Scumpirea poliței RCA. Cât vor plăti proprietarii auto în 2022
La data de 29 iunie 2022, agenția de știri Moldpres ne anunță că “Executivul a aprobat astăzi un șir de modificări la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, Codul contravențional al Republicii Moldova și Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.”
Tot acolo este menționat faptul că “Contractul de asigurare între proprietarul vehiculului și asigurătorul de răspundere civilă auto va putea fi încheiat și în format electronic, fără utilizarea semnăturii electronice. Contractul va fi considerat semnat atunci când proprietarul va achita prima de asigurare”, relatează Moldpres.
Cornelia Cozlovschi, președintele CNPF, la prezentarea proiectului de lege în Parlamentul RM, spunea în luna aprilie că „Pentru prima etapă se prevede o majorare de 36%. Ulterior, ce vor arăta statisticile, noi nu putem prevedea. Reieșind din faptul că în ultimii cinci ani, nu a fost nicio majorare, primele RCA nu au fost racordate.”
Cât va costa polița RCA în 2022?
Într-un articol de analiză, ce se referă la prețurile RCA, se spune: “Pentru automobilul cu motor de 1601-2000 cm3, capacitate cilindrică, număr de șoferi nelimitat, stagiu de șofer un an, suma de achitare este de 1572,14 MDL plus 36%, care reprezintă 566 MDL. În sumă obținem 2138. Deci într-un viitor foarte apropiat o poliță RCA, pentru un vehicul cu un motor de 1601-2000 cm3, capacitate cilindrică, va costa aproximativ 2138 MDL. Există diferențierea prețului pentru persoanele pensionate și cele cu dizabilități. Pentru un pensionar, spre exemplu, pentru aceeași mașină cu motor de până la 2000 cm3, care astăzi plătește 465,44 MDL, după scumpire va trebui să achite aproximativ 633 MDL. În acest preț majorat au fost adăugate doar 36% menționate de către conducerea CNPF din RM. Este posibil ca la aceste 36% să mai fie adăugate și alte cheltuieli ale companiilor de asigurare”.
Legea adoptată în lectură finală
Din aprilie până în prezent au avut loc câteva evenimente importante. Astfel pe data de 22 aprilie 2022, legea “privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule” a fost adoptată de către Parlamentul RM în lectură finală.
Bineînțeles că alte hotărâri, pentru lege sau modificări și completările articolelor legate de noua lege, vor urma calea normală, prevăzută în legislație. Acestea însemnând propuneri de prima și a doua lectură, cu obținerea tuturor avizelor necesare.
Prevederile cele mai importante din noua lege
Pe pagina web a CNPF se spune că prin adoptarea noii legi ”se urmărește stabilirea unui mecanism clar și predictibil de monitorizare continuă a pieței asigurărilor obligatorii auto prin intermediul instrumentelor adecvate și specifice sectorului financiar”.
Cele mai relevante elemente ale noului document sunt:
- prevederi speciale cu privire la suspendarea, rezoluțiunea și încetarea contractului RCA;
- norme cu privire la modul de aplicare a asigurării RCA;
- dispoziții cu privire la legislația aplicabilă în funcție de locul de producere a accidentului;
- mecanismul constatării amiabile de accident;
- obligațiile asigurătorului RCA cu privire la comunicarea solicitantului asigurării a cuantumului primei de asigurare, dar și a altor detalii care țin de calculul primei de asigurare, coeficienților de rectificare, precum și obligativitatea asiguratorilor de a informa părțile privind soluționarea cererii de despăgubire.
De asemenea noua lege mai prevede o liberalizare parțială a primei de asigurare RCA, astfel asigurătorii urmează să aplice prima de referință stabilită de autoritatea de supraveghere.
Un capitol aparte din lege vizează achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral ca urmare a vătămării sau decesului persoanelor implicate în accidentul rutier. Astfel, documentul prevede majorarea limitelor de răspundere acoperite prin asigurarea RCA de la un milion de lei la un nivel de 100.000 euro, în cazurile de avariere sau distrugere a bunurilor. La fel, pentru vătămări corporale și decese produse în unul și același accident, limita de despăgubire a fost stabilită, pentru accidente la un nivel de 100.000 euro – pentru o parte vătămată sau la un nivel de 500.000 euro – indiferent de numărul părților vătămate, echivalent în lei la cursul oficial de schimb al leului moldovenesc, comunicat de Banca Națională a Moldovei pentru data producerii accidentului.
Noua lege va intra în vigoare nu mai de devreme de 12 luni de la publicarea ei în monitorul oficial, asta însemnând că nu mai devreme de luna mai 2023.
Polița RCA se va obține online
“Contractul de asigurare între proprietarul vehiculului și asigurătorul de răspundere civilă auto va putea fi încheiat și în format electronic, fără utilizarea semnăturii electronice. Contractul va fi considerat semnat atunci când proprietarul va achita prima de asigurare”, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Executivul a aprobat în ședința din 29.06.22 un șir de modificări la “Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule”, ”Codul contravențional al Republicii Moldova” și ”Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”.
Modificările la Codul contravențional se referă la majorarea amenzii contravenționale aplicate pentru conducerea autovehiculului fără deținerea poliței de asigurare obligatorie RCA de la 30 la 60 unități convenționale. În bani asta ar însemna de la 1500 lei la 3000 lei. Actualmente, conducerea unui autovehicul fără asigurarea RCA, este penalizată între 150-300 lei.
Alte îmbunătățiri
Faptul că șoferii nu vor mai fi obligați să prezinte polița RCA, pe suport de hârtie, având posibilitatea de a o avea pe un suport electronic, cum ar fi telefonul, este un pas important făcut spre progres. La fel și monitorizarea din partea autorităților va fi una mai simplă. Astfel organele de control nici nu ar avea nevoie să oprească automobilul suspect. Ar fi de ajuns să fie identificat numărul de înmatriculare al mașinii ca să fie verificată existența sau lipsa poliței RCA. Deasemenea în viitorul apropiat, detectarea va fi posibilă cu ajutorul camerelor video stradale. În special după obținerea de către țara noastră a statutului de țară de candidat la aderarea în UE.
Bonus-Malus
Este important de menționat că noua lege nu prevede eliminarea procentului de scutire la plată, așa numitul Bonus Malus. Este o ecuație simplă și benefică șoferilor disciplinați și atenți în trafic. Cum se calculează Bonus Malus? Foarte simplu. Fiecărui șofer începător i se dă un bonus în procente, care este neutru pentru prima poliță RCA de asigurare, dar care va crește anual. Astfel reducerile la plata poliței RCA ajungând de la 5% la 50% anual. Condiția una simplă – fără accidente! Bonus malus se reduce sau se elimină definitiv dacă ați avut unul sau mai multe accidente pe an. Calculatorul nostru ia în seamă automat fiecare caz în parte și vă oferă prețul corect pentru dvs.
Concluzii
Creșterea prețurilor la RCA este una inevitabilă. Situația economică a Republicii Moldova, creșterea inflației la nivelul de 30%, creșterea prețului la cereale, creșterea prețurilor materialelor de construcție, a energiei electrice, a carburanților, nu poate nicidecum susține prețurile vechi în domeniul asigurărilor. Situația geopolitică din regiune, afectată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina nu poate rezista în fața provocărilor economice și politice. Deja toate țările europene au recunoscut că sancțiunile economice impuse Rusiei au lovit dur în economiile acestor țări.
Ce va face RCA.MD
Conștienți de situație, RCA.md va face tot posibilul ca să ajute clienții săi. Deocamdată prețurile sunt cele vechi și dacă aveți nevoie de o poliță RCA, puteți aplica online, folosindu-vă de calculatorul nostru de prețuri pentru diferite tipuri de automobile. Oricând suntem la dispoziția dvs, brokerii noștri vă pot oferi consultații pe toate domeniile de asigurare. Dacă aveți nevoie de polița RCA, calculați online, comandați online, doar într-un clic de 3 minute, iar curierii noștri se vor deplasa la locul indicat de dvs pentru a furniza comanda. Totul durează pînă în 10-20 de minute. Vă așteptăm!
Atenție! Puteți procura polița de asigurare RCA de pe acum pentru anul viitor, la prețurile curente! Doar menționați la sfârșitul calculatorului data când doriți să intre în vigoare polița dvs de asigurare.
Articole similare:
- Ce informație conține polița RCA?
- Ce faceți dacă asigurarea Cartea Verde expiră în timpul aflării în străinătate?
- Comandaţi „Cartea verde” pentru autovehiculul dvs. în 2 minute. Livrare rapidă în Chișinău.
- Ce asigurare acoperă furtul autovehiculului în străinătate?
- Ce este RCA Data?
Nu ai timp pentru a crea comanda online?
Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.
Alte articole relevante
Descoperă schimbările majore din asigurarea Carte Verde care îți vor transforma total modul de a circula cu mașina! Curând, o regulă esențială dispare complet – dar ești pregătit pentru ce urmează? Află ce trebuie să știi pentru a evita surprizele!
Află când să apelezi la Poliție după accident și ce penalizări sau amenzi riști. Descoperă cum funcționează constatarea amiabilă cu informații utile pe RCA.md.
Află cum să completezi constatarea amiabilă sau Europrotocol în caz de accident. Ghid despre proceduri și când să implici autoritățile.
Asigurare RCA pentru mașinile electrice: Află diferențele esențiale față de cele tradiționale. Economii, avantaje și acoperiri specifice.