Ce faci dacă ai accidentat un animal? – Instrucțiuni pentru deținătorii poliței CASCO
18 nov 2022

Ce faci dacă ai accidentat un animal? – Instrucțiuni pentru deținătorii poliței CASCO

Animalele sunt creaturi minunate pe care le iubim. Cu toate acestea, din păcate, nu toate interacțiunile om-animal sunt plăcute și sigure pentru ambele părți. Multe drumuri traversează păduri, câmpii și alte habitate ale faunei sălbatice, ceea ce înseamnă că din când în când, ne întâlnim cu animalele în situații adverse. 

Multe accidente de mașină sunt cauzate de animale. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când animalele intră brusc pe șosea, fără prea multe șanse ca șoferul să vireze la timp. Dacă se lovește un animal pe un drum, preocupările sunt multe: toți cei din mașină sunt bine? E bine animalul? Suntem în siguranță? După verificarea acestor puncte, apare întrebarea: cum rămâne cu mașina? Cine plătește pentru asta? 

Fiecare dintre șoferi, teoretic vorbind, se poate ciocni cu vreun animal domestic sau sălbatic. Aceste ciocniri apar în principal cu căprioare sălbatice, iepuri de câmp, arici, fazani, etc.. În plus, există ciocniri ocazionale cu animale de companie, cum ar fi un câine sau o pisică, cal sau vacă. Animalele pot deteriora grav o mașină. Poate fi o coliziune cu un animal sălbatic (sau o ocolire nefastă) și, ca urmare, este grav avariată mașina. Oare acest prejudiciu este asigurat și oare poate fi recuperat?

Cum poate fi solicitat prejudiciul și care sunt consecințele pentru asemenea daune? Oricum, obligația de a suna la poliție după o coliziune cu un animal rămâne valabilă.


accidentat un animal

Răspunderea pentru daunele cauzate de animalele sălbatice

S-a produs o coliziune cu o căprioară sălbatică sau un alt animal sălbatic. În consecință, foarte multe daune la mașină.

De la cine se poate cere recuperarea acestor daune? Animalele sălbatice nu au stăpân. Ca urmare, nimeni nu este responsabil pentru daunele cauzate de aceste animale.

Dar se poate solicita recuperarea prejudiciului doar din propria asigurare auto. 

Animale sălbatice cu stăpâni

Cu toate acestea, unele animale sălbatice au stăpâni. Aceste animale fac parte dintr-un habitat gestionat. Dacă animalele sălbatice au un manager, acesta poate fi tras la răspundere. Atunci administratorul trebuie să fie responsabil.

De exemplu, se poate trage la răspundere managerul dacă nu a plasat nicăieri semne de avertizare cu privire la existența animalelor pe traseu. Dar de aceasta se va ocupa deja compania de asigurări.

Deteriorarea propriei mașini din cauza unei coliziuni cu animale sălbatice

Este posibil de recuperat daunele aduse propriei mașini din polița de asigurare CASCO. Dacă daunele sunt sau nu sunt acoperite de asigurarea CASCO, depinde de gradul de acoperire a poliței. 

De obicei proprietarul mașinii asigurate cu CASCO, trebuie să aibă două polițe de asigurare: RCA și CASCO. Iar dacă va pleca în străinătate, trebuie să dețină trei polițe de asigurare auto diferite: cele două de mai sus și CARTEA VERDE, care este obligatorie pentru călătoriile de peste hotare. 

Dacă posesorul are doar asigurare de răspundere civilă (RCA sau CARTEA VERDE), în caz de coliziune cu un animal, nu va putea recupera daunele din propria asigurare auto.

Cu o asigurare la terți se poate asigura doar pentru daunele aduse altora cu mașina ta. Daunele aduse propriei mașini nu sunt acoperite. Prin urmare, trebuie de avut grijă de daunele care sunt cauzate propriei mașini.

CASCO completă (include toate riscurile)

Prin urmare, se pot solicita daunele din această poliță de asigurare. Se recomandă șoferilor, deținători ai poliței CASCO totale, să aibă o cameră video la bordul mașinii. Aceasta va înlesni recuperările de daune iar șoferul va avea un atu în plus, pentru a nu pierde din bonus malus.

Salvând un animal, a intrat cu mașina într-un copac

Este posibil să fi fost și rănit prin evitarea unui animal. De exemplu, a lovit un copac sau a dat peste alt șofer după ce a evitat un animal.

În această situație, asigurările obligatorii RCA nu oferă acoperire pentru deteriorarea propriei mașini din cauza unei coliziuni.

Singura asigurare auto care oferă acoperire pentru daunele aduse propriei mașini, dar și a cheltuielilor de recuperare a sănătății personale, după o coliziune, este asigurarea CASCO completă (toate riscurile).


Ai nevoie de asigurare CASCO?

Daune după o coliziune cu animale fără stăpân

Înainte de a depune o cerere pentru daune cauzate de o coliziune, trebuie completat un formular de reclamație.

Atunci când se revendică prejudiciul, trebuie dovada că acesta a fost cauzat de un animal sălbatic. Se poate demonstra acest lucru cu fotografii și videoclipuri (cameră de bord) cu coliziunea, în care se vede lovitura animalului cu, de exemplu, bara de protecție.

După o coliziune cu un animal sălbatic, obligatoriu trebuie anunțată poliția. Raportul de poliție întocmit poate servi și ca probă.

Se vor atașa toate dovezile la formularul de cerere și se vor expune asigurătorului cu opțiunile de depunere a daunei.

Consecințe pentru prima de plată

Dacă există daune ca urmare a unei coliziuni cu un animal și asigurătorul rambursează aceste daune (prin asigurarea CASCO), de obicei nu se pierd ani la bonus malus. Prin urmare, prima va rămâne aceeași după cerere.

Dacă a fost ocolit un animal și s-au cauzat daune unei alte mașini, iar asigurătorul rambursează acest prejudiciu, adesea se pierd ani la bonus malus. Iar acest lucru va crește prima de plată pentru anul viitor.

Apel la poliție

Prin urmare, va trebui de sunat la poliție. Apoi, poliția poate chema/angaja un manager de animale sălbatice ( pădurar, dacă e pe teritoriul pădurii). Managerul faunei poate pune animalul lovit în afara pericolului. Dacă animalul lovit a fugit, managerul poate urmări animalul rănit. Acest lucru împiedică animalul să moară undeva în pădure.

Daunele cauzate de un animal de companie fără stăpân sunt acoperite de asigurarea CASCO completă (tot riscul).

Puteți recupera imediat daunele din propria asigurare. Asigurătorul va recupera apoi daunele de la proprietarul animalului de companie. Prin urmare, este mult mai ușor să recuperați prejudiciul, deoarece asigurătorul asigură acest lucru.

Acoperire pentru coliziuni cu animale și răspundere civilă

Dacă daunele sunt cauzate de un animal domestic fără supraveghere (cai, vaci), este posibil ca asiguratorul să poată recupera costurile de la proprietar. Mai ales dacă s-a întâmplat ceva într-un loc în care, de exemplu, un câine nu are voie să fugă. Dar dacă proprietarul vehiculului caută singur pericolul, atunci stăpânul animalului nu este responsabil. De exemplu, dacă a fost parcată mașina pe o pajiște cu un taur ce păștea în ea.

Vandalism animalier 

Același lucru este valabil și pentru daunele cauzate „intenționat” de către animale, precum și pentru vandalism. De obicei, aceasta este acoperită doar cu o poliță CASCO, de asigurare completă  (asigurare pentru toate riscurile). Anumite daune aduse mașinii se încadrează în „calamitate externă”. Ca exemplu, un jder ce roade cablurile sau o pisică care folosește mașina ca stâlp de curățat ghearele.

Ce să fac dacă dau peste un animal? 


accidentat un animal

Este foarte important ce asigurări și acoperiri pot proteja mașina și cine ar fi responsabil pentru daune. Totuși, înainte de asta, este esențial de știut ce e de făcut dacă s-a întâmplat un accident de acest fel? În primul rând: 

  • Deplasați-vă vehiculul pe marginea drumului, departe de animal și aprindeți luminile de avarie ale mașinii. Rămâneți în vehicul până când puteți pleca în siguranță;
  • Sunați poliția. Informați dacă animalul blochează drumul, deoarece poate reprezenta un pericol pentru șoferii care se apropie;
  • Stați departe de animal. Când un animal este lovit de o mașină, acesta poate deveni speriat și agresiv. Poliția se va ocupa de situație imediat ce vor ajunge;
  • Dacă există o posibilitate, trebuie documentat accidentul. Fotografiați drumul, împrejurimile, daunele și eventualele răni ale dumneavoastră sau ale pasagerilor dumneavoastră. Dacă un alt șofer se oprește pentru a ajuta, cereți-i informațiile de contact;
  • Contactați-vă asigurătorul pentru a depune o cerere (reclamație);
  • Asigurați-vă că mașina dvs. poate fi condusă în siguranță. Căutați scurgeri de lichid, lumini sparte, ușile și portbagajul care se închid. Evaluați nevoia de ajutor pentru transportul mașinii;

Sperăm ca aceste situații să nu li se întâmple clienților noștri. Dar în caz de nevoie nu ezitați să ne contactați.

Ai nevoie de asigurare?

Articole similare:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.