Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

Înainte de procurarea unei mașini, fie nou-nouță din salon, importată din străinătate, sau second hand de la un dealer, de pe platforme de tipul autohaus, din piața de mașini, ori de pe 999.md, viitorul proprietar se confruntă deja cu o mare dilemă: de unde este mai bine să-și achiziționeze mașina râvnită. Această întrebare apare în principal pentru cei care caută mașini în anunțurile online, unde oamenii și companiile își pot face publicitate modelelor puse în vânzare.

Mașina uzată trebuie să fie fiabilă

Fiabilitatea unui automobil se menține printr-o exploatare corectă, controale tehnice de service când mașina are o problemă apărută pe bord, întreținere planificată, precum și reparații cu personal calificat.

Între fiabilitate și preț există o legătură strânsă, cu cât prețul este mai mare cu atât calitatea pieselor trebuie să fie mai mare, deci durabilitatea pieselor va ține un timp mai mare în aceleași condiții de exploatare, comparativ cu aceleași piese aftermarket.

Progresele în tehnologie și producție de mașini au îmbunătățit considerabil fiabilitatea mașinilor uzate de-a lungul anilor. Deși înainte de a cumpăra o mașină uzată, este esențial să cercetezi amănunțit și să iei în considerare istoricul de întreținere, înregistrările de service și starea generală. Acest lucru este necesar pentru a fi sigur că mașina este fiabilă. 

În zilele noastre, vânzările de mașini second hand cresc din ce în ce mai mult. Cu toate acestea, există și nenumărate modalități de a cumpăra o mașină nouă cu prețuri și oferte foarte atractive.

Cumpăr mașină uzată importată

E la modă importul de mașini dintr-o altă țară europeană, din SUA sau Asia, pentru că există o oportunitate bună și este și mai ieftină, dar teama e mare pentru că vehiculul nu este ales de tine și multă lume spune că nu merită.

Cumpărarea unei mașini dintr-o altă țară poate aduce avantaje deoarece se pot găsi mașini second hand mult mai ieftine, dar și din cauza existenței unei mai mari varietăți de mărci și chiar posibilitatea găsirii vreunui model care nu se comercializează în Moldova. 

Cu toate acestea, cumpărarea unei mașini de import are și dezavantaje. Cel mai important este că trebuie să treci printr-un proces de legalizare a mașinii, începând cu vămuirea care poate fi foarte costisitoare. 

Iată câteva dintre principalele dezavantaje ale achiziționării unei mașini second hand de import.

Istoric necunoscut al revendicărilor

Dacă sunteți interesat de o mașină second hand de import, trebuie să încercați să înțelegeți dacă mașina a avut accidente sau orice alt eveniment care ar putea compromite buna stare și funcționarea vehiculului în timp ce acesta se află încă în străinătate.

Posibilă manipulare a kilometrilor

Modificarea kilometrajului mașinilor importate este, de asemenea, o problemă reală. Verificarea kilometrilor efectivi poate deveni o sarcină foarte dificilă.

Una dintre modalitățile de a încerca să înțelegeți dacă km mașinii importate sunt reali este carnetul de service. Asigurați-vă că întrebați despre asta, indiferent de cât de veche este  mașina. Cu cartea se pot vedea primele revizuiri și se poate înțelege cât de departe a ajuns și ce a făcut în primii câțiva ani.

O altă informație alternativă pe care nu trebuie să o neglijați este VIN. Pentru aproximativ 10 euro poți avea acces la tot ce s-a întâmplat și se consemnează în numărul de identificare a vehiculului (VIN). Tot ce trebuie să facă vânzătorul este să vă lase să scrieți numărul VIN și să faceți căutarea într-o bază de date precum vin-info.com. Pentru mașinile importate din SUA, e destul să fie căutat VIN-ul prin GOOGLE.

Uzura mai mare

Un alt aspect care necesită atenția dumneavoastră este posibila coroziune prezentă în vehiculele second hand de import.

Luând exemplul Germaniei, Olandei, Belgiei, Franței și țărilor scandinave, aceste țări având o cantitate mare de zăpadă în multe regiuni, sarea este frecvent utilizată pentru a preveni această problemă.

Drept urmare, aceste mașini ajung să prezinte niveluri mult mai severe de coroziune și uzură, care pot compromite longevitatea vehiculului. Ca atare, costurile ulterioare pot fi mai mari.

Cheltuieli de călătorie și cazare

Poate fi o opțiune bună să cumpărați o mașină de import din cauza prețurilor prezentate, dar a merge în Germania sau Franța pentru a cumpăra o mașină și legalizarea acesteia în Moldova poate fi o problemă. 

Atunci când decideți să cumpărați o mașină importată trebuie să luați în considerare costurile. Este necesar să adunăm o serie de cheltuieli, începând cu călătoria și cazarea.

Costuri de transport

Un alt factor important de luat în considerare îl reprezintă costurile de transport ale mașinii importate. Pentru că după ce o cumpărați, trebuie adusă acasă.

Cea mai bună variantă este varianta cu ”adusul personal”, dar în acest caz trebuie să acordați o atenție deosebită faptului că aveți nevoie de asigurare valabilă pentru toate țările prin care călătoriți și de o plăcuță de înmatriculare temporară. Pe lângă asigurări, trebuie să acordați atenție costurilor de combustibil și taxe.

Mașină nouă sau second hand

În general, „miezul” tuturor întrebărilor se concentrează în esență pe doi termeni: cumpărarea unei mașini noi sau second hand. Pentru mulți, cumpărarea unei mașini noi este sinonimă cu o garanție din fabrică și, prin urmare, înseamnă obținerea unei mașini fără probleme pe termen scurt și mediu. Când întrebarea implică mașini second hand – chiar și de calitate premium – începem de obicei să omitem câteva opinii esențiale despre calea de viață și posibilitățile pe care acest model le-a experimentat deja.

În general, șoferii care gândesc astfel asociază, într-un mod practic și pe scurt, că achiziția unei mașini second hand înseamnă „mai multe probleme”. Cu toate acestea, este necesar să analizăm toate problemele și să rezolvăm toate îndoielile înainte de a încheia afacerea și să ne dăm seama că mașinile rulate nu au întotdeauna aceeași conotație.

Achiziționarea unei mașini second hand, în stare bună, cu câțiva kilometri, cu un an de înmatriculare relativ actual și la un preț accesibil, se poate dovedi a fi o afacere bună. Cu toate acestea, intențiile achiziției trebuie definite. Dacă intenția este cumpărarea unei mașini second hand care să reziste câțiva ani în mâinile tale, ar trebui de ținut cont de măsurile preventive atunci când va fi cumpărată.

Ai nevoie de o asigurare RCA?

Mașină nouă

mașina uzată

Avantaje

  • Din ce în ce mai multe vehicule apar pe piață cu versiuni optimizate care au consum mai mic și sunt reduse emisiile de CO2;
  • Personalizată – atunci când cumpărați o mașină nouă, puteți alege extra în funcție de gustul dvs. De la cele mai tehnice la cele mai tehnologice elemente, fără a rata opțiunile de configurare ale pachetelor de design al caroseriei;
  • Costuri și probleme mai mici, pe termen scurt (în avans);
  • Costuri mai mici de întreținere;
  • Posibilitatea de a dispune de o poliță de asigurare CASCO;
  • Garanție de încredere de securitate la cumpărare.

Dezavantaje

  • Lista de prețuri mai mare;
  • Pierderi de amortizare – o mașină nouă se depreciază imediat după părăsirea reprezentanței;
  • Unele modele noi pot apărea pe piață cu defecte din fabrică, care pot dura timp pentru a fi corectate de către dealer.

Mașină uzată

Avantaje

  • Prețuri mai atractive;
  • Este posibil ca unele erori de fabricație să fi fost deja raportate și corectate de către proprietarii anteriori;
  • Multe companii – dealeri de mașini, benevol pot să ofere unele garanții pentru mașinile rulate.

Dezavantaje

  • Risc mai mare în prezentarea costului de întreținere;
  • Diferențele de preț dintre un dealer și o persoană fizică pentru același model;
  • Nu există nicio lege care să impună unui vânzător privat să ofere cumpărătorului garanție pentru o mașină uzată;
  • Este nevoie de examinări ample pentru a găsi o variantă bună;
  • Se cere o analiză exhaustivă și detaliată a modelului;

Cumpărarea unei mașini second hand de la o reprezentanță

Dealerii sunt obligați să ofere garanție pentru mașinile rulate, dacă mașina dată intră în parametrii de garanție. De regulă 3 ani sau 100000 km parcurși, cu mici excepții.

Pe lângă avantajele și dezavantajele deja expuse, este extrem de important de subliniat că niciunul dintre dealerii de mașini nu poate ignora legea atunci când vine vorba de a-și asuma responsabilitățile pentru mașinile second hand vândute cu defecte. Însă automobilul cu o vechime mai mare de 5 ani, nu dispune de nici un fel de garanție.

Dacă vreți să cumpărați o mașină second hand printr-o reprezentanță auto, luați în considerare ce spune legea. 

Cumpărarea unei mașini second hand de la o persoană fizică prin 999: să fim precauți

Întrucât nu există o lege care să oblige un vânzător privat să garanteze cumpărătorului autoturisme second hand, trebuie acordată o atenție sporită unor factori.

În cazul în care achiziția se face de la o persoană fizică, cumparatorul trebuie sa fie însoțit de o persoana specializată în mecanica auto, pentru a se asigura că vehiculul ales este cu adevărat fiabil.

Mecanicii recomandă să „începeți prin a căuta urme de rugină pe caroserie, urme de accidente, lovituri sau deformări”. Verificați, de exemplu, deschiderea ușilor și a capotei, starea anvelopelor, luminile și vopseaua vehiculului.

În interior, verificați dacă sunt deteriorate tapițeria, dacă scaunele și centurile funcționează și dacă sunt deteriorate oglinzile, butoanele, încuietoarea, airbag-urile și cheia de contact. Alegeți întotdeauna să porniți motorul pentru a verifica dacă există vreun indiciu de defecte sau revizii pe tabloul de bord. Verificați nivelul uleiului, dacă nu sunt scurgeri de ulei și alte lichide, valabilitatea bateriei și rezervorul de răcire.

Dar cel mai bun lucru, recomandat de mecanici, e să mergeți cu mașina la un service specializat sau chiar la reprezentanța modelului, pentru o inspectare minuțioasă a mașinii, având în vedere funcționarea motorului și a cutiei de viteze, testarea electronică și testarea suspensiei. 

Odată ce a fost oficializat răspunsul, întocmește un plan bugetar pentru decizia finală. Stabilește câți km vei parcurge pe an, ține cont de costul combustibilului ales pentru modelul selectat, verificări periodice. Nu uita să iei în considerare costurile de întreținere și să-ți faci asigurarea obligatorie RCA la RCA.md.

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.

      accident rutier faptas neidentificat
      4 dec 2023
      Cum procedați dacă făptaşul accidentului rutier este neidentificat – sfaturi de la jurist

      Vezi sfaturi juridice despre cum să procedezi dacă ești implicat într-un accident rutier și făptașul fuge de la locul faptei