Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA
5 feb 2024

Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (AORCA) ține de obligațiunea fiecărui proprietar de autovehicul înmatriculat în Republica Moldova. Proprietarul este obligat să procure polița RCA, deoarece nimeni nu are dreptul să conducă un autovehicul fără polița de asigurare obligatorie RCA. Această poliță de asigurare este valabilă pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 12 luni. Excepție pot face doar automobilele înmatriculate în străinătate, a căror carte verde a expirat, iar pentru aceste vehicule se admite un termen temporar de la minim 30 de zile și maximum 12 luni. 

Nu pot fi asigurate mai multe autovehicule printr-o singură poliță, chiar dacă aparțin unui singur proprietar. Fiecare vehicul trebuie să aibă asigurare proprie.

Sancțiunile prevăzute pentru automobilele neasigurate

Conform Codului Contravențional al RM, art. 229, p.  (3) ”Exploatarea unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic ori în lipsa datelor accesate din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare”.

Asta înseamnă de la 1500 la 3000 lei. Din luna iulie 2022 amenzile au sărit de la 150-300 lei la 1500-3000 lei. Majorările au fost de 10 ori pentru un proprietar de autovehicul, ce conduce mașina fără a deține o poliță de asigurare RCA.

Din ce cauză au crescut amenzile pentru lipsa unei asigurări obligatorii valabile

conducerea autovehiculului fără RCA

După cum relatează pagina web a portalului specializat în automobile AUTOBLOG una din cauzele creșterii amenzilor pentru șoferii nedisciplinați, care circulă fără asigurarea obligatorie, este epuizarea fondurilor pentru săvârșirea unor accidente fără asigurare RCA:

  •  ” Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), constituit la nivel de BNAA (Birou Național al Asigurătorilor de Autovehicule) din contribuțiile societăților de asigurare care au dreptul să practice asigurarea RCA, plătește despăgubirile pentru daune materiale și pentru vătămări corporale și decese în cazul în care accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul fără asigurare RCA sau a avut autor necunoscut. Astfel, în scopul majorării gradului de cuprindere în asigurare RCA se propune revizuirea cuantumului amenzii contravenționale în cazul constatării lipsei poliței RCA.”

Ce se întâmplă dacă conduci fără asigurarea RCA

Conducerea fără asigurarea de răspundere civilă auto poate părea o modalitate bună de a economisi niște bani. Cu toate acestea, pe termen lung, conducerea fără acest tip de protecție poate fi costisitoare dacă se întâmplă un eveniment neprevăzut. 

Acest lucru nu numai că vă poate costa bani în amenzi și penalități grele, dar poate fi extrem de costisitor din punct de vedere al timpului și al confortului.

Când te gândești la timpul și banii pierduți din cauza conducerii fără asigurare RCA, îți vei da seama că probabil această practică nu merită riscul.

Dacă se întâmplă ceva cu mașina dvs., pe lângă riscurile financiare, există și unele inconveniente care vin odată cu ea:

  • Șoferul nu poate fi calm în timp ce conduce

Oricine conduce fără RCA, nu este niciodată 100% calm. Iar asta înseamnă că șoferul nu poate avea mișcări și reacții sigure. Fiecare călătorie, ipotetic presupune o posibilitate că se va întâmpla ceva neprevăzut, care ar putea afecta mașina și șoferul, fie că este vorba despre un accident provocat de tine sau de altcineva.

Există modalități mai fiabile de a vă economisi banii decât să alegeți să conduceți fără asigurare auto RCA.

În plus, nu trebuie să vă faceți griji că tensiunea arterială trece prin acoperiș de fiecare dată când trebuie să utilizați vehiculul.

  • Costurile reparațiilor vor ieși mereu din buzunar

În timp ce asigurarea obligatorie pentru răspundere civilă ajută la plata daunelor aduse vehiculului altui șofer, este important să aveți acoperire pentru propriul vehicul. De fapt este bine de avut și RCA și CASCO. Dar despre asta vom vorbi și am mai vorbit în alte articole. 

Imaginează-ți dacă mașina ta este avariată de o inundație? Acoperirea cuprinzătoare poate ajuta la plata reparațiilor sau înlocuirii în cazul în care mașina este furată sau deteriorată de altceva decât de o coliziune, cum ar fi căderea obiectelor sau incendiul.

Sau să presupunem că ați lovit din greșeală poarta casei și ați deteriorat bara de protecție din față a mașinii. Acoperirea în caz de coliziune vă poate ajuta să plătiți repararea mașinii dacă vă ciocniți cu un alt obiect sau vehicul.

Fără o acoperire cuprinzătoare sau împotriva coliziunilor, ar trebui să vă folosiți banii proprii pentru a vă repara mașina.

  • Tu și pasagerii tăi sunteți protejați de polița de asigurare a altor șoferi

Acoperirea plăților medicale și protecția împotriva vătămărilor personale sunt acoperite prin polițele RCA a altor posesori de automobile și vă pot ajuta să vă plătiți facturile medicale dacă sunteți rănit într-un accident, neprovocat de dvs.. 

De asemenea, îi poate ajuta la acoperirea cheltuielilor pasagerilor din cauza accidentului. Această acoperire poate ajuta la plata vizitelor la spital, a facturilor medicale și a intervențiilor chirurgicale.

Ai nevoie de o asigurare RCA?

Care sunt riscurile conducerii unei mașini fără asigurare RCA?

După cum ați văzut, șoferii care aleg să conducă fără asigurare RCA ajung să se expună la o serie de riscuri inutile, care se pot transforma într-o mare durere de cap.

Orice greșeală, oricât de mică ar fi, poate duce la costuri mari de renovare. Imaginați-vă o situație în care se întâmplă acest lucru și nu aveți bani să plătiți!

De parcă nu ar fi de ajuns, ești supus și altor tipuri de situații neplăcute, cum ar fi să ai o problemă mecanică pe drum sau să ți se fure mașina din parcarea magazinului.

Acesta este momentul în care asigurarea obligatorie RCA face diferența. 

Scopul asigurării obligatorii RCA

Scopul asigurării obligatorii RCA este ca nici o persoană să nu rămână în fața nevoilor rezultate din accidente auto și acoperă costurile daunelor materiale și vătămărilor rezultate în urma unui accident de autovehicul pentru următoarele categorii de persoane păgubite, în conformitate cu legislația în vigoare:

”(1) Asigurarea obligatorie RCA acoperă răspunderea pentru pagubele produse de accidente de vehicule tuturor persoanelor altele decât conducătorul  vehiculului culpabil.

(2) Membrii familiei asiguratului, ai conducătorului de vehicul sau ai oricărei alte persoane a 

cărei răspundere civilă este angajată într-un accident de vehicul și este acoperită de asigurarea obligatorie RCA nu sunt excluși de la beneficiul asigurării pentru propriile lor vătămări corporale.

(3) Asigurarea obligatorie RCA acoperă pagubele produse de accidente de vehicule pietonilor, bicicliștilor și altor utilizatori nemotorizați ai drumurilor, care, în urma unui accident de vehicul, au dreptul la o despăgubire de asigurare în limitele de răspundere prevăzute de prezenta lege.”

Și care sunt compensațiile

Legea 414/2006

Articolul 14. 

”Limitele răspunderii asigurătorului

(1) Despăgubirea de asigurare va fi stabilită şi achitată în limitele răspunderii asigurătorului.

(2) Limitele răspunderii asigurătorului sînt:

a) 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

b) 1 000 000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;”

Asigurarea RCA nu este unul dintre cele mai mari costuri asociate cu achiziționarea unui vehicul. Cu toate acestea, costurile financiare ale implicării într-un accident depășesc cu mult economiile de la conducerea fără RCA. Aceasta include sancțiunile legale, precum și daunele celuilalt șofer și, eventual, propriile costuri medicale și daunele materiale. 

Tarifele de asigurare tind să scadă în timp, mai ales dacă nu ai un accident. Prin urmare, înainte de a alege să conduceți fără asigurare RCA, trebuie să vă gândiți serios la posibilele consecințe ale acestui lucru. Miza este mult mai mare decât v-ați imagina inițial.

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.

      accident rutier faptas neidentificat
      4 dec 2023
      Cum procedați dacă făptaşul accidentului rutier este neidentificat – sfaturi de la jurist

      Vezi sfaturi juridice despre cum să procedezi dacă ești implicat într-un accident rutier și făptașul fuge de la locul faptei