Trei factori care afectează primele de asigurare auto în Moldova

Trei factori care afectează primele de asigurare auto în Moldova

Un lucru este sigur: nu-ți poți lăsa mașina neasigurată. Cu riscul constant de a fi implicat într-un accident sau de a vi se fura vehiculul, asigurarea a devenit practic un element obligatoriu pentru oricine are un vehicul. Indiferent dacă este nou-nouț sau folosit, important este să vă protejați bunurile.

Există o mare varietate de tipuri de asigurare, acoperire și asistență. Fiecare servește un profil specific. Dar diferitele modalități nu sunt singurul factor care diferențiază valoarea unei politici. Mai jos sunt câteva elemente care sunt luate în considerare la calcularea asigurării auto:

1. Profilul șoferului

Informații precum vârsta și numărul de accidente pe an sunt esențiale la evaluarea valorii asigurării. Acest lucru se face pe baza statisticilor de probabilitate a accidentelor din anumite profiluri. De exemplu, persoanele în vârstă de peste 60 de ani plătesc de obicei mai puțin decât persoanele cu vârsta de până la 25 de ani. Acest lucru se aplică atât conductorului principal, cât și posibililor alți conductori. Pe lângă profilul general, se ține cont de istoricul propriu al șoferului: cei care nu au accidente anterioare pot reduce valoarea asigurării contractate.

2. Caracteristicile vehiculului

Valoarea de piață a mașinii este direct legată de valoarea asigurării. Un vehicul de mare valoare necesită o despăgubire mai scumpă și, în consecință, o asigurare care să includă și valoarea. Se observă și date statistice referitoare la mașina în cauză, precum probabilitatea de jaf și furturi. Valorile pieselor și ușurința de a le găsi pe piață sunt de asemenea relevante în acest moment.

3. Utilizarea vehiculului

Modul în care mașina este folosită zilnic influențează și valoarea asigurării. Dacă mașina este utilizată în agricultură sau în scopuri comerciale (reprezentanți de vânzări, furnizori de servicii, printre altele), aceasta poate afecta și valoarea finală a poliței de asigurare.

Tipuri de acoperire

După cum am menționat mai devreme, există o mare varietate de tipuri de asigurare, acoperire și asistență. Cu cât asigurarea este mai completă, cu atât valoarea este mai mare și vehiculul asigurat va fi mai protejat, pe lângă faptul că se poate conta pe mai multă asistență, așa cum este cazul unei mașini de rezervă. Pentru a afla care tip se potrivește cel mai bine profilului și obiceiurilor dvs. de mașină, discutați cu unul dintre brokerii noștri.

Nu este o noutate pentru nimeni că valoarea asigurării auto se bazează pe factorul de risc. Cu cât riscul este mai mare, cu atât va fi mai scumpă suma care trebuie plătită pe poliță. Pentru a afla cât de riscant este încheierea unui contract, asigurătorii analizează o serie de factori despre potențialul asigurat. Aceste informații vor crea profilul de șofer.

Dar ce tip de profil mărește valoarea finală a asigurării? Ce factori specifici sunt luați în considerare? Cum se face calculul

Profiluri de șofer care pot face asigurarea auto mai scumpă

Pentru a evita surprizele, este important ca cei interesați să încheie o poliță de asigurare auto să-și cunoască profilul de risc. În acest fel, este mai ușor de planificat financiar și chiar de obținut prețuri mai avantajoase de la asigurători. Așa dar, evidențiem tipurile de profil care fac asigurarea mai scumpă.

Ai nevoie de asigurare pentru automobil?

Tânăr și recent calificat

Asigurătorii înțeleg că lipsa experienței de conducere este un risc. În general, tinerii și persoanele nou calificate au mai multe șanse de a fi implicate în accidente de circulație. Acest lucru a fost indicat de un sondaj realizat în 2022 de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prezentat într-un articol.

Într-un an, 73% dintre decesele în accidente rutiere de pe planetă au fost tineri de până la 25 de ani. Având în vedere aceste dovezi, șoferii între 18 și 25 de ani suferă de o asigurare mai scumpă. Dacă șoferul principal nu se află în această categorie de vârstă, dar locuiește cu cineva care are și care conduce mașina, prețul va crește și el.

În ceea ce privește timpul de calificare, șoferii care au luat documentul în urmă cu mai bine de 5 ani au o reducere la procurarea poliței de asigurare, fie RCA, Cartea verde sau CASCO.

Șoferi care folosesc mașina mai mult ca de obicei

Sunt șoferi care folosesc mașina la serviciu. De exemplu: taximetriști, reprezentanți comerciali și șoferi de curierat. Acești profesioniști se pot aștepta la asigurări mai scumpe. 

Astfel, începând cu luna august 2021, șoferii de taxi din Republica Moldova, plătesc pentru polița de asigurare RCA cu peste 550 lei mai mult și a ajuns să coste 5.014,8 lei pentru un automobil. Motivul este simplu: asigurătorul înțelege că cu cât vehiculul rulează mai mult, cu atât sunt mai mari posibilitățile de daune.

Această situație include și obiceiurile pe care șoferul le are la volan. Pentru cei care continuă să primească amenzi și puncte pierdute pentru încălcări rutiere, valoarea finală a asigurării devine și mai scumpă.

Proprietarii de mașini care captează atenția

Din păcate, există mașini care captează atenția hoților. Printre acestea se numără și cele populare, precum Mercedes-Benz, BMW sau AUDI. Mercedes-Benz ocupă primul loc în clasamentul mărcilor cu cel mai mare număr de mașini furate în 2022. În urma studiului au fost depistate peste 1.100 de mașini furate pe tot parcursul anului trecut. Dintre acestea, 14.7% au fost reprezentate de modele Mercedes-Benz. 

A doua poziție este ocupată de BMW cu 14.4% din totalul de mașini furate anul trecut. Topul este urmat de Audi (10.4%), Ford (7.8%) și Volkswagen (6.8%). Apropo, în studiu se precizează că peste jumătate din totalul de mașini furate au fost fabricate între 2014 și 2019. 

Asigurătorii cunosc această listă de riscuri. Ca atare, proprietarii de vehicule vizați se pot aștepta la o primă mărită de asigurare auto.

Alți factori care influențează și valoarea asigurării auto

Pe lângă profilul de risc, există și alte aspecte care fac asigurarea auto mai scumpă. Merită să le verifici pentru a vedea dacă se potrivesc cu realitatea ta. Poate că este posibil să modificați circumstanțele pentru a economisi din valoarea poliței. În continuare, arătăm care sunt factorii care influențează cel mai mult acest cost.

Istoricul șoferului

Primele de asigurare auto în Moldova

Cei care nu au fost niciodată implicați într-un accident rutier sau au avut puține amenzi de-a lungul anilor se pot aștepta la o asigurare auto mai ieftină. Dar și contrariul este adevărat: imprudența crește costul protecției.

Prin urmare, este important ca șoferii să respecte regulile Codului rutier și să conducă în siguranță. Cu alte cuvinte, prudența generează beneficii financiare, pe lângă traficul mai sigur este clar.

Merită să minți dacă te încadrezi în oricare dintre aceste situații?

Sinceritatea și onestitatea sunt întotdeauna cea mai bună cale de a merge. Chiar dacă înseamnă să plătești mai mult pentru asigurarea auto. Atunci când șoferul omite informații sau spune minciuni despre anumite aspecte, asigurătorul poate refuza despăgubirile în cazul unui accident. Sau, și mai rău, să anuleze asigurarea.

Cum se calculează suma asigurării auto?

Valoarea finală a asigurării auto se calculează pe mai multe aspecte. Dintre acestea, putem aminti:

  • Modelul și anul mașinii;
  • Acoperiri alese;
  • Profilul șoferului;
  • Index de furt auto.

Această matematică nu trebuie să fie complicată și consumatoare de timp. Mulți asigurători, cum ar fi RCA.md, oferă o cotație online care calculează și generează valoarea asigurării în câteva secunde. În acest fel, companiile fac viața mai ușoară șoferului.

Acum că știți deja mai multe despre factorii care ajută la determinarea valorii asigurării, vă reamintim că atunci când transmiteți informațiile dumneavoastră către broker de asigurări, este esențial să spuneți adevărul pentru a garanta acoperirea contractată.

Vrei să știi valoarea asigurării pentru vehiculul tău? Așa că faceți clic aici și faceți o simulare astăzi pe site-ul nostru.

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.