Polița de asigurare a locuinței și a bunurilor – o protecție necesară
18 oct 2022

Polița de asigurare a locuinței și a bunurilor – o protecție necesară

Prin contractarea acestui tip de asigurare, clientul își poate avea locuința protejată împotriva incendiilor, furtunilor, fulgerelor, furturilor, jafurilor, avariilor electrice, prăbușirilor și eventualelor pagube ale terților, cum ar fi vecinilor, ș.a.. De reținut că elementele care trebuie asigurate pot varia ușor între asiguratori, nu doar ca preț, dar și ca oferte. În unele companii s-ar putea să lipsească în totalitate unele dintre riscuri, pe care clientul ar dori să le contracteze. 

Pe când alte companii ar putea să propună multe în plus, cum ar fi nu doar asigurarea contra inundației, ci și despăgubirea parțială a bunurilor asigurate. 

Două clasificări pentru asigurarea de locuință

Există două clasificări pentru asigurarea de locuință, de imobil și de bunuri. Fiecare categorie este formată dintr-un set de elemente de risc. Pentru înlocuirea bunurilor sau compensarea în cazul unei eventuale pierderi sau deteriorări, fiecare risc trebuie sa fie descris în contract. Pe lângă acoperirea principală, care include daune provocate de incendiu, lovituri de trăsnet sau explozie provocate de instalațiile de gaz și consecințele acestora (prăbușire, cheltuieli de stingere a incendiilor, și altele), asigurații pot alege să introducă numeroase alte protecții specifice pentru a adapta polița la nevoile lor. Acoperirile suplimentare, cum ar fi protecție pentru bunuri, daune pricinuite vecinilor, etc..

Asigurare multirisc

Polița de asigurare a locuinței

Acest tip de asigurare oferă protecție proprietăților destinate pentru locuit, fie ele permanente sau sezoniere. În unele cazuri, această protecție se poate referi atât la structura fizică a proprietății, cât și la ceea ce se află în interiorul acesteia. Prin amploarea acoperirii daunelor, asigurarea rezidențială este considerată o asigurare multirisc, întrucât mai multe asigurări sunt reunite într-o singură poliță formată din acoperirea aleasă, în funcție de nevoile clientului. 

Potrivit Comisiei Naționale a pieței Financiare – CNPF, cererea de asigurări de locuințe a crescut cu 30,39% în anul 2021, comparativ cu anul precedent. Acest lucru se datorează faptului că o poliță de asigurare pentru locuințe are destul de multe momente favorabile, din mai multe aspecte.

Pe lângă liniștea financiară de a nu risca impactul brusc asupra bugetului din cauza posibilelor pierderi și pagube ale proprietății, de asemenea, este posibil ca clienții să aibă o asistență 24 de ore din 24, (fie și la telefon) pentru cele mai variate servicii de reparație a daunelor la domiciliu. Faptul că asigurarea de locuință are un cost redus în comparație cu alte asigurări este unul dintre punctele forte ale acestui serviciu. Pentru a compune costul asigurării de locuință, sunt luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi tipul de proprietate și numărul de acoperiri. Cu toate acestea, cheltuiala totală nu se compară, nici pe departe cu suma cheltuită pentru recuperarea prejudiciului, în caz dacă nu ar exista asigurarea. 

Pentru a vă face o idee, costul unei prime de asigurare pornește de la 1000 de lei pe an și poate acoperi integral reparația unei locuințe de aproximativ 50 mp. 

Ce poate oferi asigurarea de locuință în caz de daună parțială sau totală

Furtul sau jaful, daune produse în urma unor incendii provocate de scurtcircuite electrice, impact cu vehicule și aeronave, furtună, cutremur și inundații, răspundere civilă și familială, spargerea geamurilor ș.a., toate aceste daune sunt despăgubite de către asigurător iar suma plătită clientului este limitată la suma documentată în contract. 

Două tipuri de daune: parțială și totală

Dauna parțială înseamnă distrugerea unei părți ale bunurilor asigurate (în urma unui furt sau avarierii). În asemenea cazuri se aduc bunurile în ordine, iar contractul de asigurare rămâne același în continuare. 

Dauna totală ar însemna distrugerea totală a bunului imobil și suma asigurată este egală sau depășește suma pagubelor. În acest caz, după recuperarea despăgubirii de către asigurat, contractul devine nul, iar asiguratul trebuie să încheie un contract nou de asigurare.

Exemplu:

Prima de asigurare este de 1000 lei/an. Suma despăgubirilor este de $10 mii. Dacă sunt pagube parțiale, adică de $1000, se vor recupera pagubele și contractul va rămâne valabil în continuare. Iar dacă paguba este de $30.000 aceasta va fi o daună totală, partea de acoperire însă nu va depăși suma de $10.000, cât a fost contractată inițial. De aceea se recomandă asigurarea bunului imobil la valoarea lui de cost. 

Acest lucru se stabilește de către expertul asiguratorului, care va face și o recomandare de preț.

Motive pentru a procura asigurare de locuință

Serviciile de asigurare a locuinței pot atenua momentele de disconfort, pe lângă faptul că ajută în situații de urgență. Principalele avantaje ale punerii reședinței în asigurare:

  • Acoperirea este mare iar plata anuală este relativ mică, incomparabilă cu siguranța pe care o oferă asigurarea;
  • Se poate cumpăra asigurarea online;
  • Alternative de plată, pentru ca suma să se încadreze în bugetul gospodăriei asigurate, (lunar, eșalonare, rate);
  • Asiguratul are asistență de la diverși profesioniști. Acest lucru ușurează rutina zilnică, mai ales în cazurile de evenimente neprevăzute;
  • Cu asigurarea completă de locuință se poate căpăta sprijinul necesar pentru a reconstrui casa în caz de incendiu, de exemplu, sau a răscumpăra bunuri în caz de jaf sau furt;
  • Liniște sufletească: atunci când există o asigurare de locuință, se pot efectua călătorii într-o calmitate sufletească, deoarece casa va fi protejată. 
  • Valoarea unei locuințe este mare, iar finanțarea pentru procurarea ei este lungă și grea. Nimeni nu vrea să piardă tot ce a construit. Atunci când există o asigurare rezidentiala, chiar dacă ceva iese din program, asiguratul va avea o valoare în numerar, convenită la momentul contractării, care va servi drept un eventual impuls, pentru a o lua de la capăt.

Ai nevoie de asigurarea locuinței și a bunurilor?

Personalizarea acoperirilor

Acesta este un punct grozav, deoarece oferă clientului autonomie de a-și stabili o politică în funcție de nevoile sale, fără a fi nevoie să aibă un plan plin de servicii nedorite și inutile care nu fac decât să scumpească produsul.

Cum se procedează în caz de incident

Orice daune acoperite de asigurarea pe care o aveți asupra proprietății trebuie raportate rapid către compania de asigurare. În cel mai rapid mod, trebuie formalizată notificarea de revendicare și solicitare de despăgubiri, pentru a primi rambursarea.Termenul este limitat 3-4 zile.

Odată realizat acest lucru, asigurătorul va contacta clientul pătimit, solicitând anumite documentații, după caz. De urmat cu strictețe ce se cere pentru a evita orice neplăceri pe viitor. Compania de asigurări, care este responsabilă pentru despăgubire, va compensa cheltuielile care sunt acoperite în poliță, în funcție de suma care a fost contractată. 

Procedurile de primire a banilor sunt de obicei detaliate în contract, la fel ca și documentele necesare pentru fiecare acoperire.

Prin urmare, se studiază cu atenție toate clauzele contractului și trebuie păstrată o copie a contractului într-un loc foarte sigur. În ciuda variațiilor existente, există o listă de bază de documente care sunt de obicei solicitate în diferite cazuri, cum ar fi: 

  • actul/protocolul bunului deteriorat sau orice dovadă a existenței articolului respectiv;
  • raport de incident întocmit de comisarul de urgență;
  • raport de incendiu emis de Pompieri;
  • cererea adresată asiguratorului, cu descrierea detaliată a situației de survenire a cazului asigurat.

Liniște financiară și siguranța familiei

Polița de asigurare a locuinței

În cazul incidentelor acoperite de asigurarea rezidențială, asiguratul va primi despăgubiri pentru plata pierderii. În plus, se poate conta pe asistență și tratament uman din partea brokerilor RCA.md, pentru a efectua reparații la domiciliu, evitând impacturi bugetare puternice.

Acestea sunt doar câteva motive pentru a încheia o asigurare de locuință pentru a păstra cele mai prețioase bunuri, casa și familia în siguranță.

Doriți să obțineți o cotație pentru casa sau apartamentul dvs? Luați legătura chiar acum cu RCA.md, una dintre companiile cu cei mai profesioniști brokeri în asigurări din Moldova. Lucrăm cu cele mai bune companii de asigurări de pe piață. Prin aceasta, garantăm o propunere adecvată nevoilor clientului.

Pentru a vă contracta Asigurarea de imobil rezidențial, pur și simplu solicitați o ofertă completând formularul nostru online. Dacă preferați, puteți să discutați cu unul dintre consultanții noștri.

Ai nevoie de asigurare?

Articole similare:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.