Carte Verde mai ieftină: cine va plăti mai puțin?

Carte Verde mai ieftină: cine va plăti mai puțin?

Carte Verde mai ieftină începând cu 14 ianuarie 2025, odată cu intrarea în vigoare a liberalizării parțiale a pieței de asigurări din țara noastră. Așa cum fusese anunțat anterior, BNM a aprobat noile prime de referință pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) externe.

Deputatul PAS, Radu Marian, care este președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a publicat pe o rețea de socializare un exemplu: o poliță Cartea Verde cu valabilitate de 15 zile, care anul trecut costa în jur de 700 de lei, are acum un preț de 433 de lei.

Radu Marian: „Noutăți bune pentru mulți șoferi care călătoresc în afara țării și cumpără polița Cartea Verde. Acum beneficiați de Carte Verde mai ieftină, în unele cazuri chiar și de aproape două ori. Acest lucru se întâmplă datorită intrării în vigoare a legii privind liberalizarea parțială a pieței asigurărilor. În exemplul prezentat mai jos, costul poliței Cartea Verde a scăzut de la aproximativ 700 de lei anul trecut pentru o poliță cu valabilitate de 15 zile, la 433 de lei în acest an.”

Atenție! Costul acestui tip de poliță poate varia în funcție de automobil, istoricul accidentelor și alți factori. Recomandăm verificarea prețurilor pe site-urile companiilor de asigurări și în aplicațiile acestora pentru a vedea cât ar costa Cartea Verde în cazul dumneavoastră.

15 zile
de la 433.51 MDL
până pe 29.01.2025,
23:59
1 lună
de la 867.02 MDL
până pe 14.02.2025,
23:59
2 luni
de la 1300.53 MDL
până pe 14.03.2025,
23:59
3 luni
de la 1734.04 MDL
până pe 14.04.2025,
23:59
4 luni
de la 2167.55 MDL
până pe 14.05.2025,
23:59
5 luni
de la 2601.07 MDL
până pe 14.06.2025,
23:59
6 luni
de la 3034.58 MDL
până pe 14.07.2025,
23:59
7 luni
de la 3468.09 MDL
până pe 14.08.2025,
23:59

Carte Verde ieftină

Oricine călătorește în afara Republicii Moldova cu automobilul este obligat să dețină o poliță de asigurare Cartea Verde, indiferent dacă vehiculul este privat sau al unei firme. Polița de asigurare Cartea Verde este unul dintre documentele solicitate de autoritățile de control la frontieră.

Până la data de 14 ianuarie 2025, prețurile polițelor de asigurare Cartea Verde erau uniforme la toate companiile de asigurări, acestea neavând dreptul să aplice alte tarife sau comisioane, deoarece prețurile erau strict reglementate de stat.
Începând cu 15 ianuarie, BNM a introdus primele de referință, iar companiile au dreptul de a aplica un coeficient propriu. Mărimea acestui coeficient este bazată pe statisticile proprii, strategiile lor de activitate, cheltuielile de întreținere și funcționare ale agențiilor de asigurări.

Cartea Verde devine mai ieftină, dar cu mai multe riscuri


Fostul șef de direcție supraveghere asigurări la Comisia Națională a Pieței Financiare, dl Vladimir Știrbu, consideră că orice ofertă de preț mai ieftină trebuie studiată minuțios. Este preferabil să consultați un profesionist, care să poată ajuta în alegerea celei mai sigure companii de asigurare. Astfel, riscurile pot fi evitate, iar prețurile vor reflecta mai bine realitatea, chiar dacă ar putea fi puțin mai mari. După părerea expertului, „pentru o sută-două de lei mai scump pe an, nu se merită riscul.”

Și totuși Cartea Verde este mai ieftină începând cu 14 ianuarie 2025

Dar cu cât este mai ieftină și pentru cine?
Pentru șoferii disciplinați, polița Cartea Verde se ieftinește considerabil, deoarece Legea privind liberalizarea parțială a sectorului de asigurări, intrată în vigoare la 14 ianuarie 2025, prevede că prețul polițelor RCA nu va mai fi identic pentru toți șoferii. Prețul va fi calculat diferit pentru fiecare autoturism, iar pentru unii șoferi prețul poliței ar putea scădea la jumătate.
Anul trecut, polița Cartea Verde a devenit disponibilă în format digital, fără suport de hârtie. Digitalizarea poliței și sistemul de vânzări online, care reduc costurile administrative pentru companiile de asigurări, au contribuit la această ieftinire.
Unele surse media afirmă că polița de asigurare Cartea Verde va fi sau este mai ieftină cu 50%, iar alții estimează o reducere de până la 15%. Prețurile diferă deoarece zonele teritoriale de acoperire au fost modificate în 2023, când Rusia și Belarus au fost excluse din zonele 1 și 2.
Astfel, zona 3 include Ucraina, iar pentru Rusia și Belarus se recomandă achiziționarea poliței la vamă, deoarece în Moldova nu se comercializează polița Cartea Verde.
Cartea Verde cu acoperire pentru zona 3: toate țările sistemului Carte Verde (în ordine alfabetică): Azerbaijan, Austria, Albania, Andorra, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Elveția, Estonia, Franța, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croația, Italia, Irlanda, Islanda, Israel, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Maroc, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Suedia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Tunisia, Turcia și Ucraina.

Ai nevoie de Carte Verde?

Ce măsuri iau companiile de asigurare pentru a face Cartea Verde mai ieftină?

Fiecare companie de asigurare își poate stabili propriile prețuri. Unul dintre principalele criterii de calcul va fi prima de referință stabilită de BNM, la care companiile vor adăuga un coeficient propriu, determinat de rata medie a daunelor, costurile administrative, politicile interne și profilul de risc al clienților. Unele companii ar putea oferi diverse cadouri promoționale, acoperirea costurilor vinietelor în țări europene și alte bonusuri pentru atragerea clienților.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, odată cu liberalizarea parțială a primelor RCA, prețul unei polițe RCA pentru vehiculele și asigurații care îndeplinesc aceleași criterii nu va mai fi identic la toți asigurătorii. Fiecare asigurător va stabili prețul în funcție de riscurile specifice portofoliului său de asigurări RCA. În această etapă de liberalizare parțială, primele de asigurare RCA vor fi calculate și aplicate conform unei metodologii unice stabilite de autoritatea de supraveghere. De asemenea, acestea vor respecta un nivel minim al primelor stabilit în baza primelor de referință.

Pagubele incluse în Asigurarea Carte Verde

În cazul unui eveniment asigurat, asigurătorul compensează pierderile, ca de exemplu:

  • distrugerea sau deteriorarea vehiculului victimei;
  • costul refacerii sau înlocuirii unei clădiri deteriorate, a gardului, a indicatorului rutier etc.;
  • costurile pentru a preveni deteriorarea sau a reduce daunele;
  • costurile pentru a obține despăgubiri sau pentru a determina daunele;
  • costul tratamentului victimei, inclusiv asistența medicală și costul medicamentelor;
  • pierderea veniturilor din cauza incapacităţii de muncă a victimei;
  • pierderea întreținerii persoanelor dependente de defunct;
  • daune cauzate de nevoile crescute ale victimei, de exemplu cheltuielile pentru ajutoare medicale (ochelari, proteze, scaun cu rotile etc.), pentru o asistentă sau alte îngrijiri;
  • alte cheltuieli suplimentare care decurg din evenimentul asigurat;
  • daune nemateriale.

Companiile de taxi, într-o situație dificilă

Datorită unei rate medii de returnare a pagubelor foarte ridicate (de 5 până la 10 ori mai mare decât cea a altor șoferi), prima de referință pentru șoferii de taxi este proporțional mai mare. Astfel, o poliță RCA pentru șoferii de taxi poate ajunge la 25.000 de lei pe an.

Companiile de taxi au responsabilitatea de a monitoriza și examina activitatea anumitor șoferi din domeniu. Ele vor organiza sesiuni de instruire pentru a explica relația dintre rata daunelor și prima de referință aplicată șoferilor de taxi. În plus, aceste monitorizări vor reduce riscurile pentru pasageri, pietoni și alți participanți la trafic.

Beneficiile aduse șoferilor prin liberalizarea prețurilor la Asigurarea Carte Verde

Pagina oficială a autorității de supraveghere a pieței asigurărilor din țara noastră menționează:
„Tarife mai competitive, ajustate la profilul individual de risc al fiecărui șofer, o diversitate mai mare a ofertelor și acces la servicii mai bune datorită creșterii competiției între asigurători.

Astfel, liberalizarea primelor de asigurare RCA va aduce beneficii pe termen lung atât societăților de asigurare, care vor fi încurajate să devină mai eficiente și inovatoare, cât și consumatorilor finali, care vor putea beneficia de tarife competitive, ajustate în funcție de profilul de risc, și de o mai mare diversitate a ofertelor.”

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      действительность полиса ОСАГО
      10 apr 2025
      Cum putem verifica valabilitatea poliței RCA?

      Află cum poți verifica online valabilitatea poliței RCA pentru un autovehicul înmatriculat în RM prin intermediul SIA RCA Data.

      revizia tehnică auto Moldova
      8 apr 2025
      Cât costă revizia tehnică auto în Moldova? Prețuri actuale și lista centrelor autorizate

      Revizia tehnică auto Moldova: Află costurile actuale, ce implică procesul și unde poți găsi centrele autorizate în toată țara.

      asigurare de sănătate privată
      26 feb 2025
      Asigurare de Sănătate Privată: Cum să o Utilizezi pentru Screening-uri Preventive

      Asigurare de sănătate privată – află cum o poți folosi pentru screening-uri preventive și beneficiile diagnosticării timpurii.

      liberalizarea primelor pentru asigurările obligatorii rca
      12 dec 2024
      Liberalizarea primelor pentru asigurările obligatorii RCA a fost anunțată

      Cu un titlu foarte optimist (Protecție și flexibilitate pentru șoferi: BNM anunță liberalizarea parțială a primelor RCA),  a fost anunțată aprobarea noilor prime de referință pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) interne și externe.