înainte de începerea acţiunii asigurării.
 • Un vehicul cu plăcuță de înmatriculare de stat sau semnul „Tranzit” este supus asigurării (contractul de asigurare pentru vehiculele cu marca „Tranzit” se încheie pe o perioadă de maximum 1 lună).

Suma asigurată prin contract nu este limitată, dar cuantumul despăgubirii nu trebuie să depășească limitele sumei asigurate stabilite de legislația statului pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de circulație.

Cum de încheiat un contract de asigurare „Cartea Verde”?

De la 1 februarie 2013, încheierea contractelor pentru obținerea Cartei are loc doar online prin RCA Data – Sistemul de stat de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru daune produse de autovehicule.

Sarcina principală a sistemului este centralizarea contractelor de asigurare Cartea Verde și RCA, precum și îmbunătățirea contabilității acestora.

Astfel, răspunderea asiguratorului apare din momentul în care documentul este înregistrat în RCA Data, acest lucru ajută la evitarea cazurilor de emitere a poliţei când deja s-a produs un accident. De asemenea, sistemul creat vă permite să faceți schimb rapid de informații primite cu organele afacerilor interne și de controlat mai bine însăşi procesul de asigurare „Cartea Verde”.

După apariția obligației de înregistrare a contractului prin sistemul informațional, numărul cazurilor de perfectare a documentelor false s-a redus și a crescut gradul de disciplină a participanților pe piața asigurărilor.

Ai nevoie de asigurare Carte Verde?

Pe baza acestui fapt, procedura de emitere a poliţei Carte Verde este următoarea:

 • Proprietarul autovehiculului vine la compania/brokerul de asigurări cu documentele necesare (buletinul de identitate și certificatul de înmatriculare a vehiculului de asigurat).
 • Un angajat al companiei/brokerului de asigurări introduce datele vehiculului și ale cetățeanului într-un singur sistem informatic.
 • Când toate câmpurile sunt completate, sistemul va calcula suma totală a primei care urmează să fie plătită de asigurat.

Forma poliței și certificatului, precum și tarifele de asigurare ale Cărții Verzi sunt aprobate de Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule, acestea fiind aceleași pentru toate companiile de asigurări.

Perioada de asigurare este aleasă de client. Vă reamintim că poate fi de la 15 zile la 1 an. În consecință, cu cât durata contractului de asigurare este mai lungă, cu atât costul poliței în sine este mai mare.

Din acest motiv, dacă călătoriți des în alte țări, va fi mai profitabil să cumpărați asigurare pentru un an, va fi mai ieftin decât mai multe pentru una sau două luni.

De asemenea, reamintim că limitele de răspundere sunt stabilite în conformitate cu legislația statului pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de circulație.

Vă rugăm să rețineți că certificatul „Cartea Verde” poate fi întocmit NUMAI de proprietarii de vehicule care sunt înmatriculate în Republica Moldova. Dacă mașina dvs. sau orice alt transport sunt înmatriculate în alte state și perioada poliței internaționale a expirat în timp ce vă aflați pe teritoriul unei țări străine, atunci trebuie să contactați punctul de control la frontiera de stat cât mai curând posibil pentru a cumpăra un nou document.

Șoferii au dreptul de a achiziționa poliţa „Cartea Verde” pentru o perioadă de 30 de zile sau mai mult pe teritoriul oricărei țări care face parte din UE. În acest caz, documentul va fi valabil în toată Uniunea Europeană.

În ceea ce privește țările din afara UE, polița trebuie achiziționată pe teritoriul unei anumite țări.

Carte Verde

Cum se desfăşoară procedura de despăgubire pentru asigurarea „Cartea Verde”?

Perfectând certificatul clientul, în acest caz, îşi asigură răspunderea față de un terț în cazul prejudiciului produs de accident. În acest caz, prejudiciul cauzat va fi reparat de către compania de asigurări care a încheiat un contract cu o anumită persoană.

Limita despăgubirii părților vătămate în urma unui accident rutier va fi reglementată de legea civilă a celuilalt stat pe teritoriul căruia s-a produs accidentul.

De ce este important ca fiecare șofer să dispună de „Cartea Verde”?

 • fără acest document este imposibil de trecut controlul vamal;
 • Cartea ajută la reducerea riscului de cheltuieli nedorite de călătorie.

De asemenea, vă reamintim că înainte de a călători în orice țară, trebuie să verificați dacă „Cartea Verde” este valabilă pe teritoriul acestei ţări.

În ultimul timp s-au înteţit cazurile de întocmire a certificatelor „Cartea Verde” false, așa că trebuie să contactați oficiile companiilor de asigurări care sunt membri cu drepturi depline ai Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule.

Actul oficial „Cartea Verde” poate fi perfectat în doar 2 minute. De asemenea, oferim livrare rapidă în Chișinău. După întocmirea comenzii, managerul vă va contacta pentru a clarifica ora livrării Cartei. Puteți calcula costul poliței de asigurare folosind calculatorul online de pe site-ul nostru.

Rapid, fiabil și sigur!

Ai nevoie de asigurare?

Articole similare:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.  Nu ai timp pentru a crea comanda online?

  Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.   Alte articole relevante

   conducerea autovehiculului fără RCA
   5 feb 2024
   Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

   Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

   Rambursarea în Asigurările RCA
   4 ian 2024
   Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

   Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.

   accident rutier faptas neidentificat
   4 dec 2023
   Cum procedați dacă făptaşul accidentului rutier este neidentificat – sfaturi de la jurist

   Vezi sfaturi juridice despre cum să procedezi dacă ești implicat într-un accident rutier și făptașul fuge de la locul faptei

   Beneficiile asigurării medicale private: Acces rapid la servicii de sănătate de calitate

   Beneficiile asigurării medicale private sunt o alegere atractivă pentru cei ce caută opțiuni de acoperire și flexibilitate în medicină.