Cum procedați dacă făptaşul accidentului rutier este neidentificat – sfaturi de la jurist

Cum procedați dacă făptaşul accidentului rutier este neidentificat – sfaturi de la jurist

Nimeni nu este scutit de accidente rutiere. Dacă ești implicat într-un accident, iar cealaltă persoană fuge de la fața locului și nu poate fi identificată, unde te adresezi pentru a contesta și acoperi daunele?

Mai întâi: ce riscă fugarul?

Codul penal Articolul 264

al. 3 (3) Acţiunea prevăzută la alin.(1), care a provocat:

a) vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii;

b) decesul unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Codul contravențional Articolul 243

Părăsirea locului în care s-a produs accidentul rutier

(1) Părăsirea de către persoana implicată în accident rutier a locului în care s-a produs accidentul ce a cauzat consecinţele prevăzute la art.242 alin.(1), dacă fapta nu constituie infracţiune, Art.243 al.(1) dispoziția modificată prin LP16 din 15.02.19, MO86-92/08.03.19 art.146; se sancţionează cu amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de la 7 la 10 zile.

Frica, stresul și necunoașterea legislației 

Rămânerea la locul accidentului a vinovatului de producerea accidentului, nu înseamnă în sine că șoferul trebuie să ofere lămuriri sau chiar să ateste vinovat pentru accident. În plus, dacă există vreo excludere a tipicității sau anti legalității unei posibile infracțiuni rutiere săvârșite în accident, fapta de a rămâne la fața locului ar elimina o posibilă procedură penală.

Cu titlu de ilustrare, dăm un exemplu fictiv al unui accident, fără decese, în care un autoturism parcat (corect) pe o anumită stradă este izbit de un alt vehicul, astfel încât șoferul vehiculului care a provocat coliziunea fuge de la fața locului, pentru a evita identificarea, făcând imposibilă despăgubirea proprietarului autovehiculului afectat pentru prejudiciul cauzat proprietății sale. În acest caz fapta izolată de lovire a vehiculului parcat nu constituie nicio infracțiune. Cu toate acestea, prin fugă de la fața locului, în speranța de a nu fi tras la răspundere civilă (achitarea pagubelor), conducătorul auto săvârșește infracțiune penală. Pe de altă parte, este important de subliniat că infracțiunea nu poate fi confundată cu infracțiunea de neacordare de asistență, în care conducătorul auto nu ajută victima imediat după producerea accidentului sau nu reușește să ajute victima. Anunțarea autorităților este calificată la fel ca un ajutor și o asistență a victimelor. așa că trebuie să fie acordată atenția cuvenită. Pe scurt, neacordarea asistenței constituie deja o infracțiune, în timp ce fuga de la fața locului, pentru a evita răspunderea civilă sau penală, constituie o altă infracțiune.

În cele din urmă, se ajunge la concluzia că cel mai bun lucru de făcut în cazul unui accident de mașină este rămânerea tuturor participanților implicați în accident la fața locului, până la sosirea autorităților și pînă se vor lua toate măsurile necesare.

Mi-a lovit mașina și a fugit

accident rutier faptas neidentificat

În primul rând, dacă se reușește memorizarea și notarea numărului de înregistrare. Deși acest lucru nu este întotdeauna posibil, ar putea fi un pas fundamental pentru a identifica șoferul. Dacă există martori la ceea ce s-a întâmplat, păstrarea numelor și datelor de contact ale lor este o procedură foarte importantă, pentru a le furniza companiei dumneavoastră de asigurări și autorităților.

Acțiuni întreprinse de către partea vătămată

Dacă accidentul a avut loc în timp ce conduceți pe bandă, nu încercați să urmăriți persoana responsabilă de accident. Nu numai că te pui singur în pericol, dar îi pui și pe ceilalți. Sunați autoritățile și așteptați la fața locului. Foarte important, stai în locul în care s-a întâmplat totul. Urmele accidentului se pot pierde dacă vă mutați mașina. Dacă se întâmplă acest lucru, manevrele pentru orice compensare devin mai complicate. Așa dar:

  • Apel la 112. Chemăm poliția și ambulanța dacă e nevoie;
  • Se documentează cazul cât mai amplu posibil. Poze, video, martori;
  • Anunțarea companiei de asigurare. Cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 48 de ore;
  • Dacă vehiculul a fost oprit pe drum sau pe marginea drumului, purtați o vestă reflectorizante și marcați corespunzător vehiculul. Triunghiul trebuie să fie plasat la cel puțin 30 de metri de spatele vehiculului și să fie vizibil de la cel puțin 100 de metri distanță;
  • La sosirea poliției se va întocmi un protocol cu date exacte de daună, cauza producerii accidentului și neapărat menționarea părăsirii locului accidentului;
  • Raportați poliției toate faptele pe care le dețineți, cât mai exact posibil. Dacă nu ați putut vedea numărul de înmatriculare al vehiculului care v-a lovit, furnizați cât mai multe informații, pentru a ajuta la identificarea celuilalt vehicul.
Ai nevoie de o asigurare auto?

De regulă, poliția cunoaște bine zona

În acest caz, verificați la poliție dacă există un sistem de supraveghere video, care poate ajuta la identificarea persoanei responsabile de accident. Aceste imagini, dacă există, pot fi foarte utile pentru organele de drept și chiar pentru compania de asigurări însăși în stabilirea răspunderii și recuperării daunelor.

Valabil și  dacă s-ar întâmpla în străinătate, trebuie de aflat dacă în apropiere există tipuri de camere de securitate și supraveghere care ar putea ajuta autoritățile să obțină mai multe informații despre cine a fost responsabil pentru accident. În asemenea cazuri se notează adresele cu camere video și se transmit autorităților de poliție sau companiei de asigurare.

Cine și cât restituie daunele accidentului 

În conformitate cu Legea 414/2006, art 20, (5), ”Drepturile persoanei păgubite prin accident de autovehicul în care autorul şi/sau autovehiculul au rămas neidentificaţi sau persoana vinovată nu are o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă se exercită faţă de Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA), iar despăgubirile se achită în conformitate cu art. 14”, care prevede Limitele răspunderii asigurătorului:

a) 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

b) 1 000 000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

Pentru acordarea despăgubirilor de către BNAA, este necesară depunerea unei cereri scrise, cu anexarea copiei documentului, certificat de poliție, ce confirmă circumstanțele accidentului.

BNAA va achita daune corporale în cazurile când:

  • Persoana responsabilă de accident este necunoscută sau nu are asigurare;
  • Când societatea de asigurări a șoferului vinovat este în insolvență;

BNAA va achita daune materiale în cazurile când:

  • Persoana responsabilă este necunoscută și există vătămare corporală semnificativă (deces sau spitalizare egală sau mai mare de șapte zile, sau incapacitate corporală absolută).
  • Când autovehiculul care a produs accidentul a fost abandonat la locul accidentului, acesta nu este asigurat, iar organul de poliție a întocmit procesul-verbal respectiv, confirmând prezența autovehiculului la locul accidentului.

Cât timp durează ca BNAA să răspundă

Timpul de răspuns al Biroului Național al Asiguratorilor de Automobile, poate varia în funcție de complexitatea cazului și de cantitatea de informații necesare pentru a evalua eligibilitatea compensației. Cu toate acestea, în cazul producerii unor pagube materiale, BNAA poate răspunde persoanei vătămate în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii raportului de accident. 

În concluzie putem deduce că de multe ori persoanele fugare de la locul accidentului pot fi identificate și și trase la răspundere pentru părăsirea locului accidentului și neacordarea asistenței cuvenite victimelor accidentate.  

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.