Care este diferența dintre CASCO și RCA în Moldova?

Care este diferența dintre CASCO și RCA în Moldova?

Conform legislației în vigoare, în Republica Moldova, asigurarea RCA este obligatorie. Proprietarii sunt responsabilii de circulația autovehiculelor, motocicletelor, utilajelor, tractoarelor, remorcilor și semiremorcilor, destinate exclusiv serviciilor agricole sau de transportare, sunt obligați să aibă asigurare de răspundere civilă auto, atâta timp cât circulă pe drumurile publice primare, secundare sau în orice altă zonă a localităților, la locul sau în afara locului de producție. Această obligație este fixată în Legea nr. 414, din 22-12-2006.

Proprietarul sau șoferul unui vehicul este răspunzător pentru pagubele pe care acesta le poate cauza și în cazul unui accident ar putea fi nevoit să plătească despăgubiri mari.

Pentru protejarea intereselor persoanelor vătămate, care au dreptul să li se plătească pierderile, indiferent dacă persoana răspunzătoare de accident are sau nu mijloace financiare pentru a face acest lucru, de aceea asigurarea de răspundere civilă pentru autovehiculele terestre și remorcile acestora este obligatorie.

Asigurarea obligatorie 

Asigurarea obligatorie acoperă plata despăgubirilor pentru pagubele corporale și materiale cauzate terților și persoanelor transportate, cu excepția conducătorului auto asigurat.

Limitele răspunderii asigurătorului sunt:

a) 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

b) 1 000 000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident.

Asigurarea facultativă

diferența dintre CASCO și RCA

Asigurarea CASCO, însă, este un tip de asigurare opțională și se achiziționează la decizia șoferului. Doar în cazul când mașina se cumpără prin leasing, CASCO va fi obligatorie. CASCO este o asigurare voluntară care protejează interesele proprietarului vehiculului. Chiar dacă el însuși devine vinovat al unui accident și mașina sa asigurată este avariată într-un accident, plățile complete ale asigurării vor compensa această daune. Proprietarul mașinii va primi bani, sau mașina va fi reparată pe cheltuiala companiei de asigurări. Spre deosebire de tarifele poliței RCA, care sunt stabilite de către regulator, tarifele CASCO sunt stabilite de fiecare asigurător în mod independent și de regulă sunt influențate de mulți factori:

  • Statistici privind furturile unei anumite mărci și model de vehicul din regiunea dumneavoastră;
  • Prețul pieselor de schimb și costul orelor standard la stațiile de service pentru marca dumneavoastră auto din localitatea dvs.;
  • Vârsta vehiculului;
  • Puterea motorului;
  • Vârsta și experiența de conducere a tuturor șoferilor vehiculului asigurat;
  • Istoricul asigurărilor lor (principalul este cât de des au suferit accidente și ce plăți de asigurare au fost necesare);
  • Servicii suplimentare incluse în poliță (evacuare, expediere de urgență);
  • Loc de parcare de noapte – garaj, parcare păzită sau doar pe stradă;
  • Alte condiții (de exemplu, asigurarea CASCO pentru o mașină cu volan pe dreapta va fi mai scumpă).

Consecințele lipsei poliței RCA

Un vehicul pentru care nu a fost încheiată asigurarea de răspundere civilă se află în situație ilegală. Potrivit legii, vehiculul poate fi sechestrat, iar proprietarul acestuia poate fi obligat să plătească o amendă de la 1500 la 3000 lei și trei puncte de penalizare. În caz de accident, conducătorul auto sau proprietarul vehiculului poate fi tras la răspundere pentru plata despăgubirilor datorate celor răniți.

Consecințele lipsei poliței CASCO

Investiția făcută într-un automobil trebuie păstrată și transmisă moștenitorilor. Valoarea de piață a mașinii dumneavoastră este un aspect de luat în considerare. Acest lucru se datorează faptului că anumite modele și mărci atrag mai multă atenția persoanelor rău intenționate, precum și necesită o întreținere mai costisitoare. Mașinile mai rapide și mașinile mai vechi sau importate tind, de asemenea, să influențeze valorile de acoperire.

Ai nevoie de o asigurare CASCO?

Cum se activează asigurarea auto în caz de accident?

Sperăm că nu va fi niciodată necesar, totuși, dacă se întâmplă ceva, trebuie să vă activați asigurarea auto. În funcție de fiecare revendicare, trebuie să urmați diferiți pași. Și amintiți-vă că cele mai multe dintre ele pot fi deschise rapid pe Site-ul RCA.md.

În primul rând, se va acorda primul ajutor dacă există persoane rănite. Notați detaliile celor implicați, faceți un apel la Poliție, scoateți mașina pentru a nu împiedica circulația și, prin urmare, contactați compania de asigurări.

Dacă accidentul a fost mai simplu, sunați la compania de asigurări și spuneți-le ce s-a întâmplat. Totuși, rețineți că o înțelegere amicală înseamnă recuperare de prejudicii de până la 15 mii lei. Dacă estimările preliminare vor depăși această sumă, trebuie chemată obligatoriu poliția și de întocmit un proces verbal. 

Furt sau tâlhărie

În caz de furt sau tâlhărie, primul lucru de făcut este să depuneți un proces verbal la cea mai apropiată secție de poliție. Apoi, contactați compania de asigurări și anunțați despre accident, prezentând procesul-verbal de poliție. Fără el, nu există nicio modalitate de a plăti compensația.

Inundații, incendii și alte accidente

Dacă apare vreun dezastru natural, cum ar fi inundații, fulgere, grindină sau alunecări de teren, precum și incendii sau căderea unui copac pe vehicul, trebuie mai întâi să sunați la pompieri sau la poliția militară. Ca întotdeauna, trebuie depus un proces verbal de poliție și apoi contactați compania de asigurări.

Care sunt despăgubirile plătite de asigurarea auto?

Dacă se întâmplă ceva cu vehiculul dumneavoastră, veți avea dreptul la despăgubiri. Totuși, poate fi parțial sau complet, în funcție de situația mașinii, și chiar făcut la terți, dacă este implicat altcineva.

Despăgubire integrală

Când reparația devine imposibilă din punct de vedere economic, cel mai bun lucru de făcut este să solicitați despăgubiri integrale. Aceasta înseamnă că costurile ar fi mai mari cu 75% din limita maximă de compensare, ceea ce face necesară compensarea sumei echivalente vehiculului.

Compensare parțială

În cazul în care accidentul a cauzat daune care pot fi reparate la o valoare de sub 75% din valoarea mașinii dumneavoastră, se asigură despăgubiri parțiale. Totuși, reține că, aici, ești responsabil pentru plata care a fost stipulată la încheierea asigurării auto.

Despăgubiri pentru terți

În cazul în care a avut loc un accident care implică terți, de exemplu, compania de asigurări va rambursa asiguratului și cheltuielile legate de costurile daunelor celeilalte persoane — reparații materiale, cheltuieli medicale și spitalicești etc. Dar de regulă aceste daune sunt acoperite prin polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). 

Cum să închei o asigurare auto? 

Acum trebuie să vă întrebați ce ar trebui de făcut pentru a vă asigura. Inițial, este important să contactați RCA.md, ca să nu încheiați un contract cu primul pe care îl întâlniți. Este necesar să analizați mai mulți factori și să luați în considerare întotdeauna cel mai bun raport cost-beneficiu.

În acest scenariu, evaluați credibilitatea și experiența asigurătorului, precum și acoperirea oferită – de bază și suplimentară, valoarea de piață a vehiculului dumneavoastră și taxa de franciză, despre care știți deja ce este. Apoi, efectuați simulări cu diferite condiții pentru a găsi pe cea care corespunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Cu brokerii de la RCA.md este foarte simplu și ușor, pentru că ei întotdeauna sunt de partea clientului.

RCA și CASCO – le vreau pe amândouă

Există nenumărate avantaje care fac din încheierea unei asigurări auto o investiție excelentă, cu un raport cost-beneficiu bun implicat. Mai ales pentru țara noastră. Și odată ce există câteva opțiuni de alegere cum ar fi CASCO econom, CASCO standard și CASCO premium, pachete orientate pentru oricine vrea și ține la proprietatea sa, de nu? Dacă doriți să angajați serviciul, contactați RCA.md și găsiți soluția care se potrivește cel mai bine pentru Dvs!

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.

      conducerea autovehiculului fără RCA
      5 feb 2024
      Sancțiuni pentru conducerea autovehiculului fără deţinerea poliţei RCA

      Aflați despre sancțiunile aplicabile pentru conducerea conducerea autovehiculului fără RCA și cum să evitați aceste penalizări.

      Rambursarea în Asigurările RCA
      4 ian 2024
      Cum Funcționează Rambursarea în Asigurările RCA: Ce Trebuie să Știi

      Asigurarea RCA impune transferul riscului către o societate de asigurari, capabilă să compenseze daunele, conform legislației.