Ce să faci cu polița RCA dacă ai vândut mașina?
Orice mașină în stare bună poate fi vândută într-o bună zi. Sau donată, sau dăruită apropiaților, dacă este încă funcțională. Și nu neapărat o mașină veche. Poate fi una nou-nouță, cumpărată cu bani cash, leasing sau în credit. Află pas cu pas ce să faci cu polița RCA dacă ai vândut mașina.
Comisia Națională a Pieței Financiare informează proprietarii de autovehicule:
”Beneficiari de asigurare RCA au responsabilitatea de a anunța asigurătorul în cazul înstrăinării vehiculului (vânzare, donație, schimb etc.).
Este important să informați asigurătorul RCA că nu mai dețineți în proprietate mijlocul de transport asigurat, deoarece, doar în acest mod, aveți posibilitatea fie de a cesiona (transmite) drepturile contractuale de asigurare obligatorie RCA noului proprietar, fie de a rezoluționa (desființa) contractul existent.
Astfel, dacă decideți să rezoluționați contractul ca urmare a înstrăinării autovehiculului, aveți oportunitatea să recuperați o parte din banii plătiți pe prima de asigurare, doar cu condiția că nu a fost achitată sau nu este datorată nicio despăgubire pentru accidente produse din vina asiguratului, care au avut loc în perioada de valabilitate a contractului RCA”, se menționează pe pagina oficială a CNPF.
Ce este o mașină înstrăinată?
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează asigurarea auto înstrăinată, trebuie mai întâi să înțelegem conceptul. O mașină vândută devine proprietatea cumpărătorului, sau rămâne proprietate a instituției financiare, fie că este plătită în rate, fie cu ajutorul unei bănci, fie cu ajutorul unei companii financiare. Mașină este „înstrăinată” instituției (în caz de leasing) cu care ai făcut afaceri, adică, deși a fost pentru uz propriu al șoferului, nu a fost complet a lui, proprietar este finanțatorul.
Există mai multe modele de tranzacții care duc la vânzarea unei mașini, cum ar fi leasingul sau finanțare în credit. În timp ce mai sunt rate de plătit, mașina se restituie proprietarului și poate fi vândută din numele companiei care a oferit creditul și acționează ca garanție.
Este valabilă asigurarea RCA pentru o mașină vândută?
Asigurarea auto RCA pentru o mașină înstrăinată nu este doar o posibilitate, ci este și un serviciu util și foarte ușor de înfăptuit. Există doar câteva diferențe subtile în politica oferită clienților: în timp ce o mașină este vândută, relația trebuie să implice agentul financiar. Dacă fostul proprietar rămâne, el poate schimba doar numele șoferului iar polița se va trece pe numele noului proprietar.
Mulți proprietari consideră că, dacă vehiculul nu este pe numele lor, nu este nici responsabilitatea lor să îl asigure. Însă în caz de un accident care implică acea mașină, primul care va trebui să răspundă este utilizatorul vehiculului. El are responsabilitate în fața legii și în fața persoanelor victime. Și sunt cazuri când agenția de asigurare poate refuza plata daunelor sau poate face recurs împotriva autorului accidentului. Prin urmare, asigurarea este o modalitate de a te proteja financiar și nu o cheltuială.
Încheierea unei asigurări auto pentru o mașină recent cumpărată vă va ajuta să conduceți cu liniște sufletească. Veți avea garanția că nu veți pierde bani atunci când vă finanțați mașina cu asistență bancară sau financiară și nu veți suferi un accident sau un eveniment neprevăzut.
Transferați acoperirea noului proprietar
Să presupunem că ați vândut mașina asigurată cu polița RCA și doriți să transferați acoperirea noului proprietar. Modul în care se întâmplă acest lucru este aprobarea.
Pur și simplu cereți brokerului dvs. să facă un aviz. Acest transfer de drepturi și obligații va menționa că vehiculul a fost vândut și noul șofer principal este acum altul.
Lunile rămase din contractul semnat de dvs. vor fi transferate actualului proprietar. Acesta eventual va trebui să plătească o diferență. Pe măsură ce fostul proprietar s-a schimbat, și marja de risc poate fi diferită.
Cu toate acestea, este de menționat că în această procedură, doar lunile curente deja plătite vor fi transferate noului proprietar.
Clasa de bonus va rămâne a dvs. Aceasta este legată doar de numărul de identificare al persoanei, IDNP-ul dvs. și nu de vehicul.
Anularea rambursării asigurării auto
Cealaltă opțiune disponibilă unui asigurat care și-a vândut mașina este să ceară anularea asigurării. În acest caz, da, întrebarea dvs. despre primirea rambursării asigurării dacă îmi vând mașina are un răspuns pozitiv.
Această procedură este puțin mai complicată și consumatoare de timp decât cea anterioară. Și veți primi o rambursare doar pentru lunile rămase din contract.
De exemplu, ați plătit contractul de asigurare în numerar la începutul termenului. În luna a 7 a termenului, ați decis să vindeți vehiculul.
În acest caz, puteți cere anularea contractului și veți avea dreptul la o rambursare echivalentă cu restul de 5 luni de valabilitate.
Cum ne recuperăm banii pentru lunile de asigurare rămase
Primul lucru de făcut pentru a solicita rambursarea asigurării în cazul în care mașina este vândută este să informați compania de asigurări că afacerea a fost efectuată, furnizând documentele necesare pentru confirmarea acesteia.
Cele mai frecvente documente solicitate sunt:
- Buletinul de identitate;
- Dovada vânzării mașinii;
- Cerere scrisă de anulare a asigurării;
Odată realizat acest lucru, următorul pas este să așteptați ca toate documentele să fie analizate și să se facă calculul rambursarii.
Pot obține o reducere atunci când îmi iau o asigurare RCA pentru mașina mea nouă?
Există un bonus de asigurare auto. Acesta este un scor pe care îl puteți schimba la reînnoire pentru a-ți păstra mașina protejată. Dar iată cum funcționează regulile dacă ați primit o rambursare de asigurare și dacă vă întrebați: „Pierd bonusul de asigurare când îmi vând mașina”, să știți că acest scor este înregistrat pe IDNP-ul dumneavoastră și nu pe vehicul. Prin urmare, va rămâne cu dvs., chiar și atunci când vindeți o motocicletă, mașină, camion sau alte vehicule.
Cu toate acestea, dacă solicitați o rambursare a asigurării, ar fi bine să discutați cu compania de asigurări despre reguli ca să evitați orice tip de neînțelegere sau interpretări.
Alte precauții pe care ar trebui să le iau în calcul atunci când îmi vând mașina
Pe lângă faptul că aveți grijă de detaliile privind asigurarea RCA a vehiculului dvs., este important să acordați atenție altor detalii în timpul procesului de vânzare a mașinii dvs.
Primul este să analizați cu atenție prețul actual de piață al vehiculului scos la vânzare.
Pentru a face acest lucru, puteți accesa platformele web de specialitate, și puteți efectua o căutare furnizând date precum marca, modelul și anul de fabricație al mașinii dvs.
Această aplicație prezintă valorile medii practicate astăzi pe piața vehiculelor rulate.
Mai multe măsuri de precauție
A doua și nu mai puțin importantă precauție este să verificați dacă există vreo amendă sau o problemă în curs pentru mașina dvs.
Dacă există vreo neregulă, va fi un pic mai greu să-ți vinzi mașina. Deci, faceți acest lucru și încercați să rezolvați toate problemele restante înainte de a pune mașina la vânzare.
De asemenea, este important să efectuați o inspecție generală a mașinii și să verificați starea șasiului, plăcuței de înmatriculare și a geamurilor.
De asemenea, analizați dacă aceste informații sunt descrise corect în documentul auto.
După ce ați luat aceste măsuri de precauție și știți ce să faceți cu asigurarea auto, cu siguranță nu veți avea nicio problemă să vindeți vehiculul.
Dacă v-ați bătut mintea la întrebarea „pot obține o rambursare a asigurării RCA dacă îmi vând mașina?”, știți că răspunsul este da, dacă alegeți să anulați serviciul.
Dacă solicitați ca asigurarea să fie transferată noului proprietar printr-un aviz, nicio sumă nu va fi rambursată.
Cu toate acestea, cel mai bine este să contactați brokerul dvs. de asigurări. Astfel veți afla mai multe despre întreaga procedură de solicitare a anulării asigurării și a rambursării în cazul în care mașina este vândută.
Articole relevante:
- Verificarea poliței RCA online prin numărul poliței de asigurare
- Care este diferența dintre CASCO și RCA în Moldova?
- Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat
- Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?
Nu ai timp pentru a crea comanda online?
Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.
Alte articole relevante
Află când să apelezi la Poliție după accident și ce penalizări sau amenzi riști. Descoperă cum funcționează constatarea amiabilă cu informații utile pe RCA.md.
Află cum să completezi constatarea amiabilă sau Europrotocol în caz de accident. Ghid despre proceduri și când să implici autoritățile.
Asigurare RCA pentru mașinile electrice: Află diferențele esențiale față de cele tradiționale. Economii, avantaje și acoperiri specifice.
Verificarea poliței de asigurare RCA online, folosind numărul acesteia, este un act simplu, dar foarte necesar și util în unele situații.