Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi
4 ian 2024

Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

Conducerea unei mașini este, în sine, un risc și datorită numărului mare de accidente rutiere, este una dintre cele mai importante polițe de asigurare obligatorie. De reținut, însă, că este obligatorie doar încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă a vehiculelor, care să asigure plata despăgubirilor (rambursarea în asigurările RCA) pentru prejudiciile corporale și materiale cauzate terților și persoanelor participante în trafic și implicate în accident.

Astfel, întrucât conducerea unui vehicul este, în sine, un risc, ea generează pentru cei care controlează efectiv vehiculul, obligația de a compensa pierderile cauzate terților de către vehicul.

 Asigurarea de răspundere civilă auto este asigurarea obligatorie, prin care impune transferul riscului inerent către o societate de asigurari calificată, cu o relevanță practică semnificativă, capabilă să compenseze daunele, conform legislației. 

Plafonul de restituire a daunelor

Orice persoană care poate fi responsabilă civil pentru repararea pagubelor corporale sau materiale cauzate terților de către un vehicul și remorcile acestuia, pentru conducerea căruia este necesar un anumit titlu (permis de conducere), trebuie să fie acoperită de o asigurare ce garantează această responsabilitate.

Asigurarea obligatorie auto acoperă plata despăgubirilor datorate pentru pagubele corporale și materiale cauzate terților și persoanelor transportate, cu excepția conducătorului auto.

Aceste sume sunt sunt acordate în iar despăgubirile se achită în conformitate cu legea 414/2006, art. 14, care prevede limitele răspunderii asigurătorului:

” (1) Despăgubirea de asigurare va fi stabilită şi achitată în limitele răspunderii asigurătorului.

(2) Limitele răspunderii asigurătorului sînt:

a) 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

b) 1 000 000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

c) cuantumul maxim de despăgubire, stabilit prin actele normative ale autorității de supraveghere – la avarierea sau distrugerea de bunuri, în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul.

(3) Despăgubirile prevăzute de contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto se plătesc indiferent de numărul cazurilor de accidente care au avut loc în termenul de asigurare”.

Ce faci în caz de accident

Rambursarea în Asigurările RCA

Dacă s-a întâmplat un accident rutier ușor, fără mari daune fizice, șoferul trebuie obligatoriu să înfăptuiască câțiva pași:

  • Să oprească mașina în locul unde s-a produs accidentul și să oprească motorul;
  • Dacă se poate, să iasă din vehicul, asigurându-se că nu va fi lovit de o altă mașină aflată în mișcare;
  • Să facă o evaluare a situației și în caz de necesitate să apeleze 112 pentru ajutor medical și poliție;
  • Să clarifice/înțeleagă cine se face vinovat de comiterea accidentului;
  • Să facă poze deslușite de la locul accidentului;
  • În dependență de gradul accidentului se va purcede la o înțelegere amicală sau se va apela la ajutorul poliției. Constatul amical este posibil doar în cazul implicării în accident doar a două vehicule, iar suma daunelor nu poate depăși 15000 lei;
  • Să verifice identitatea și să facă schimb de explicațiile în scris a participanților la trafic, cu întocmirea unui proces-verbal ad-hoc, semnat de toate părțile implicate;
  • Să facă o copie a poliței RCA a șoferilor implicați în accident;
  • Să informeze compania de asigurare în termen de 48 de ore cu prezentarea mașinii spre examinare și evaluare a accidentului
  • Să anunțe BNAA și să verifice Cartea Verde în cazul unui vehicul asigurat în străinătate prin intermediul sistemului informațional RCA Data
Ai nevoie de o asigurare RCA?

Proces verbal făcut, vinovatul de comiterea accidentului recunoaște vina

După ce s-a finisat prima etapă de constatare a faptelor, se merge împreună cu toți cei implicați în accident la asiguratorul vehicului vinovat de accident. Acolo se îndeplinesc alte formulare și se arată toate daunele pentru evaluări, care se încheie cu un raport de accident. 

Asiguratul va prezenta Companiei de Asigurări următoarele documente:

  • Permisul de conducere, certificatul de înmatriculare a vehiculului;
  • Copia poliței de asigurare RCA;
  • Raportul valabil al reviziei tehnice;
  • Persoanele juridice prezintă foaia de parcurs valabilă la momentul săvârșirii accidentului;

Tot în baza aceleiași Legi, 414/2006 Articolul 28:

(1) Asigurătorul este obligat să plătească despăgubirile în termen de 10 zile calendaristice de la data finalizării dosarului de daune şi să accepte cererea păgubitului privind modalitatea de plată a despăgubirii, care poate fi:

a) în numerar;

b) prin virament în cont bancar;

c) prin virament în contul bancar al unităţii de specialitate care a efectuat sau va efectua reparaţia.

În cazul  unui vehicul, asigurat cu Cartea Verde în străinătate, se anunță BNAA, în decurs de 48 de ore. Timpul de răspuns al Biroului Național al Asiguratorilor de Automobile (BNAA), poate varia în funcție de complexitatea cazului și de cantitatea de informații necesare pentru a evalua eligibilitatea compensației. Cu toate acestea, în cazul producerii unor pagube materiale, BNAA poate răspunde persoanei vătămate în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii raportului de accident. Această procedură este valabilă și în cazul când vinovatul accidentului a fugit de la locul faptei și nu poate fi identificat.

Calculul compensației

Una dintre cele mai importante întrebări din domeniul dreptului asigurărilor și, de asemenea, ceea ce le preocupă cel mai mult pe victime, este cunoașterea cuantumului despăgubirilor la care vor avea dreptul.

Într-adevăr, determinarea cuantumului compensației nu este o sarcină ușoară și nu ar trebui niciodată efectuată prin aproximare, comparație sau ghicire. Este vorba despre o chestiune care decurge fie din legislația specifică, fie din practica jurisprudențială care variază în funcție de mai mulți factori, și se poate spune că numai cei care lucrează zilnic cu astfel de calcule, și cu hotărârile judecătorești corespunzătoare, sunt cu adevărat calificați să determine valoarea despăgubiri ca urmare a pagubei/accidentului.

Despăgubiri datorate pasagerilor

Un accident rutier nu afectează doar șoferii de vehicule. În multe cazuri, pasagerii suferă răni și mai grave decât șoferii înșiși. Atunci când un pasager suferă un anumit tip de daune ca urmare a unui accident rutier, acesta are întotdeauna dreptul la despăgubiri, deoarece nu poate fi acuzat pentru accident.

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu șoferul, care poate fi exclus de la dreptul la despăgubiri dacă el sau ea se face responsabil pentru accident, problema nu se pune în privința pasagerilor. Totuși, ceea ce s-a observat este că multe dintre părțile vătămate, și anume pasagerii unui anumit vehicul implicat într-un accident rutier, ajung să renunțe la despăgubiri de teama de a nu prejudicia șoferul, mai ales atunci când acesta este un membru al familiei sau un prieten.

Această teamă este neîntemeiată, întrucât nu a existat o cauză de „excludere” a răspunderii asigurătorului, precum lipsa permisului, lipsa asigurării sau conducerea sub influența alcoolului, societatea de asigurări trebuie să își asume responsabilitatea și efectueze plata despăgubirii datorate.

O altă situație foarte frecventă a accidentelor în care sunt implicați pasagerii sunt  accidentele în transportul public. În aceste cazuri, persoana vătămată trebuie să ceară despăgubiri și de la asigurătorul vehiculului.

Alegerea  companiei de asigurare

Pentru a fi sigur de recuperarea daunelor produse în urma accidentelor rutiere, este foarte importantă compania de asigurare de unde se va procura polița de asigurare RCA. Au fost cazuri când companii mari, europene, fiind în situație de faliment vindeau totuși polițe de asigurare RCA, pe care ulterior nu au fost capabili de a le onora. Pentru evitarea unor astfel de situații, este recomandabil să ne adresăm companiilor de profil, adevăraților profesioniști după consultații. Ei ne pot îndruma corect către companiile serioase, care nu rețin niciodată plata daunelor, sunt cu multă experiență și pot comunica despre toate pericolele ce ne pot aștepta în acest domeniu. Și cel mai important este că ei cunosc în detaliu cum mai bine funcționează rambursarea în asigurările RCA din Moldova.

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      sablon nou carte verde
      31 oct 2024
      Schimbări importante în asigurarea Carte Verde – digitalizare și simplificare pentru tine

      Descoperă schimbările majore din asigurarea Carte Verde care îți vor transforma total modul de a circula cu mașina! Curând, o regulă esențială dispare complet – dar ești pregătit pentru ce urmează? Află ce trebuie să știi pentru a evita surprizele!

      Puncte de penalizare și amenzi
      8 oct 2024
      Când să apelezi la poliție după accident: Puncte de penalizare și amenzi

      Află când să apelezi la Poliție după accident și ce penalizări sau amenzi riști. Descoperă cum funcționează constatarea amiabilă cu informații utile pe RCA.md.

      constatarea amiabila moldova
      7 sept 2024
      Constatarea Amiabilă sau Europrotocol: Cum se Completează?

      Află cum să completezi constatarea amiabilă sau Europrotocol în caz de accident. Ghid despre proceduri și când să implici autoritățile.

      Asigurarea RCA pentru Mașinile Electrice
      7 aug 2024
      Asigurarea RCA pentru Mașinile Electrice: Ce Diferențe Există?

      Asigurare RCA pentru mașinile electrice: Află diferențele esențiale față de cele tradiționale. Economii, avantaje și acoperiri specifice.