Asigurarea sportivilor pentru antrenamente și competiții

Asigurarea sportivilor pentru antrenamente și competiții

Deși nu există o lege care să oblige sportivii să se supună unei evaluări medicale pentru a avea voie să practice sport, multe școli, academii și cluburi sportive au această cerință. Dar ce urmează după ce se obține un certificat medical? Să admitem că se poate observa persoana care nu are dreptul să facă sport, pe motive de sănătate…

Ratele de deces în timpul exercițiilor fizice și a competițiilor sportive sunt rare și minoritare. Când apar, provoacă un „șoc” în toată lumea, iar prima întrebare este: cum? Doar a fost un sportiv sănătos tun!

Modificări fiziologice

Aceste evenimente nefericite se datorează în principal modificărilor inimii, ale vaselor mari (aorta) și al creierului (anevrism), ca exemplu, provocând ceea ce numim „moarte subită”. Multe dintre aceste boli nu prezintă semne sau simptome mai ales la sportivii de performanță, ci se manifestă printr-un eveniment brusc.

Incidența morții subite în timpul antrenamentului sau a competiției este de 0,5 – 2 evenimente la 100.000 sportivi/an. Acest număr redus de apariții, asociat cu asimptomatologia sportivilor, duc la discuții aprige despre necesitatea examinărilor medicale înainte de practicarea sportului, ceea ce generează numeroase dezbateri pe mai multe poziții divergente față de ghidurile Societăților Medicale de Cardiologie și Medicină Sportivă din întreaga lume.

Ce trebuie să ia în considerare medicul

Este exclusiv în sarcina medicului sportiv să evalueze individual fiecare sportiv, pentru a determina ce teste cardiovasculare și de laborator sunt necesare de efectuat. Responsabilitatea pentru conduita ce urmează a fi făcută este responsabilitatea persoanei care evaluează pacientul. Marile cluburi și instituții sportive efectuează în mod obișnuit „verificarea” sportivilor lor, iar acest lucru trezește interesul populației generale pentru urmărirea eventualelor boli care duc la riscul unui eveniment grav în sport.

Stres fiziologic

Este important de reținut că în timpul exercițiilor fizice există un stres fiziologic așteptat asupra tuturor sistemelor corpului, cu o solicitare mai mare asupra arterelor și inimii. Și această cunoaștere este fundamentală în decizia de conduită, mai ales la sportivii cu antecedente familiale moștenite de aritmii și infarct cardiac, moarte subită, anevrisme, leșin, stop cardiac, și altele.

Prin urmare, este întotdeauna benefic să se efectueze o evaluare clinică cu măsurarea tensiunii arteriale, frecvența cardiacă și completarea cu test cardiopulmonar, cu electro și ecocardiografie. Aceste examene sunt acoperite de planuri de sănătate și disponibile în rețeaua publică, sunt sigure și au o capacitate neprețuită de a detecta schimbările frecvente care duc la evenimente grave în sport.

Mușchii și oasele

Un alt aspect important și adesea trecut cu vederea este evaluarea nervilor, mușchilor, articulațiilor și tendoanelor. Aceste structuri sunt literalmente pilonii care susțin practicarea sportului și sunt cele care suferă, adesea, cel mai mult din cauza efortului cerut, deci sunt părțile corpului cele mai rănite.

Astfel, evaluarea și urmarirea la un medic specializat sunt părți cheie în succesul competițiilor și menținerea antrenamentelor pentru a evita accidentari. Iar rezultatele legate de randament, scadere în greutate și creștere în masa musculara vor fi mereu prezente. Pentru că ceea ce contează nu este doar a începe, ci a rămâne activ și mereu în evoluție, în creștere, consecventă și conștientă.


Ai nevoie de asigurare pentru sportivi?

Viața și corpul asigurat

Compania Medasig, companie de brokeri online, ce vă stă la dispoziție 24/24 ore, poate propune soluții pentru orice fel de accidente obținute în timpul antrenamentelor sportive sau competiții. Pot propune o poliță de asigurare care permite celor care fac sport să se protejeze în practică printr-o singură asigurare. Astfel pentru cei care sunt amatori de:

  • Ski montan;
  • Înot;
  • Sărituri în apă;
  • Auto (moto) raliuri;
  • Ciclism;
  • Alpinism;
  • Rafting;
  • Gimnastică artistică;
  • Sporturi de echipe;
  • Atletică uşoară;
  • Haltere;
  • Arte Marţiale;
  • Planorism, parașutism;
  • Turism montan;
  • Sportul ecvestru;
  • Sărituri cu schiurile;
  • Sport subacvatic;
  • Yachting, etc.

Soluția oferă o protecție extinsă, și anume asistență medicală și garanție de răspundere civilă în cazul unui accident sportiv în Moldova și în străinătate. Soluția propusă de Medasig, protejează practicarea sportului ocazional, dar și activitatea sportivă care are ca obiectiv competiția, inclusiv antrenamentele sau stagiile și deplasările respective.

Asigurarea sportivilor

Sporturi extreme

La capitolul asigurării obligatorii de accidente personale se pot adăuga garanții opționale, ce vor oferi o protecție sporită și poate fi foarte importantă în cazul unor evenimente grave.

Subliniem că practicanții unui sport organizat au obligatoriu o poliță de asigurare personală împotriva accidentelor, dar aceasta oferă doar protecție în exercitarea sportului specific. 

Pe site-ul Medasig, la întrebarea despre sporturi extreme, este menționat: 

“Sporturile extreme sunt asigurate doar prin planul de asigurare mărit. Atunci când plecați într-o călătorie în care veți practica sporturi în calitate de profesionişti, sau amatori, trebuie neapărat să indicați acest moment în comanda Dvs pentru ca să vi se emită o poliță de asigurare valabilă, cu o acoperire suplimentară în caz de practicare a diferitor sporturi. Din această categorie fac parte și călătoriile la munte pe timpul iernii.”

Deci în cazul activităților sportive extreme, cum ar fi alpinismul, schiatul de munte, parașutismul, ș.a., sportivii se pot asigura în caz de accident. Ca și pentru toate celelalte activități sportive organizate și neorganizate, soluția constituie o protecție de bază importantă, deoarece permite acoperirea multiplelor riscuri și responsabilități inerente sportului.

Cum acționați în caz de accident sportiv?

În caz de accident sportiv în străinătate, atunci asiguratul sau o persoană apropiată a asiguratului va:

  • lua legătura, în mod de urgență cu Centrul de Asistență al companiei de asigurări, formând unul din numerele fixate pe polița de asigurare;
  • anunța numele și prenumele asiguratului, numărul poliței de asigurare, perioada asigurată, locul unde se află deținătorul poliței și un număr de telefon la care s-ar putea lua legătura cu persoana;
  • face o explicație scurtă despre ce s-a întâmplat;
  • urma indicațiile operatorului de la centrul de asistență

Ce teritoriu cuprinde polița de asigurare pentru sportivi

La fel ca și polița de asigurare pentru călătorii în străinătate, polița de asigurare medicală are diferite zone de acțiune și respectiv prețul unei polițe diferă de la o zonă la alta. Din moment ce costurile unor tratamente în SUA diferă de cele din țările CSI, la fel și polița de asigurare va costa diferit. Pe pagina Medasig.md se menționează:

“Asigurările medicale de călătorie în străinătate intră în vigoare la data începerii perioadei asigurate în momentul părăsirii teritoriului RM şi se termină la ora 23:59 a ultimei zile din perioada asigurată, în momentul reintrării pe teritoriul RM. În cazul întreruperii călătoriei în străinătate, perioada rămasă „neconsumată” nu poate fi reportată sau restituită.

“Asigurarea este valabilă numai pe teritoriul asigurat, astfel:

  • o singură ţară din Europa;
  • Europa – asigurarea acoperă toate țările din Europa, cu excepţia Republicii Moldova;
  • Zona Schengen – țările membre ale zonei Schengen;
  • Țările CSI – țările din teritoriul post sovietic;
  • Toate ţările lumii – asigurarea ta este valabilă oriunde în lume;

“În cazul în care pe perioada unei călătorii o să vizitați și Europa, și zona CSI, atunci să cunoașteți faptul că procurând o asigurare pentru zona Europei, prețul achitat pentru aceasta acoperă și zona țărilor CSI. În acest caz NU sunteți nevoit să procurați două polițe de asigurare pentru două zone diferite.

“Asigurarea nu este valabilă pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul cetăţenilor străini care se află pe teritoriul RM, asigurarea nu este valabilă nici pe teritoriul ţării cărei sunt cetăţeni.

Asigurarea nu este valabilă în cazul evenimentelor generate în urma acţiunilor de terorism, conflictelor armate, grevelor, loviturilor de stat, demonstraţiilor, revolte, revoluţiilor sau războaielor civile.”

Avantajele asigurării la Medasig

Persoanele care se vor adresa la Medasig după o poliță de asigurare medicală împotriva accidentelor din sport, vor avea parte de următoarele avantaje:

  • comunicare profesională cu brokerii companiei, care vor propune soluția cea mai optimă, polița de asigurare ce cuprinde maximă protecție, scutindu-va de griji financiare suplimentare, în situații neprevăzute;
  • cel mai sigur mod de protejare, în special când este vorba de traume sau pierderea capacităților de muncă;
  • tarife decente, în dependență de riscurile asigurate, profesia persoanei asigurate, vârsta persoanei asigurate.

Vă așteptăm la Medasig, acum și online, 24/24, 7 zile din 7.

Ai nevoie de asigurare?

Articole similare:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.