Care este diferența dintre Broker și Agent de Asigurare?

Care este diferența dintre Broker și Agent de Asigurare?

Broker, asigurator, agent de asigurări? Toți aceștia sunt actori importanți în industria asigurărilor, dar semnificațiile lor pot ridica întrebări, mai ales pentru cei care nu știu de ce ar trebui toți? Explicăm aici diferențele dintre acești termeni.

Industria asigurărilor este o piață foarte promițătoare. Până la urmă, se vând servicii esențiale pentru cei care vor să aibă grijă de bunurile sale și să evite pierderi majore în cazul accidentelor și altor evenimente.

Care este diferența dintre agent, broker și asigurator?

Într-un mod foarte simplu, putem spune că principala diferență dintre un agent de asigurări, un asigurator și un broker de asigurări este serviciul oferit. 

Protecția este oferită de asigurator, în timp ce brokerul și agentul doar intermediaza angajarea clientului. Ei sunt cei care leagă un capăt de celălalt.

Este foarte important să înțelegem mai bine acești termeni și să știm exact cum să-i diferențiem, pentru obținerea unor servicii calitative în interesul clientului.

Ce este o companie de asigurări

Piața asigurărilor din Republica Moldova este reglementată și supravegheată de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF). CNPF răspunde de eliberarea autorizației corespunzătoare de funcționare a companiilor de asigurări. 

asiguratorii urmăresc să-și asume riscurile clienților lor și să-i despăgubească în cazul incidentelor acoperite de poliță. Printre acoperirile oferite consumatorilor se numără și cele împotriva accidentelor, furtului și distrugerilor. Toate riscurile menționate în poliță, vor fi rambursate de către compania de asigurări.

De asemenea, asiguratorul este cel care verifică reclamația, validând veridicitatea informațiilor și prejudiciul adus bunului sau vieții asiguratului. Numai atunci compensația va fi eliberată în mod corespunzător.

Există diferite tipuri de asigurări oferite de companiile de asigurări. Unele dintre cele mai comune sunt:

  • asigurările auto (Cartea verde, CASCO și RCA);
  • asigurările de viață; 
  • asigurările de sănătate; 
  • asigurarea locuinței și altele. 

Pe lângă serviciile de protecție a activelor, o companie de asigurări poate tranzacționa și alte tipuri de servicii. Există, de exemplu, planuri de pensii și obligațiuni de capitalizare, care extind și mai mult domeniul de acțiune al unei companii de asigurări.

Produsele și serviciile vândute pot fi contractate direct cu asiguratorul. Ele pot fi obținute și cu ajutorul unui agent de asigurări autorizat sau al unei companii de brokeraj de asigurări.

De menționat că numai companiile autorizate de CNPF pot activa în țara noastră. Prin urmare, înainte de a contracta orice serviciu sau de a forma un parteneriat, este important să căutați asiguratorul pe site-ul CNPF.

broker de asigurare

Ce este un agent de asigurări?

La fel ca și asiguratorii, agenții de asigurări sunt entități care au nevoie de autorizația CNPF. Numai atunci pot opera liber în domeniul asigurărilor.

Agenții de asigurări sunt agenți de vânzări care îi ajută pe consumatori să găsească și să cumpere produsele de asigurare de care au nevoie, inclusiv polițe de asigurare auto, casă, viață sau alte polițe de asigurare. Agenții sunt numiți de asiguratori pentru a vinde produse de asigurare și pentru a furniza servicii atât asiguratorilor, cât și asiguraților acestora.

Ce face un broker de asigurare?

Brokerul de asigurări nu este altceva decât profesionistul calificat să ofere serviciile asiguratorilor. El este persoana care va gestiona întregul proces de cumpărare de către utilizator. De la furnizarea de informații inițiale, realizarea de oferte și sprijinirea asiguraților, până la post-vânzare.

Munca brokerului de asigurări îi face pe mulți asiguratori să economisească resurse. La urma urmei, nu este necesar să se ocupe de remunerarea unei echipe de vânzări și nici de pregătirea materialelor publicitare. 

De asemenea, brokerul de asigurări aduce o mai mare liniște sufletească asiguratului, acesta fiind pregătit să-l servească. Acest specialist are sarcina de a răspunde la întrebările clientului și de a „traduce” clauzele contractului înainte de a contracta protecția. Apoi, în cazul unei daune, el poate contacta asiguratorul și poate deschide procesul de despăgubire.

Din aceste motive și din altele, multe persoane interesate să achiziționeze asigurări preferă să opteze pentru servicii de broker. Adesea din cauza lipsei de timp și de cunoaștere a regulilor industriei. 

O agenție de brokeraj de asigurări este responsabilă de întregul proces de vânzare a asigurărilor. Compania operează de la cotații până la contractare și reînnoire a contractului. Fără a uita de suportul clienți oferit pe toată durata contractului.

De asemenea, este responsabilitatea brokerului de asigurare să asigure executarea contractului și respectarea tuturor clauzelor prevăzute. Compania trebuie să intervină la asigurator ori de câte ori este necesar.

Rutina unui broker de asigurare

Un bun broker de asigurări lucrează ca și consilier. Adică analizează mai întâi nevoile reale și profilul clientului său. Ulterior, evaluează ce tipuri de asigurări și asiguratori vor aduce cele mai multe beneficii persoanei asigurate.

Acest profesionist trebuie să înțeleagă foarte bine aspectele contractuale și analiza riscurilor. De asemenea, ar trebui să țină mereu pasul cu schimbările din piața asigurărilor și din polițele deja semnate de clienții săi.

Brokerul de asigurări este un profesionist care primește comisioane. Prin urmare, cu cât vinde mai mult, cu atât va câștiga mai mult.

Diferențele dintre agenții de asigurări și brokeri

Agenții de asigurări pot primi compensații pentru serviciile lor prin comisioane plătite de către asiguratorii sau asiguratorii cu care lucrează și prin comisioane de intermediere percepute de consumatori pentru serviciile furnizate.

De asemenea, agenții de asigurări pot primi comisioane de vânzare similare de la asiguratorii pe care îi reprezintă. Dar este mai probabil să primească compensații suplimentare, numite comisioane contingente, care îndeplinesc anumite criterii (asemănătoare cu un bonus de performanță), dar aceasta nu mai este o practică obișnuită.

Ai nevoie de o asigurare pentru automobil?

Comisioanele contingente nu sunt legate de politici specifice, iar agenții nu știu cât – dacă ceva – vor câștiga până la sfârșitul anului de subscriere.

Brokerii de asigurări au, de asemenea, un acces mai mare la piața de asigurări mai largă, deoarece nu se angajează să colaboreze cu furnizori și produse specifice. Aceștia pot fi specialiști în anumite sectoare, industrii sau tipuri de risc. Brokerii nu doar evaluează produsul asiguratorului, ci și asiguratorul în ansamblu, uitându-se la stabilitatea financiară, serviciul pentru clienți, înregistrarea plăților daunelor și multe altele.

În mod tradițional, agenții de asigurări reprezintă asiguratorul, iar brokerii reprezintă clientul. Ceea ce poate oferi un agent depinde de acoperirea oferită de companiile cu care lucrează, în timp ce un broker de asigurări poate lua în considerare mai mulți asiguratori pentru a găsi cea mai bună poliță pentru nevoile clientului.

Asemănări între agenții de asigurări și brokeri

Cu toate acestea, liniile dintre rolurile agenților de asigurări și ale brokerilor nu sunt întotdeauna atât de clare, iar mulți consumatori văd agenții și brokerii ca reprezentanții lor. 

Într-adevăr, brokerii au uneori acorduri cu asiguratorii. Ambele tipuri de profesioniști evaluează riscul, oferă sugestii de acoperire a polițelor, oferă o selecție de opțiuni, sunt implicați în procesul de reclamație și acționează ca reprezentant al clientului în relațiile cu asiguratorul. În consecință, consumatorii văd în mod obișnuit agenții și brokerii ca intermediari între nevoia lor de a transfera riscul (cum ar fi cheltuielile potențiale pentru accidente de mașină) și asiguratorii care acceptă acest risc.

Asemănările care există între rolurile agenților și ale brokerilor pot fi motivul pentru care unele țări atribuie agenților și brokerilor aceeași licență de „producător”, spre deosebire de licențe separate de „broker” și „agent”. Ambele tipuri de profesioniști în asigurări trebuie să fie autorizați în țara în care își desfășoară activitatea și să îndeplinească regulile și reglementările țării respective.

Când este bun un agent de asigurări?

Un agent de asigurări poate fi o opțiune mai bună dacă:

  • Aveți deja o poliță direct cu o companie de asigurări și doriți să vă combinați acoperirea cu alte tipuri de asigurări
  • Doriți să comparați singur cotațiile pentru a finaliza achiziția poliței.
  • Doriți să fiți combinat cu acoperirea disponibilă de la un anumit asigurator sau grup de asiguratori.

Când este bun un un broker de asigurări?

Brokerii de asigurări sunt potriviți dacă:

  • Doriți să comparați acoperirea și prețurile pe piața asigurărilor.
  • Vreți recomandări imparțiale cu privire la cea mai bună poliță de asigurare, în funcție de nevoile și dorințele Dvs.
  • Întâmpinați dificultăți în găsirea unei asigurări, cum ar fi asigurarea pentru locuințe pentru case cu risc ridicat.
  • Nu vă faceți griji cu privire la plata unei taxe de broker pentru serviciile pe care le primiți.

Principalele avantaje:

  • În general, agenții de asigurări reprezintă asiguratorul, iar brokerii de asigurări vă reprezintă pe dumneavoastră.
  • Este posibil să nu observați o mare diferență atunci când discutați cu un broker sau un agent, deoarece ambii oferă servicii similare, cum ar fi evaluarea opțiunilor de acoperire sau vă ajută să faceți reclamații.
  • Agenții de asigurări lucrează cu unul sau mai mulți asiguratori specifici pentru a vă potrivi cu acoperirea dorită. Brokerii de asigurări caută asiguratorii relevanți de pe piață și vin cu cei care se potrivesc cel mai bine nevoilor clientului.
  • Agenții și brokerii sunt autorizați și reglementați prin lege și primesc comisioane de la asiguratori. 

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.