Ce este Vinieta? De ce, cât și unde trebuie plătită?
Ca și în toate țările europene, vinieta este o taxă de drum, plătită de persoane, posesoare de automobile înregistrate în altă țară. Subiecți ai impunerii plăților sunt persoanele fizice și juridice, care intră în Republica Moldova cu un mijloc de transport, al cărui proprietar este, confirmat prin actele corespunzătoare. Nu are importanță dacă acest autovehicul doar intră și iese din țara noastră, tranzitând teritoriul ei, sau se va afla pentru mai mult timp în Moldova.
Cetățenii Moldoveni plătesc vinieta?
Sigur că da! Nu are importanță cetățenia cărui stat o dețineți. Dacă autovehiculul nu este înmatriculat în MD, vinieta se va plăti obligatoriu. Este obligativitate reglementată prin codul fiscal al Republicii Moldova, art. 344-348. Tot ce este autoturism și remorcile acestora, autobuze de la 9 la 24 locuri, autobuze de peste 25 locuri, camioane cu/fără remorcă, tractoare rutiere cu/fără semiremorcă de pînă la 3,5 t inclusiv, camioane cu/fără remorcă, tractoare rutiere cu/fără semiremorcă de la 3,5 t la 10 t inclusiv, camioane cu/fără remorcă, tractoare rutiere cu/fără semiremorcă de la 10 t la 40 t inclusiv, a cărei plată se confirmă printr-un certificat valabil pe o anumită perioadă de timp, vor plăti taxa pentru folosirea drumurilor în RM, cu titlul de VINIETĂ.
Excepții de la plata vinietei
Exceptat de plata vinietei sunt persoanele care, la intrarea în țara noastră declară automobilul ca și obiect de import, pentru care va plăti accizele și taxele vamale. La fel excepții vor face diplomații străini și automobilele serviciilor de ambasade. Alte misiuni, cum ar fi cele militare, sau cele similare Societății Cruce Roșie, ce sunt parte a unor convenții semnate de către țara noastră. Autovehiculele înregistrate în partea stângă a Nistrului, la fel nu vor plăti vinieta.
Cât costă vinieta
Începând cu anul 2012, în Moldova, pentru automobilele înregistrate în altă țară, a fost introdusă plata pentru folosirea drumurilor (vinieta), iar cuantumul acestor plăți nu s-a modificat substanțial până în prezent. Vinieta în Moldova se poate procura online de pe pagina https://evinieta.gov.md/ Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”. Plata se poate face în lei moldovenești sau valută străină, la cursul BNM, la momentul achitării. Procurarea se face destul de simplu și comod, cetățenii trebuie să îndeplinească doar un formular, unde se va specifica:
- Tipul vehiculului;
- Data activării vinietei;
- Țara de înregistrare al vehiculului;
- Numărul de înregistrare al vehiculului;
- IDNP / Număr și serie pașaport;
- Nume, prenume conducător auto;
- Email.
Pentru un autoturism și remorcă se afișează următoarele prețuri:
- 7 zile – 4 euro;
- 15 zile – 8 euro;
- 30 zile – 16 euro;
- 90 zile – 45 euro;
- 180 zile – 85 euro;
Pentru o perioadă de peste 180 de zile consecutive pe parcursul a 12 luni se va achita 180 de euro, indiferent de câte zile se va sta peste limita 180 de zile. Spre exemplu, automobilul se află în Moldova consecutiv 190 de zile sau 360 de zile, prețul vinietei se va plăti integral, adică 180 de euro. Poliția are dreptul să verifice plata vinietei, de aceea este necesar de a păstra bonul de plată și chitanța vinietei. În caz de neplată a vinietei, cetățenii riscă amenzi:
- Pentru o perioadă mai mică de 7 zile: se sancționează cu amendă de la 45 la 60 de unități convenționale;
- Pentru o perioadă mai mare de 7 zile: se sancționează cu amendă de la 60 la 78 de unități convenționale;
- Săvârșirea repetată, în cursul aceluiași an calendaristic, de către o persoană sancționată deja pentru, această contravenție se sancționează cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale, în lei sumele ar fi de la 3000 la 9000;
- La ieșirea din țară, autoritățile vor opri autovehiculul pînă la achitarea tuturor plăților și penalităților.
Cartea Verde a expirat?
Atragem atenția că RCA sau Cartea verde pentru automobilele cu numere străine, înregistrate în altă țară, la fel ca și vinetele se verifică de către poliție și autorități. În caz ca a expirat termenul de valabilitate a poliței de asigurare Cartea Verde, o puteți cumpăra online, foarte simplu și fără probleme, în doar două minute, accesând pagina web al companiei RCA.md și îndeplinind formularul necesar. Plata se va face prin card bancar, sau în numerar la sediul companiei din or. Chișinău, str. Bernardazzi 33.
Articole similare:
- Carte Verde – tarife 2022 pentru toate țările
- Ce faceți dacă asigurarea Cartea Verde expiră în timpul aflării în străinătate?
- Asigurarea mijloacelor de transport și a bunurilor imobiliare în Republica Moldova
Nu ai timp pentru a crea comanda online?
Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.
Alte articole relevante
Descoperă schimbările majore din asigurarea Carte Verde care îți vor transforma total modul de a circula cu mașina! Curând, o regulă esențială dispare complet – dar ești pregătit pentru ce urmează? Află ce trebuie să știi pentru a evita surprizele!
Află când să apelezi la Poliție după accident și ce penalizări sau amenzi riști. Descoperă cum funcționează constatarea amiabilă cu informații utile pe RCA.md.
Află cum să completezi constatarea amiabilă sau Europrotocol în caz de accident. Ghid despre proceduri și când să implici autoritățile.
Asigurare RCA pentru mașinile electrice: Află diferențele esențiale față de cele tradiționale. Economii, avantaje și acoperiri specifice.