Ce asigurare acoperă furtul autovehiculului în străinătate?

Ce asigurare acoperă furtul autovehiculului în străinătate?

E vară și aveți câteva zile libere. E timpul să vă faceți o mică vacanță, pe un traseu ce va cuprinde câteva țări la volan. Fie că sunteți o familie din 3-4 persoane sau două cupluri, sau o gașcă din 3-4 prieteni, un traseu pe care le-ați planificat din timp, ce include obiective turistice, plaje, munte, pădure, cu opririle dorite și cu odihnă unde și cât vă place. Ce poate fi mai captivant? Important e ca toți să se distreze pe perioada deplasării, să înțeleagă farmecul de a te opri de câte ori vrei pe traseu, pentru poze, pentru a contempla peisajele, obiectivele turistice, restaurantele, etc.

 
După ce aveți asigurările medicale necesare trebuie să vă gândiți la securitatea automobilului dvs. Despre Cartea Verde, care este o poliță de asigurare obligatorie pentru străinătate, știați și ați comandat-o din timp, online. Ei bine, ce e de făcut cu mașina, în cazul când vreți să vă opriți unde doriți și să stați cât doriți? Parcări amenajate cu camere de supraveghere prin munți și păduri nu prea există, și deseori va trebui să parcați mașina mai mult la întâmplare, pe un termen nedeterminat. Furturile de mașini sau părți componente ale mașinii sunt comise în Europa în fiecare zi. Deteriorări ale vandalilor la fel. Cum ne protejăm?

furtul autovehicului în străinătatea

Unica salvare – asigurarea

Evident că mașina ar trebui asigurată contra furt, dar și contra deteriorărilor provocate de furtuni sau alte calamități naturale.

“Contra furt poate fi achiziționat pachetul de asigurări CASCO, care include și această opțiune”, este recomandarea brokerilor noștri de la RCA.MD. Ei oferă recomandări personalizate referitoare la asigurarea și pachetul potrivit pentru orice călătorie.

Ce este CASCO?

Asigurarea CASCO, spre deosebire de Cartea Verde, este o poliță de asigurare facultativă, pe care nimeni nu te obligă să o achiziționezi și rămâne la discreția fiecărui proprietar să o cumpere sau nu. Există trei pachete cu oferte CASCO – standard, econom, premium.   


Ai nevoie de asigurare CASCO?

De ce e bine să discutați cu brokerul înainte de a procura polița

Veți discuta cu un reprezentant al companieii de brokeri, căruia îi veți da toată informația despre mașina dvs, destinațiile călătoriei, etc. Brokerul va face o analiză și vă va propune cel mai convenabil pachet de asigurare CASCO. Vi se va explica de ce pachetul premium, ca exemplu, este cel mai convenabil și de ce prețurile sunt diferite de la pachet la pachet. În pachetul premium veți avea inclus aproape tot de ce s-ar putea să aveți nevoie într-o călătorie:

  • asigurarea împotriva furtului total sau parțial;
  • asigurarea vieții pasagerilor aflați în automobil în caz de accident rutier sau calamități naturale;
  • asigurarea mașinii împotriva accidentelor rutiere cu deteriorare parțială sau totală;
  • asigurarea împotriva actelor de vandalism și extragere de piese;
  • asigurarea împotriva incendiului;
  • oferirea șoferului a unui alt mijloc de transport din partea companiei de asigurări pe perioada reparației automobilului.

Doar la RCA.md, mai poate fi inclus și:

  • asigurarea bagajelor din automobil;
  • asigurarea pieselor de schimb, a echipamentului suplimentar;
  • reparația la un dealer;
  • asigurarea animalelor de companie aflate în automobil;
  • asigurarea obiectelor de valoare.

Recuperarea daunelor, ca urmare a unui furt poate fi prevăzută și în alte oferte CASCO, cum ar fi cel din pachetele standard sau econom, doar că nu vi se va oferi aceste polițe în toate țările UE, Turcia și statele CSI. 

Pachetul standard de asigurare CASCO în Moldova include următoarele beneficii:

  • asigurarea împotriva furtului total sau parțial al vehiculului;
  • asigurarea împotriva accidentelor rutiere cu deteriorare parțială sau totală;
  • asigurarea contra actelor de vandalism și extragerii de piese auto;
  • asigurarea împotriva incendiului;
  • oferirea șoferului a unui alt mijloc de transport din partea companiei de asigurări pe perioada reparației automobilului.

Pachetul econom este mai mult convenabil doar pentru țara noastră, Republica Moldova și include:

  • furtul total sau parțial;
  • deteriorări și acte de vandalism

Cum și în cât timp se recuperează daunele?

De obicei recuperarea daunelor poate să dureze între 10 zile și două-trei luni. În cazul când autoritățile găsesc bunurile furate, ele pot fi returnate proprietarului imediat. Dacă vor fi careva deteriorări, se va purcede la repararea acestora, apoi vor fi returnate proprietarului.

Primii pași în caz de furt de mașină în străinătate 

Dacă vi sa întâmplat anume dvs, să vi se fure vehiculul, sau ați fost victima unui furt de mașină, sunați imediat la 112. Numărul 112 se referă la toate situațiile de urgență care necesită intervenția serviciilor de poliție sau a unei ambulanțe atunci când vă aflați într-o țară europeană. Imediat ce veți anunța poliția, va fi posibilă lansarea unei căutări și încercarea de a vă găsi vehiculul.

O plângere că vi s-a furat mașina

Indiferent de țara în care are loc furtul auto, este necesar să se depună o plângere și să se consemneze o declarație de furt. Această plângere trebuie depusă la cel mai apropiat serviciu de poliție din țara în care a avut loc furtul. Trebuie să furnizați cât mai multe informații despre vehicul (înmatriculare, marca, model, culoare) precum și locul unde l-ați parcat sau locul unde a avut loc actul de vandalism, dacă este cazul. De asemenea, este important de precizat dacă certificatul de înmatriculare al vehiculului și/sau certificatul de asigurare erau în mașină și au fost și ele furate. Odată întors în Republica Moldova, vă sfătuim să mergeți la secția de poliție la locul de trai, pentru a depune o a doua declarație de furt. Acest pas este necesar pentru asiguratorul dvs.

Anunțați-vă asiguratorul

Furtul mașinii în străinătate

Este esențial să anunțați compania de asigurare cât mai curând posibil după furtul vehiculului dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să fiți eliberat de orice responsabilitate în caz de accident sau alte infracțiuni comise de către hoți cu vehiculul dvs. Dacă contractul dumneavoastră de asigurare auto conține o garanție împotriva furtului, aveți la dispoziție 24 de ore pentru a o declara despre furt companiei de asigurare.

Vă dorim vacanță plăcută și un drum fără primejdii! Dacă aveți orice întrebări, nu ezitați să contactați echipa RCA.MD!

Când vă întoarceți în Moldova, asigurătorul dumneavoastră vă va cere probabil să predați certificatul de înmatriculare și cheile vehiculului furat dacă acestea sunt încă în posesia dumneavoastră. Garanțiile contractului de asigurare se exercita în general pe teritoriile statelor pentru care a fost emisă cartea verde. Este recomandabil să contactați asigurătorul dumneavoastră înainte de plecare, pentru a afla despre acoperirea dumneavoastră, în funcție de țara sau țările pe care urmează să le vizitați.

Recomandări de la RCA.md pentru cum să evitați riscul de furt al mașinii

În străinătate, dar și în țara noastră, anumite măsuri fac posibilă reducerea riscului de furt. Prin urmare, se recomandă să:

  • nu lăsați motorul să funcționeze când mașina staționează, chiar și pentru o staționare rapidă
  • verificați dacă vehiculul este încuiat când îl părăsiți, după ce ați parcat;
  • nu lăsați cheile în contact atunci când parcați, chiar și într-un loc închis și păzit, cum ar fi o grădină, o curte sau un garaj;
  • Evitați parcarea vehiculului într-o zonă slab iluminată și cu trafic de persoane redus. Faceți alegerea pentru parcările închise, echipate cu camere de supraveghere video, care descurajează hoții;
  • încuiați ușile și geamurile chiar și atunci când conduceți, pentru a evita schemele criminale în trafic. Și fii vigilent: dacă anumite situații ți se par suspecte (accident fals, etc.), nu vă opriți. În caz de agresiune, nu încercați să opuneți rezistență atacatorului.

În orice caz, nu lăsați în vehicul obiecte de valoare și nici acte (certificat de înmatriculare, certificat de asigurare, permis de conducere etc.). De asemenea, este recomandat să păstrați o copie a acestor documente la domiciliu pentru a facilita munca poliției în cazul furtului unei mașini.

Ai nevoie de asigurare?

Articole similare:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.