Verificarea poliței RCA online prin numărul poliței de asigurare
4 iun 2024

Verificarea poliței RCA online prin numărul poliței de asigurare

Verificarea poliței de asigurare RCA online, folosind numărul acesteia, este un act simplu, dar foarte necesar și util în unele situații. Polița RCA este o asigurare de răspundere civilă a autovehiculului, care are ca scop protejarea intereselor terțelor persoane într-un accident rutier. Această asigurare garantează că pierderile părților vătămate sunt plătite chiar și atunci când persoana responsabilă nu dispune de mijloace financiare pentru a face acest lucru.

Asigurarea obligatorie, cunoscută și sub denumirea de asigurare a persoanelor terțe, asigură plata despăgubirilor pentru pagubele corporale și materiale cauzate terților și persoanelor transportate, cu excepția conducătorului autovehiculului, vinovat de accident.

Ce se întâmplă dacă una dintre mașini nu este asigurată

Dacă persoana responsabilă de autoturism nu a încheiat o poliță de asigurare de răspundere civilă, această persoană se află intr-o situație ilegală. Vehiculul poate fi ridicat, iar proprietarul acestuia ar putea fi nevoit să plătească o amendă, care variază între 1500 și 3000 lei, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

În caz de accident, conducătorul auto sau proprietarul vehiculului poate fi tras la răspundere pentru plata despăgubirilor datorate celor răniți.

Importanța poliței RCA

Datorită numărului mare de vehicule în circulație, există mai multe riscuri asociate conducerii acestora. Se întâmplă evenimente neprevăzute și nimeni nu este scutit de posibilitatea de a fi implicat într-un accident rutier. Prin urmare, asigurarea auto a devenit esențială pentru a proteja orice despăgubire. Aceasta poate apărea în urma unui accident sau a unui eveniment care ar implica mașina dumneavoastră.

Pentru orice proprietar de vehicul asigurarea auto este obligatorie prin lege, fără de care este interzisă circulația pe drumurile publice. În termeni legali, acoperirea de răspundere civilă este abonamentul minim necesar pentru folosirea vehiculului.

Lipsa asigurării auto (RCA) poate avea drept consecință sechestrarea vehiculului, plata unei amenzi și cel ce se face responsabil pentru accident, va trebui să plătească toate despăgubirile corespunzătoare tuturor victimelor.

În ceea ce privește asigurarea de răspundere civilă a autovehiculelor, aceasta este una dintre cele mai comune în Moldova și reprezintă asigurarea minimă impusă de lege, pentru oricine dorește să circule pe drumurile publice folosind o mașină sau o motocicletă.
Utilizarea din ce în ce mai mare a transportului individual și riscurile inerente conducerii acestuia, dar și consecințele care pot apărea în cazul unui accident explică conștientizarea tot mai mare cu privire la beneficiile încheierii unei asigurări auto.
La încheierea asigurării de răspundere civilă, asiguratul transferă asigurătorului răspunderea pentru plata despăgubirilor pentru prejudiciile materiale și corporale care i-ar putea fi cauzate victimei în urma unui accident rutier. Cu toate avantajele, se mai întâmplă ca cineva să dea dovadă de iresponsabilitate și să nu aibă o poliță de asigurare RCA validă.

Cum verific online valabilitatea poliței RCA

Verificarea poliței RCA online

Acum prin prin Legea Nr. 414 ”cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule”, art. 8, a fost stabilit că proprietarii de autovehicule pot achiziționa polița RCA online, în format electronic. Acești șoferi nu sunt obligați să dețină fizic polița tipărită pe o foaie de hârtie. Ei pot prezenta polița în format electronic. Dar este cazul să menționăm că oricare ar fi formatul, polița RCA are un număr. Este foarte simplu de accesat. Se intră pe pagina web a sistemului RCA data, se introduce codul de verificare anti-robot și urmează doar bifarea chestiunilor până la introducerea în spațiul destinat a numărului poliței RCA verificate. Trebuie să apară toată informația autovehiculului asigurat.

Similar se poate verifica numărul certificatului de asigurare Carte Verde, numărul certificatului de înmatriculare al autovehiculului, precum și Bonus-malus pentru persoane fizice și juridice. Dacă nu apare informația dată înseamnă că ceva nu-i în regulă. 

Pentru a accesa acest serviciu, inițial se va accesa o societate de asigurari, se va plăti o primă, adică prețul asigurării. Această primă va fi plătită integral și va include:

  • Costuri de acoperire a riscurilor;
  • Achiziția contractului și managementul cu costurile de facturare;
  • Cheltuieli legate de emiterea poliței;
  • Taxe și impozite.
Ai nevoie de o asigurare RCA?

Asigurarea terților: acoperire

Asigurarea terților acoperă daune materiale sau corporale involuntare cauzate terților și există și acoperire pentru daune morale.

  • Daune materiale: acoperă daune materiale cauzate de asigurat terților. În cazul unei coliziuni între vehicule, acesta acoperă cheltuielile de caroserie și vopsire. Dacă fațada unei case sau magazin este distrusă, aceasta acoperă reparațiile necesare refacerii acesteia. Pe scurt, acoperă daune materiale pe care vehiculul asigurat RCA le provoacă direct persoanelor fizice sau juridice;
  • Vătămare corporală: acoperă daunele cauzate victimelor ca urmare a accidentului. Sunt acoperite vătămările corporale, cum ar fi decesul și/sau invaliditatea, precum și cheltuielile medicale și spitalicești. Sumele sunt cuprinse între: 

a) 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

b) 1 000 000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;”

  • Compania de asigurări va fi responsabilă pentru aceste sume. Este o acoperire complementară acoperirii pentru vătămări corporale sau necorporale.

Acest tip de asigurare garantează asiguraților că părțile vătămate sunt despăgubite pentru prejudiciul cauzat de acestea și protecția propriilor bunuri.

Asigurare CASCO

Totuși, asigurarea de răspundere civilă nu acoperă daunele personale suferite de șoferul responsabil și nici daunele produse de vehiculul care a cauzat accidentul. Pentru a fi protejat împotriva acestor evenimente, trebuie de încheiat un serviciu suplimentar, denumit în mod obișnuit asigurare CASCO. Asigurările cu acoperire mai largă și, în consecință, garantarea unor riscuri mai mari sunt, de regulă, mai scumpe. Prin urmare, este important ca șoferul să ia în considerare ce tip de asigurare auto va încheia. 

De reținut: asigurarea de răspundere civilă este obligatorie, iar ulterior se poate adăuga o acoperire suplimentară.

Cum funcționează compensarea asigurării RCA

Ca și în cazul oricărei asigurări, trebuie să anunțați asigurătorul cu privire la producerea pierderii. Ea va analiza vina asiguratului pentru accident. Dacă se confirmă, compensația va fi eliberată.

Asigurarea RCA este o asigurare foarte importantă pentru cei care conduc mult. Considerată ca un tip de asigurare auto, garantează liniștea sufletească asiguraților în cazul unui accident. Proprietarul sau șoferul unui vehicul este răspunzător pentru daunele pe care le poate provoca și în cazul unui accident ar putea fi nevoit să plătească despăgubiri mari. Pentru protejarea intereselor persoanelor vătămate, care au dreptul să li se plătească pierderile, indiferent dacă persoana răspunzătoare de accident are sau nu mijloace financiare pentru a face acest lucru, asigurarea de răspundere civilă pentru autovehiculele terestre și remorcile acestora este obligatorie.

Cartea Verde este RCA

La fel ca și polița RCA locală, Cartea Verde este polița de asigurare obligatorie pentru toți cetățenii țării noastre care intenționează să părăsească hotarele Moldovei, cu mașina, pe un termen limitat. Este obligatorie și este, la fel ca RCA, în beneficiul persoanelor terțe, care au devenit victime a unui accident nefast de automobile. De aceea, tot prin sistemul RCA DATA se poate verifica online valabilitatea poliței de asigurare Cartea Verde, prin introducerea numărului de pe Cartea Verde.

În străinătate, trebuie să ai la tine o poliță de asigurare în trafic. În țările cu Carte Verde care nu sunt state contractante ale Spațiului Economic European, trebuie să fie prezentată autorităților o Carte Verde tipărită. De aceea, trebuie luată Cartea Verde în țări îndepărtate din Spațiul Economic European, precum și în țările CSI, Rusia și Belarus.

Articole relevante:

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.



      Alte articole relevante

      Ce să faci cu polița RCA dacă ai vândut mașina
      1 iul 2024
      Ce să faci cu polița RCA dacă ai vândut mașina?

      Află acum ce să faci cu polița RCA dacă ai vândut mașina: ghid rapid pentru transferul și anularea asigurării auto.

      diferența dintre CASCO și RCA
      7 mai 2024
      Care este diferența dintre CASCO și RCA în Moldova?

      Descoperă diferența dintre CASCO și RCA în Moldova și află care dintre ele îți oferă protecția de care ai nevoie pentru vehiculul tău.

      mașina uzată
      1 apr 2024
      Procurăm mașina uzată de pe 999 sau adusă din străinătate? Un studiu aprofundat

      Descoperă cum să alegi între o mașină uzată sau nouă, importată sau de pe autohaus, piața de mașini, sau 999.md. Află sfaturi esențiale.

      Asigurarea RCA în format electronic
      5 mar 2024
      Asigurarea RCA în format electronic – cum o prezentăm?

      Află cum să prezinți asigurarea RCA în format electronic și vezi soluții practice pentru gestionarea eficientă a documentelor de asigurare.