Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?
5 mar 2024

Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

Polița de asigurare civilă obligatorie auto este acoperirea minimă pe care trebuie să o aibă un vehicul pentru a putea circula pe drumurile publice din țara noastră, fără a fi penalizat conform legii. 

Având în vedere că orice șofer este expus să sufere un eventual accident de circulație, asigurarea RCA este o garanție de a răspunde pentru daunele produse atât terților, cât și bunurilor acestora. Prin urmare, acoperirea minimă obligatorie de răspundere civilă, pe lângă faptul că vă permite să conduceți legal, este și un motiv de liniște, atât prin faptul că nu trebuie să vă asumați personal cheltuielile efectuate în accident, cât și pentru a evita sancțiunile care variază între 1500 și 3000 lei și 3 puncte de penalizare. 

Legea a scutit șoferii de necesitatea de a avea la ei mai multe documente

În prezent, șoferii nu trebuie să aibă o confirmare pe hârtie a valabilității poliței de asigurare de răspundere civilă RCA. De asemenea, nu este obligatoriu să aibă în mașină un certificat de înmatriculare fizică al mașinii.

Prin Legea Nr. 414 ”cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule”, art. 8 

”Modul de încheiere a contractului de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto

(1)  Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto  se realizează nemijlocit prin încheierea unui contract de asigurare între proprietarul sau utilizatorul vehiculului şi asigurătorul licențiat pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, care se întocmeşte pe suport de hârtie sau sub formă de document electronic ori prin utilizarea mijloacelor electronice, în conformitate cu actele normative ale autorităţii de supraveghere. În cazul în care contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este încheiat prin utilizarea oricărui mijloc electronic, iar persoana nu l-a încheiat prin semnătura electronică, se prezumă că prin plata primei de asigurare asiguratul şi-a exprimat consimţământul privind încheierea contractului”, șoferii nu sunt obligați să dețină polița de asigurare RCA în format fizic, adică tipărit pe hârtie. În cadrul unui control rutier, polițiștii pot verifica datele conținute în aceste documente în baza de date, la care orice polițist are acces. Apropo de acces: poliția dispune de camere video, care ușor pot citi numerele autovehiculelor și identificându-le pot accesa baza de date pentru a verifica valabilitate poliței RCA și Cartea Verde 

Ai nevoie de o asigurare RCA?

Ce documente trebuie să aibă șoferul cu el? 

Noile reglementări au făcut viața mult mai ușoară șoferilor, care acum nu trebuie să aibă confirmarea valabilității poliței de asigurare de răspundere civilă și certificatul de înregistrare auto. Cu toate acestea, proprietarul vehiculului trebuie să prezinte o carte de identitate în timpul unui control rutier, în baza căruia ofițerul îi va stabili identitatea.

La randul lor, datele rezultate din polița de asigurare RCA, certificatul de înmatriculare sau permisul de conducere pot fi verificate de poliție sau alte servicii autorizate prin Sistemul informațional RCA Data.

Conform legislației naționale, fiecare vehicul de pe drumurile din Republicii Moldova trebuie să fie asigurat. Mașinile înmatriculate în țara noastră trebuie să aibă o poliță RCA valabilă în RM, iar cele cu numere străine trebuie să dețină Cartea Verde, indiferent de format, fie digital sau tipărit pe hârtie. Permisul de conducere trebuie avut cu sine și prezentat, deoarece mașina poate fi condusă de alte persoane decât proprietarul. În plus multe se pot întâmpla în țara noastră. O mică pană de curent, o altă chestiune de ordin tehnic, o confuzie a poliției, care are dreptul la greșeli minuscule, cum ar fi confundarea cu o altă mașină dată în căutare sau acțiuni de tipul ”filtrelor” rutiere. Important este de a nu face din asta un caz ieșit din comun, de a provoca scandaluri, sau și mai grav de a refuza prezentarea actelor sau altor rugăminți legale ale poliției și a autorităților.

Vreau să fac cunoștință cu textul poliței RCA

Asigurarea RCA în format electronic

Mulți dintre proprietarii autovehiculelor și-ar dori să facă cunoștință cu textul contractului de asigurare RCA înainte de al procura. De asemenea și cu plata pentru polița RCA în format digital fiind și consimțământul persoanei pentru condițiile de asigurare. Ei bine, de regulă asta se poate întâmpla cu șoferii începători. Unii nu cunosc că forma și textul poliței RCA sunt aceleași pentru toți asiguratorii și pentru toate persoanele asigurate. Unica diferență fiind prețul, care depinde de volumul motorului și tipul mașinii.

Prin Legea 414/2006, art 8, p.(5) stabilește că:

”Forma şi conţinutul cererii de asigurare, formularului „Constatare amiabilă de accident”, precum şi forma şi conţinutul poliţei de asigurare RCA şi certificatului de asigurare „Carte Verde” sunt unice pentru toţi asigurătorii şi se stabilesc de către autoritatea de supraveghere. Forma şi conţinutul certificatului de asigurare „Carte Verde” se stabilesc în conformitate cu modelul aprobat de către Consiliul Birourilor.”

Respectiv este destul de clar că și polița RCA și Cartea Verde au conținut unic stabilit de autoritatea de supraveghere, conținut ce nu poate fi modificat, ne place sau nu ne place.

Tehnologiile informaționale ne economisesc timp și bani

Deocamdată asigurările nu se ieftinesc din motivul că se va trece în totalitate la formatul electronic. Cu toate acestea din punct de vederea al utilizării poliței RCA fără suport fizic (hârtie, tipar, etc.) va duce la niște economii la nivel global cel puțin. Și fără îndoială că va beneficia și ecologia planetei, prin păstrarea hârtiei și cernelurilor.

Timp economisit fără discuții, deoarece în total o poliță de asigurare poate fi eliberată și activată deja în 10 -15 min. Și asta ținând cont de calcularea Bonus-Malus, de verificarea datelor mașinii, veridicitatea actelor și a identității șoferului.

La ce trebuie să fii atent

Nu doar despre prezentarea actelor electronice trebuie să cunoaștem multe, dar și despre modul de cumpărare a unei polițe de asigurare RCA. A nu ignora solicitarea unui formular de ”Constatare amiabilă de accident”, care trebuie ridicat fizic de la asigurător, care este obligat să-l ofere gratuit prin HOTĂRÂREA CNPF Nr. 37/14, din 19-08-2019, ”cu privire la procedurile aferente constatării amiabile de accident”, art. 6 ”Formularul „Constatare amiabilă de accident” se eliberează gratuit, la încheierea contractului de asigurare, iar ulterior – la cererea asiguratului. Asigurătorii nu au dreptul să refuze eliberarea Formularului „Constatare amiabilă de accident”, chiar şi în situaţia în care au eliberat formularul odată cu încheierea contractului de asigurare.”

Totodată pentru a beneficia de corectitudinea sistemului Bonus-Malus, trebuie cu maximă  atenție să fie completate datele personale în formularul electronic.  Și în caz de eventuale inadvertențe între informațiile completate și cele reale, trebuie imediat înștiințat asiguratorul, deoarece există posibilitatea ca pe poliţa de asigurare RCA să apară erori în transcrierea datelor reale ale asiguratului și ale vehiculului. Eventualele erori privind datele menţionate în polița de asigurare pot fi corectate doar de către asigurătorul care a emis poliţa de asigurare și care a transmis datele personale în RCA Data.

Acțiuni pentru procurarea poliței RCA în format electronic

Admitem că a sosit momentul de reînnoire a Poliței RCA și nu cunoașteți de unde să începeți. Bun!  Pentru început deschidem pagina WEB a asiguratorului precedent. Dacă nu aveți schimbări de vehicul se poate contacta telefonic, deoarece în baza lor electronică se păstrează vechile date de identitate a DVS și a mașinii. E destul să solicitați o poliță în format electronic și să specificați adresa de e-mail sau unde poate fi expediat fișierul PDF, cu polița RCA nouă. După transferul sumei necesare pe contul indicat de către asigurator, polița de asigurare RCA, în format electronic va fi expediată către Dvs. Foarte simplu și ușor.

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.

      accident rutier faptas neidentificat
      4 dec 2023
      Cum procedați dacă făptaşul accidentului rutier este neidentificat – sfaturi de la jurist

      Vezi sfaturi juridice despre cum să procedezi dacă ești implicat într-un accident rutier și făptașul fuge de la locul faptei